Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA

Studenti iz Zadra u utrci za Top stipendiju

U ZADARSKOM REKTORATU predstavljena je Top stipendija za Top studente koju podržavaju tri zadarske tvrtke: Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba

NAJBOLJI OD
NAJBOLJIH
Top studentica Marijana Vežić,
rektor Ante Uglešić, predstavnica
Studentskog zbora Jelena Kupsjak, Top
studentice Elena Mihalj i Vilma KotlarNAJBOLJI OD NAJBOLJIH Top studentica Marijana Vežić, rektor Ante Uglešić, predstavnica Studentskog zbora Jelena Kupsjak, Top studentice Elena Mihalj i Vilma KotlarPrvo ovogodišnje predstavljanje akcije Top stipendija za top studente održano je u Zadru, 24. ožujka, u prostoru Rektorata Sveučilišta u Zadru. Upravo je ovaj grad odabran za početak predstavljanja jer su zadarske tvrtke Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba prepoznale važnost ulaganja u znanje pa financiraju dodatne dvije stipendije za studente zadarskog sveučilišta. Već četvrtu godinu redom, zahvaljujući zadarskim tvrtkama, studenti iz ovog grada dobivaju dodatne stipendije.

Dosad je ukupno 13 studenata zadarskog sveučilišta dobilo najveću i neobvezujuću stipendiju u državi, a i ove godine dobit će minimalno dvije.

Top stipendiju su podržali rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, zamjenik gradonačelnika Zadra Dražen Grgurević, zamjenik župana zadužen za pitanja obrazovanja Josip Miletić te drugi ugledni gosti. Rektor Uglešić zahvalilo je organizatorima Top stipendije i sponzorima Turisthotelu i Tankerkomercu te dodao: "Posebno mi je drago da su dobitnici ove stipendije počeli dobivati zaposlenja, pa tako dva rade na našem sveučilištu. Pozivam sve zadarske gospodarstvenike da se uključe u Top stipendiju."

Ovogodišnje predstavljanje organizirano je kao forum na kojem studenti, profesori i gradski te županijski čelnici raspravljaju o studentskim problemima i potrebama. Raspravljalo se troškovima studiranja, o županijskim i gradskim potporama studentima te aktivnijem uključivanju lokalnih gospodarstvenika u proces stipendiranja. O ovoj temi povela se žustra rasprava, a predstavnici zadarskih studenata istaknuli su da je za troškove smještaja i prehrane potrebno najmanje 2000 kn, a toliko ne iznose državne ni gradske stipendije. Jelena Kupsjak, zamjenica predsjednika Studentskog zbora zadarskog sveučilišta, rekla je: "Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa 10 godina nije povećalo iznos ni broj stipendija, a hvali se velikim povećanjem broja studenta. U Zadru ima 6000 studenata, a gradske ili državne stipendije dobiva samo njih 120. Ni jedna stipendija osim Top stipendije ni približno ne pokriva troškove života i studiranja. Pohvalno je da ova stipendija iznosi 4000 kn. Trebalo bi biti više ovakvih stipendija."

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo, odgoj, kulturu i sport Zadra Branka Radman istaknula je da su gradske vlasti svjesne problema studenata te da stalno rade na poboljšanju studentskog standarda. "Stipendija u Zadru iznosi 1000 kn i dobiva je 270 studenata. Znamo da to nije dovoljno ali to je na razini stipendija drugih gradova. Pravilnik za dodjelu stipendija mijenjamo kad se za to stvori potreba, pa smo nedavno počeli stipendirati deficitarna zanimanja. Studij je uvijek skup, a stipendija nikad nije dovoljna", rekla je Branka Radman.

Prorektorica za studije zadarskog sveučilišta Ana Proroković smatra da bi stipendija koja bi pokrila sve troškove trebala iznositi oko 3000 kn, ali država još dugo neće davati tolike iznose pa je zato Top stipendija jako važna. "Sveučilišta, pa tako i naše, rade na tome da potaknu gospodarstvenike da se uključe u proces stipendiranja jer to je obostrani interes. Primjenom Bolonjskog procesa došlo je nekih promjena, a gospodarstvenicima će prema mom mišljenju trebati pet do sedam godina da ih prihvate", o mogućem poboljšanju studentskog standarda rekla je Ana Proroković.

U raspravi su sudjelovale i dobitnice Top stipendije iz Zadra Marijana Vežić, Elena Mihalj i Vilma Kotar. NA FORUMU 'STIPENDIJE I STUDENTI' osim o Top stipendiji, govorilo se i ogradskim i državnim stipendijama te o životnom standardu zadarskih studenataNA FORUMU 'STIPENDIJE I STUDENTI' osim o Top stipendiji, govorilo se i ogradskim i državnim stipendijama te o životnom standardu zadarskih studenata"Slažem se da studenti imaju mnogo problema s dobivanjem mjesta u domu bez obzira na prosjek ili dobivene stipendije. Pozivam sve studente, neka se prijave za Top stipendiju - nije potreban prosjek 5.00", rekla je Vilma Kotar.

Marijana Vežić tri je puta bila među finalistima Top stipendije, a uspjela ju je dobiti iz četvrtog pokušaja o čemu je rekla: "Bila sam nekoliko puta na svečanosti dodjele Top stipendija i tek tada vidjela koje kvalitete se traže. Dobitnici imaju široke interese, sudjeluju u mnogim projektima izvan njihova polja studiranja, svestrani su i pridonose zajednici - upravo po tome se se izdvajaju Top studenti. Čast mi je pripadati ovoj skupini ljudi."

U raspravi su sudjelovali i predstavnici sponzora Turisthotela i Tankerkomerca - Igor Bilić i Daria Vidučić. Igor Bilić istaknuo je da se nada da će Turisthotel i dalje podržavati akciju Top stipendija: "Izvrsnost i upornost treba podržavati, a ova stipendija odlično pokazuje mladim ljudima da ih netko cijeni. Mislim da će naši gospodarstvenici uskoro prepoznati i riješiti probleme koji su nastali primjenom Bolonjskog sustava."

Unatoč financijskoj krizi, stipendijski fond ovogodišnje Top stipendije za top studente dosegnuo je rekordan iznos od 1,52 milijuna kuna koji će ravnopravno biti raspoređen između 34 studenta sveučilišnih studija, dva studenta veleučilišta i visokih škola te dva studenta Sveučilišta u Zadru.

Tijekom akademske godine 2009./2010., ukupno 38 studenata bit će nagrađeno iznosom od 40.000 kn.

Osim utemeljitelja akcije tjednika Nacional i spomenutih zadarskih tvrtki, partneri ove akcije su i INA, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club i HPB.

Stipendije se dodjeljuju prema kvotama koje se rade na osnovi veličine pojedinog sveučilišta te broja prijavljenih studenata. Svake godine prorektori svih hrvatskih sveučilišta te predstavnici veleučilišta i visokih škola čine Stipendijsko vijeće - tijelo koje od prijavljenih studenata odabire sto finalista. Predstavnici tvrtki - partnera čine Stipendijsku komisiju i imaju težak zadatak da od sto finalista odaberu 38 najboljih.

Svečano proglašenje dobitnika ove će se godine održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu.

Nastavlja se predstavljanje Top stipendije po hrvatskim gradovima, a sljedeće će se održati u Osijeku, 1. travnja u 12 sati u Svečanoj auli Rektorata Svučilišta u Osijeku.

Sve informacije o ovogodišnjoj akciji Top stipendija mogu se pronaći na internetskoj stranici www.topstipendija.net te u tjedniku Nacional gdje će biti objavljivan i kupon za prijavu.

Vezane vijesti

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Samo su četiri dana ostala do početka Metalfesta Hrvatska 2012, festivala koji će po mnogo čemu biti poseban. Uz to što je prvi, povijesni Open air… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika