Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Auto cenzura - Dnevnik HTV-a ništa o Sanaderovu autu

Posao novinara HTV-a bio bi da postave teška pitanja, a ne da Hebrangu dopuste da se pred kamerama nevjerojatno cinično i bahato zbljezne kako je super da HDZ kupi voljenom vođi bemburu od pola milje eura. Ali taj se posao već devetnaest godina ne usuđuju raditi

AUTO CENZURA

Dnevnik, HTV1, subota, 19.30

Zrinka PavlićZrinka PavlićSuper mi je kako su dnevničarske face s HTV-a, iako naoko zgrožene Sanaderovim preskupim autom, spremno prihvatile objašnjenje da je bemburu voljenom vođi kupila stranka pa je to kao okej. Još su i Hebrangu dopustili da se pred kamerama nevjerojatno cinično i bahato zbljezne kako je to zapravo super jer ako HDZ kupi auto, ne mora država. Što bi bila živa istina da država MORA premijeru kupovati aute od pola milje eura. No s obzirom da NE MORA, nije posve jasno koji su to neizbježan trošak HDZ-ovci uštedjeli državi. Sigurna sam da Hebrang to ne bi uspio objasniti ni da su ga novinari HTV-a pitali, ali ipak su trebali. Posao im je da postavljaju teška pitanja i ne dopuštaju Hebranzima i inima da u kameru deklamiraju izgovore utemeljene na potpuno pogrešnim pretpostavkama. Kad se taj posao (već 19 godina) ne usuđuju raditi, u središnjem Dnevniku javne televizije ne dobivamo priloge u kojima bi se HDZ-ovce upitalo koji su im točno bili motivi da zdrobe toliko para za premijerov auto, zašto se, kad su već navalili na shopping, nisu odlučili za jeftiniju varijantu i smatra li HDZ doista da u Hrvatskoj nema nikoga i ničega na što bi se taj novac trebao hitnije potrošiti. Dobivamo tek blago negativnim tonom intoniran prilog o preskupom državničkom voznom parku i par HDZ-ovskih izjava kojima nitko nije prigovorio ni zareza. I to je sve. Naravno, nemojte me krivo shvatiti. Taj nesretni auto i priča oko njega nisu ni prvi ni zadnji ni najveći problem u Hrvatskoj čak niti ako računamo samo ovaj tjedan. No primjer je vrlo slikovit, kako za HDZ, tako i za HTV.

Ocjena: nula (0)

LUSTRACIJA I TOLERANCIJA

Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.10

Svidio mi se prilog o političkim zatvorenicima i intervju s povjesničarom Tvrtkom Jakovinom jer mi je malo ohladio glavu od ideje o totalnoj lustraciji koju gajim već nekoliko godina. Po njoj bi svim dužnosnicima, bez obzira na stranačku i političku pripadnost, a koji su u organima vlasti sjedili u bilo kojem trenutku od stoljeća sedmog do 2009. godine - bilo strogo zabranjeno da ikad više obavljaju ijednu saborsku, vladinu ili lokalno-samoupravnu dužnost. Zbog Jakovinina izlaganja uvidjela sam da mi je ideja mrvicu destruktivna. Osim u slučaju zločinaca i mutikaša, shvatila sam, svi građani Hrvatske, bez obzira na prošla politička opredjeljenja i djelovanja, ozdravljenju neugodnom poviješću opterećene hrvatske demokracije najbolje mogu pridonijeti međusobnim uvažavanjem i suradnjom. Tako izazvanom blaženom stanju tolerancije i svehrvatskog pomirenja mogu zahvaliti što si nisam opetovanim udarcima čelom o ekran razbila TV prijamnik kada se, odmah nakon Jakovine, pojavio prilog o Jakovu Sedlaru s dokumentarcem o Anti Paveliću. Ne jamčim da ću u takvom pomirbenom stanju ostati i do sljedećeg televizijskog spominjanja Sedlar-Pavelić osovine, ali zasad zahvaljujem Dossieru.hr što mi je tonom početnog intervjua umirio eksplozivnu frustraciju i tako sačuvao pokretnu imovinu.

Ocjena: dobar (3)

ČUDAN TERMIN

Paralele, HTV1, nedjelja, 21.55

Nemam nikakav prigovor "Paralelama" -priču o Bushevu raketnom štitu obradili su sa svih strana i u različitim opsezima (globalno, regionalno, lokalno), a nisu ni dosadni. No ne razumijem logiku po kojoj su ih HTV-ovi sastavljači programa smjestili u termin koji većina gledatelja koristi za razbijanje letargije nedjeljne večeri laganini i glupušno-trivijalnim sadržajima. Malo kviza, malo domaćih serija o sukobu dva različita seljačka naglaska, malo tračerskih emisija o estradi, a usred svega toga - Kalinjingrad, NATO i Putin! Moš mislit polučenog gledateljskog interesa. Na inače kvalitetnu emisiju u takvom će se aranžmanu napiknuti jedino zagriženi fanovi vanjske politika (ja i dva lika s Peščenice), a ostali će odustati kad shvate da vanjskopolitička redakcija nema specijalni odjel zabavnog programa koji organizira talent show "Hrvatska traži Osamu Bin Ladena - sa zvijezdama". Netko bi na toj televiziji zbilja trebao razmisliti o smislenom rasporedu emitiranja, a ne razbacivati emisije ko kukuruz pred kokošima. Bogohulna ideja: zamjena termina s Milićem?

Ocjena: 5 emisiji, 2 terminu

OSTAJTE BUDNI!

Televizijska posla, NovaTV, nedjelja, 0.40

Triput hura i hojlarija - NovaTV uspjela je ugrabiti jednu od trenutno najsmješnijih i najkvalitetnijih američkih humorističnih serija i odmah se pri odabiru termina pobrinula da je gleda što manji broj gledatelja (čitaj: oni koji prežive Red Carpet). No neću si sada time kvariti slavljenički trenutak. Serija je odlična. Ako ne morate nedjeljom rano na spavanje i ako volite humoristične serije, nemojte propustiti "Televizijska posla". Ako zbog ničega i nikog drugog, onda barem zbog Aleca Baldwina, koji je u ulozi korporacijskog bossa za programiranje televizijskog rasporeda i mikrovalnih pećnica jednostavno nezaboravan.

Ocjena: odličan (5)

MAJSTORI SMETLARI

Red Carpet, NovaTV, nedjelja, 23.10

Čekajući "Televizijska posla" naletjela sam na zadnjih desetak minuta "Red Carpeta" te u napadu inteligencije i inercije koje su me spriječile u momentalnom mijenjanju programa - pogledala i poslušala par bisera Novinih majstora smetlara. Bez imalo problema braneći titulu, u tom su kratkom vremenu barem pet puta spomenuli piškenje i kakanje, bilo u kontekstu "BLAGIH seksualnih perverzija" (što je Delaleova definicija ubacivanja WC-aktivnosti u snošaj), bilo u kontekstu Fashion Guruovog neposlušnog psića, ali to čak niti nije bio vrhunac. Do njega se samostalno, bez pomoći kolega, psa, blagih seksualnih perverzija i - što je vjerojatno najgore - bez pomoći psihotropnih supstanci nego pri punoj svijesti i savjesti uspeo čika Guru glavom i bradom, ničim izazvan zamijenivši jedan svoj komentar stihovima iz bećarca. Razumijem da je time htio reći: "Vid' ove haljine, alaj mi je seljačka!", ali to je mogao i samo refrenom. On se pak uhvatio recitiranja ko da je na svečanoj akademiji za Dan Republike i nikako se ugasit. Već sam se pobojala da će dohvatit blok-flautu ili harmoniku.

Ocjena: WTF?

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika