Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Plamenko Cvitić

SLABA POLICIJSKA SURADNJA

Srpska policija boji se ispitati Jocu Amsterdama

Samo tjedan dana nakon ubojstva policija je uspješno rekonstruirala sve članove zločinačke skupine te uhitila Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, dok su Željko Milovanović i Bojan Gudurić još uvijek izvan dosega hrvatske policije

SRETEN JOCIĆ kum je
Slobodana Đurovića,
koji je već pet mjeseci u
pritvoru u RemetincuSRETEN JOCIĆ kum je Slobodana Đurovića, koji je već pet mjeseci u pritvoru u RemetincuBudući da je istraga oko izvršitelja stravičnog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića završena, hrvatski policijski istražitelji već nekoliko tjedana rade isključivo na otkrivanju naručitelja zločina i potrazi za odbjeglim Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem. U tom dijelu istrage hrvatski MUP službeno je zatražio pomoć policijskih službi susjednih država, no ta suradnja još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Iako su čelnici srpske policije u nekoliko navrata tvrdili da će u potpunosti pomoći hrvatskim istražiteljima, neosporna je činjenica da je prošlo već pet mjeseci od tragičnog zločina u središtu Zagreba, a da srpski istražitelji još uvijek nisu barem na obavijesni razgovor pozvali Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Samo tjedan dana nakon ubojstva policija je uspješno rekonstruirala sve članove zločinačke skupine te uhitila Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, dok su Željko Milovanović i Bojan Gudurić još uvijek izvan dosega hrvatske policije. Ipak, temeljita istraga o okolnostima i izvršenju ubojstva gotovo je posve završena i prikupljen je niz materijalnih dokaza koji bi sve uhićene mogli stajati dugogodišnjih zatvorskih kazni. Najveću pažnju istražitelji su posvetili otkrivanju naručitelja zločina, za što je već u prvim danima zatražena pomoć policijskih i obavještajnih službi susjednih država. To se u prvom redu odnosilo na potragu za Željkom Milovanovićem koji je iz Zagreba pobjegao na teritorij Republike Srpske, a Bojan Gudurić navodno se vratio u Srbiju.

Iako policija još nije otkrila koje je sve dokaze prikupila protiv Slobodana Đurovića, čini se da istražitelji vjeruju navodima Roberta Matanića koji je u svojim iskazima označio Đurovića kao glavnog organizatora i vezu prema naručitelju ubojstva Ive Pukanića. Zbog toga hrvatski istražitelji već mjesecima nastoje istražiti povezanost Đurovića i srbijanskog bossa Sretena Jocića, koji slovi kao jedan od najopasnijih ljudi u Srbiji. Iz različitih izvora istražitelji su dobili informacije o snažnoj povezanosti Đurovića i Jocića, inače kumova, pa se smatra da Đurović nije mogao sudjelovati u organizaciji zločina bez znanja i suglasnosti Sretena Jocića.

Upravo iz tog razloga hrvatski MUP od svojih je srbijanskih kolega zatražio sve raspoložive informacije o Jocićevim aktivnostima, a očekivalo se da će srbijanska policija izvršiti kriminalističku obradu nad Jocićem. Iako je od zločina prošlo već pet mjeseci, policija još uvijek nije ispitala i pretražila Jocićeve prostore, pa čak ni u najblažoj formi, kroz poziv na obavijesni razgovor. Prema nekim izvorima, Jocić ima toliko snažan položaj u Srbiji da su policija i državne vlasti jednostavno u strahu od njega.

U međuvremenu, suradnja je do određene mjere ostvarena čak i s crnogorskom policijom, koja je hrvatskim kolegama nedavno poslala golemu količinu tražene dokumentacije, od čega najveći dio čine ispisi telefonskih razgovora za niz sumnjivih brojeva s kojima su mjesecima prije izvršenja kontaktirali Robert Matanić i Slobodan Đurović.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika