24.03.2009. / 13:19

Autor: Vanja Vučković

Inspiracija realnost: Moda kroz recesijske oči

Koliko vam je puta gledajući modne revije prošlo kroz glavu. ''Nice, ali...kamo u tome ići? Za koju prigodu to odjenuti?'' Pa, drage naše, sa pariških modnih pista dolazi nam ugodno iznenađenje!

Osamdesete su i dalje glavna inspiracijaOsamdesete su i dalje glavna inspiracijaNakon uzastopnog ponavljanja fantazije, modne dizajnere, potaknute ekonomskim stanjem u svijetu, ovog je puta inspiriralo nešto novo - realnost. Na Pariškom tjednu mode jesen/zima 2009/10 dizajneri su se povodili za onim što ženi zaista treba i što žena zapravo želi.

- Ljudi modne dizajnere dijele na pesimiste i optimiste. Ja? Ja sam samo realan - izjavio je Albert Elbatz. - znam točno što svaka žena želi od mode - nastavio je - haljine, bluze, kostime i kapute. Budimo realni, pa život nisu samo partyji i modna događanja. Pogotovo sada kada smo u krizi.

Tako je Albert Elbaz ovog puta za Levine izbacio vrlo nosivu kolekciju. Uske suknje visokog struka, haljine i jakne do koljeno u crnoj, sivoj i boji kože uz nezaobilazan tanki remen oko struka, neodoljivo su podsjećale na Pariz 40-ih.

Pariškog buržoanskog looka držao se i Yves Saint Laurent. Uske suknje oblika olovke, u crnim i sivim tonovima, prikladne su za svakodnevno nošenje, a čine vas neodoljivo ženstvenima. - Yves Saint Laurent imao je veliki utjecaj na druge dizajnere, sve zbog te moći koju daje ženama - komentirala je Glenda Baily, urednica US Harper's Bazaara.

- Kada se svijet okreće bez kontrole, ne preostaje nam drugo nego se osjećati samouvjereno i uspravno. Upravo zato su 80-te ponovo u modi, a modeli pritegnuti remenima i na visokim čvrstim platformama. - komentirala je Glenda krizu.

Na Zemlju se spustio i dizajner Nicholas Ghesquiere koji je futurističke, svemirske kombinacije ove godine zamijenio nešto ''nosivijom'' kolekcijom. Nicholas k'o Nicholas, nije se baš toliko prizemljio da njegove komade robe stavljate u polupraznu perilicu kako bi ju napunili, ali linija odjeće ove godine je vidno komercijalnija nego prošlosezonska, a ni haljine mu ne blješte kao dosadašnje.

Takve radikalne promjene nisu zadesile Dior i Chanel. Iako malo manje raskošni, ostali su strogo svoji. John Galliano držao se legendarnog Diorovog ''bar'' modela (naglašeno strukiranog) ženskog sakoa iz 40-ih. Karl Lagerfeld, inspiriran Regency dandy Beau Brunnellom, držao se recesijskog bontona izbacivši crno bijelu liniju, istodobno ostavši vjeran Chanelovoj politici, koju je razvedrio vunenim šeširićima u boji.

Dries Van Notenova kolekcija također je odisala 40-tima, no Van Notenen se istakao unikatnom kolekcijom koja je odskakala na posljednjem tjednu mode u Parizu. Naime Dries se bazirao na sportskoj odjeći koju je bojio inspiriran Francis Baconovim slikama.

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika