30.03.2009. / 11:29

Autor: Nacionalova redakcija

Strogo zabranjeno: 5 najgorih grijeha u novoj vezi

Pored popravaka i taksi-službe, među nepoželjnim zahtjevima u mladoj vezi ističu se pomoć pri selidbi, dostava osjetljivih namirnica iz trgovine, rad u vrtu i razvoženje stare robe, takve zamolbice uskoro bi novu ljubav mogle naprasno dovesti na kraj

Vaš novi dečko nije vaša nova taksi službaVaš novi dečko nije vaša nova taksi službaZinka ima divnog prijatelja Vedrana, s kojim je bliska od osnovne škole.
"Prima moju poštu dok sam na putu, sprema mi čaj kad sam bolesna, tješi me ako sam u bedu, a zna mi i posuditi novac. Ali, ne da mu se popravljati kvarove u mom stanu i ide mu na živce kad ga to tražim."

Isprva je Zinku Vedranov stav čudio, no s vremenom se navikla i shvatila ga. Neki prohtjevi previše rastežu prijateljsku ljubav i toleranciju te ih je prikladnije usmjeriti prema profesionalcima ili članovima uže obitelji.

Ako se ni Zinkinom najboljem prijatelju ne da petljati s kućnim popravcima, vjerojatno za to volju neće imati ni njen dečko, barem ne u prvoj etapi njihove veze.

Ovo je na svojoj koži iskusio Zoran, kojega je djevojka Vanda u tri prva tjedna veze triput zvala da je prevozi na aerodrom i natrag.

"Prvo je promet bio gust, pa je kasnio let, pa prtljaga, da bi mi na kraju ona, uzrujana i umorna, prigovarala zbog nečeg trivijalnog. Riječ po riječ i ljubav nam je pukla prije no što smo se uspjeli pošteno upoznati", kaže Zoran.

Pored popravaka i taksi-službe, među nepoželjnim zahtjevima u mladoj vezi ističu se pomoć pri selidbi, dostava osjetljivih namirnica iz trgovine, rad u vrtu i razvoženje stare robe.

Ako se vi nađete u situaciji da vas novi partner zamoli za neku od nabrojenih usluga, razumije se da ćete učiniti sve da mu udovoljite. Druga je stvar koliko je pametno tražiti tako nešto dok oboje nisu usvojili pravila igre.

Proučimo usluge koje ne biste smjeli tražiti od svojih ljubavnih partnera
dok vam se odnos ne učvrsti i međusobna tolerancija poraste.

* Dođi mi popraviti...

Curi vam ispod slivnika? Začepljena kada? Računalo se zamrzava? Auto ne starta? Čak i ako je vaš dragi majstor, nije mudro tražiti ga da se pozabavi s vitalnim točkama u vašem domu ili voznom parku. Potražite pomoć profesionalca. Vjerojatnije je da će njegova intervencija biti uspješna, a ako i ne bude, potražit ćete drugog. A vaš dragi neće ostati postiđen.

* Pomozi mi kod selidbe...

Svaki korak selidbe posut je minama pa bi svježe započeta veza mogla pretrpjeti oštećenja. "Nemoj to toliko naginjati", "dodaj mi još ljepljive trake", "ne odlaži na tu stranu, tu je ekran" neka su od upozorenja koje "pomoćnik" sluša svakih par minuta. Da ne spominjemo naporno nošenje svakojakih teških ili lomljivih artikala: prevelik je to rizik za opstanak mlade veze!

* Donesi mi iz dućana....

Od novopečenog partnera nemojte naručivati potrepštine, osim ako mu ne javite točan naziv proizvoda i marku proizvođača. U suprotnom, lako je moguće da ćete dobiti pogrešnu vrstu ili količinu kruha, tjestenine, jogurta ili šampona. Malo je vjerojatno da je vama do određenog proizvoda stalo jednako koliko i drugoj strani pa su gotovo zajamčene zabune, a onda i prepirke.

* Pomozi mi oko vrta...

Znači li rad u vrtu cvijeće, voće i povrće? Da, ali to je samo krajnji rezultat. Prije toga potrebno je mnogo plijevljenja, okapanja, košnje i valjanja u prljavštini. Vaš novi momak ili cura vjerojatno ne želi provesti nedjeljno popodne s motikama, škarama ili cijevima iz kojih šiklja ledena voda.

* Odnesi u Caritas...

Ako je vaš voljeni šlampav, morat ćete se zajedno s njim probijati kroz nered i prašinu. Ako je pažljivo skupljao i slagao predmete, bit će mu teško iz hrpe odabrati čega se riješiti. Možda će probati svaki komad odjeće i pitati vas "stoji li mi još dobro?" i "da ovo ipak zadržim?" To vam iskustvo neće lako učvrstiti vezu.
(O. P.)

Mišljenje stručnjaka

Ne ljuljajte temelje veze

"U početku veze, partneri prije svega priželjkuju radost i užitak. Zahtijevate li od novog dečka ili cure da vam učini neku zamornu uslugu, narušavate krhke temelje tek započete veze", smatra švicarski psiholog Michel Ginola.

"Iznimka nastupa jedino ako je novi dečko ili cura stručnjak za neki posao, recimo električar, informatičar ili krojačica. U takvom slučaju, bilo bi čak sumnjivo da odbije priskočiti u pomoć."

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika