27.03.2009. / 18:27

Autor: Martina Čizmić

MOO ukida svjetsku turneju olimpijske baklje

Odluka je izravna reakcija na velike proteste, a time i probleme, koji su pratili olimpijsku baklju na njenom putu do Pekinga prošle godine

Olimpijska baklja više neće putovati po svijetuOlimpijska baklja više neće putovati po svijetuPutovanje olimpijske baklje od grčke Olimpije do zemlje domaćina odlazi u povijest. Međunarodni olimpijski odbor odlučio je ukinuti svjetsko putovanje baklje i ograničiti ga samo na putovanje kroz zemlju organizatoricu Olimpijade.

Odluka je izravna reakcija na velike proteste, a time i probleme, koji su pratili olimpijsku baklju na njenom putu do Pekinga prošle godine.

Domaćini sljedećih Zimskih i Ljetnih igara, Vancouver i London, već su pristali odustati od svjetskog putovanja baklje, čime su tradiciju koja je obilježavala pripreme za Olimpijske igre, poslali u povijest.

MOO će naknadno odrediti na koji će se način baklja prenijeti od Grčke, gdje će se i dalje tradicionalno paliti, pa do zemlje domaćina.

Odluku da se baklja nosi samo unutar zemlje domaćina pojašnjavaju činjenicom da se u tom slučaju radi o manjem putu pa ju je lakše nadzirati.

Tako su nepalski protestanti koji su izazivali nerede tijekom nošenja baklje do Pekinga, ipak uspjeli u nečemu. Kad već nisu u tome da se otkažu Olimpijske igre u Kini, onda barem da se otkaže daljnje nošenje baklje po svijetu.

Vezane vijesti

I dvoje Hrvata nosit će Olimpijsku baklju u Londonu

I dvoje Hrvata nosit će Olimpijsku baklju u Londonu

Samsung Electronics službeni partner projekta Olimpijski plamen, objavio je imena hrvatskih bakljonoša olimpijskog plamena. Samsungov cilj je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika