25.03.2009. / 19:18

Autor: Nacionalova redakcija

Hitachi priznao namještanje cijena LCD ekrana

"Ovaj slučaj je snažna poruka multinacionalnim kompanijama koje rade u SAD-u da kad je u pitanju provođenje zakon o konkurentnosti (antitrust law), nema popusta", poručili iz američkog državnog odvjetništva povodom ovog slučaja

Hitachi je priznao namještanje cijena LCD ekranaHitachi je priznao namještanje cijena LCD ekranaHitachi se nagodio s američkim pravosuđem i isplatit će kaznu od 31 milijun dolara zato jer su u namještanju cijena prodaje svojih LCD ekrana za potrebe monitora i laptop ekrana američkog Della.

Naime, nakon Dellovog natječaja s još nekoliko proizvođača LCD-a Hitachi jer održao niza sastanaka što je dovelo do nezakonitog dogovora o cijeni kojom se išlo na Dellov natječaj. Hitachi je namještanje priznao zadnji u nizu, prije njih nagodbe s američkim pravosuđem postigli su Chunghwa Picture Tubes, LG Display Co. i Sharp. Sveukupno, američka je vlada tako naplatila čak 600 milijuna kazni za namještanje cijena.

"Ovaj slučaj je snažna poruka multinacionalnim kompanijama koje rade u SAD-u da kad je u pitanju provođenje zakon o konkurentnosti (antitrust law), nema popusta", poručili iz američkog državnog odvjetništva povodom ovog slučaja.

Tržište LCD ekrana teško je 70 milijardi dolara i izazovi su u tom poslu veliki, pa se često ne preže ni od kršenja zakona kako bi se došlo do unosnih ugovora. Osim u Americi, i regulatori u Aziji i Europskoj uniji također otvaraju istrage zbog sumnji u namještanje cijena. Hitachi je zadnji u nizu poduzeća koje su morale platiti greške iz prošlosti i moglo bi se reći da je dobro prošao, prošle godine je LG pristao platiti čak 400 milijuna za učešće u namještanju cijena između 2001. i 2006. godine.

Sharp je platio 120 milijuna dolara za potvrđeno namještanje u slučaju prodaje ekrana Dellu. Motoroli i Appleu. Tajvanska kompanija Chunghwa je za svoju ulogu u namještanju morala platiti 65 milijuna dolara.(www.hifimedia.hr)

Vezane vijesti

Google i službeno kupio Motorolu

Google i službeno kupio Motorolu

Internetski gigant Google i službeno je kupio proizvođača mobilnih telefona Motorolu za 10 milijardi eura.Povijesna kupovina omogućiti će Googleu još… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika