30.03.2009. / 12:53

Autor: Vladimir Radičević

EKSKLUZIVNO

Shaquille O'Neal: 'Dražen Petrović jedan je od najboljih šutera u povijesti košarke'

Nakon što je početkom siječnja na dvije uzastopne utakmice, protiv Dallasa i Clippersa, 37-godišnji Shaq imao slobodna bacanja fantastičnih 12-12 u svom je stilu nakon druge utakmice rekao: 'Od sada je moj novi nadimak Shaqovich.'

Shaquille O'Neal i urednik Superkošarke Vladimir RadičevićShaquille O'Neal i urednik Superkošarke Vladimir RadičevićRazgovarati sa Shaquilleom O'Nealom, jednim od najvećih NBA centara svih vremena, velika je privilegija. No, razgovarati sa O'Nealom na njegovom 15. All-Staru – vjerojatno posljednjem u karijeri – u gradu njegovog kluba Phoenix Sunsa i to u dva navrata nešto je posebno. Bio je toliko raspoložen da je čak i pokušao govoriti hrvatski izgovarajući prilično čisto riječ 'Nezaustavljiv', apel s naslovnice Supekošarke s kojom smo otišli u Phoenix. No, fotografirati se stojeći uz njega nije baš pametno jer imate osjećaj da pored vas stoji div. Sa svojih 191 cm osjećao sam se kao patuljak

Nakon što je početkom siječnja na dvije uzastopne utakmice, protiv Dallasa i Clippersa, 37-godišnji Shaq imao slobodna bacanja fantastičnih 12-12 u svom je stilu nakon druge utakmice rekao: 'Od sada je moj novi nadimak Shaqovich.'

Naravno, na All-Star vikendu upitali smo Shaqa kako mu je palo na pamet da sam sebi da nadimak Shaqovich
- Dao sam si taj nadimak zato što je svaki igrač u ovoj ligi, čije prezime završava na vić, odličan šuter. Evo: Petrović, Stojaković, Radmanović, Vujačić… I ja sam sada pakleni šuter, zar ne?.

SUPERKOŠARKA: Sjećate li se uopće nekih detalja o Draženu Petroviću protiv kojeg ste igrali u svojoj rookie sezoni 1992/93. nekoliko puta. U lipnju 1993. je poginuo u automobilskoj nesreći?
- Da, Dražena se jako dobro sjećam. Iskreno, on je jedan od najboljih šutera u povijesti košarke. Sjećam se kad sam igrao za Orlando, a on za New Jersey da je bio nezaustavljiv, nismo ga mogli spriječiti da zabije svoju normu. Bio je šuter kakav se rijetko viđa.

SUPERKOŠARKA: Ove sezone imate najbolji postotak slobodnih bacanja u karijeri (61,4%). U čemu je tajna?
- Nisam radio ništa posebno. Samo sam malo bolje koncentriran svaki puta kad stanem na liniju. Kad se usredotočim i kad se dobro osjećam mogu imati visok postotak. U srednjoj školi sam bio jako dobar izvođač slobodnih bacanja.

SUPERKOŠARKA: Izjavili ste da ste trenutačno u najboljoj formi karijere, a dok ste bili u Miamiju činilo se da je vaše vrijeme prošlo. Ozljede su vas zamalo zaustavile?
- Da, u Miamiju su mi rekli da je zbog svih onih ozljeda gotovo samnom. No, onda sam u Phoenixu dobio sjajnu medicinsku ekipu koji nisu stara škola. Znate ono: samo led i elektrostimulacije. Imam fizioterapeuta po imenu Aaron Nelson koji doslovno proučava mišiće, kopa stalno po njima i zna kako ih istegnuti.

SUPERKOŠARKA: No, treba naglasiti kako nikada niste imali teških ozljeda u karijeri?
- Da, uvijek su to bile neke čudne, male ozljede. Jednom je to bila mala kost u stopalu, drugi puta moj palac. Jednom sam išao zakucati pa sam istegnuo trbušni mišić. Jednom sam gadno fauliran pa su me stegnula leđa.

SUPERKOŠARKA: Kada završite karijeru kakvim želite da vas pamte navijači?
- Kao finog momka, dominantnog igrača, igrača s puno prstenova. Imam četiri naslova. Peti sam na listi strijelaca svih vremena, a sedmi po blokadama. Dakle, nije loše za momka koji nije bio niti skakač niti šuter.

* kompletan intervju u novom broju Superkošarke

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika