24.03.2009. / 13:25

Autor: Renato Baretić

Splitske bombe poput Bandićevih zahoda

Umjesto da vađenje 14 otkrivenih avionskih bombi u Matejuški obave straučnjaci Hrvatske ratne mornarice, koji svakodnevno dolaze na posao u nedaleku Loru, splitska je gradska vlast angažirala ekipu iz neke nizozemske tvrtke i potpisala s njome ugovor vrijedan dva i pol milijuna kuna

Svako malo otkrije se kod nas neka nova neeksplodirana bomba ili mina, zaostala još iz Drugog svjetskog rata. Pitate li se kako je moguće da ih još ima i da ih nitko dosad, svih ovih desetljeća, nije pronašao, odgovor je jednostavan - nikad se nije toliko kopalo kao danas. Sve te stambeno-poslovne komplekse, neisplative sportske dvorane, nevjerojatno skupe infrastrukturne zahvate i ine javno-privatno ortaklučke muljaže valja stoga gledati i kao doprinos hrvatskih investitora i dužnosnika UN-ovom programu razminiranja planeta.

U Splitu je, recimo, ta altruistična čeljad zaključila kako bi s dna Matejuške, ribarske lučice na zapadnom kraju Rive, zbog sigurnosti građana trebalo izvaditi 14 otkrivenih avionskih bombi, zaostalih iz savezničkog bombardiranja 1944., te provjeriti ima li možda još koja. Hvalevrijedan i općekoristan zaključak donijet je u sklopu projekta uređenja Matejuške, projekta što će - ako je suditi po dosad pokazanoj brzini - biti svečano dovršen taman na dan prijema Hrvatske u Međugalaktičku uniju. U istom tom Splitu, u nedaleku Loru, svakodnevno na posao dolaze djelatnici Protuminskog divizijuna Hrvatske ratne mornarice, stručnjaci koji raspolažu i opremom i znanjem i iskustvom za čišćenje podmorja od, rečeno stručnom terminologijom, "neeksplodiranih ubojitih sredstava". Oni već godinama vade ta "sredstva" duž cijele naše obale, i tih 14 splitskih komada iz plitkoga mandrača izronili bi za istu plaću, baš istu kakva je i kad ne rone. Drugim riječima - grad Split ne bi im za tu uslugu trebao platiti ni kune.

Splitska je gradska vlast, međutim, umjesto dokazano sposobnih i uvježbanih, stručnih i besplatnih pripadnika specijalizirane postrojbe HRM-a, na Matejuški angažirala ekipu (jednako stručnu, sposobnu i uvježbanu) iz neke nizozemske tvrtke i potpisala s njome ugovor vrijedan - dva i pol milijuna kuna. Štoviše, štedljivi i racionalni kakvi već jesu, gradski oci Hrvatsku mornaricu nisu uopće ni kontaktirali!

Ukratko - jedino što ih čini različitima od Bandića i njegovoga ganga jest to što nisu Hercegovci koji se trude kajkati. A ono što ih čini još sličnijima jest najvjerojatniji epilog cijelog slučaja: istražno povjerenstvo, ukoliko ga uopće bude, zaključit će kako (kao i u slučaju zagrebačkih tehno-šekreta) u sklapanju posla nije bilo ama baš nikakvih nepravilnosti, pozivajući se na lukavu odredbu Zakona o javnoj nabavi, onu koja dopušta kršenje svih stavki tog istog zakona u "uvjetima iznimne žurnosti". Hoćemo se kladit?

Vezane vijesti

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom...

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom države

Emocije su, u načelu, najveći neprijatelj svake političke rasprave. Ali kada se govori o političkoj situaciji u Hrvatskoj, jednostavno je nemoguće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika