Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Nacionalova redakcija

MILIJUNSKE ŠTETE

Beograd blokira Croatia Airlines

Ne samo da osječka zračna luka trpi štetu već je problem sa srbijanskim zračnim vlastima puno širi

ZBOG PROBLEMA sa srbijanskim zračnim vlastima, Croatia
Airlines godišnje gubi četiri milijuna kuna na liniji Zagreb-PrištinaZBOG PROBLEMA sa srbijanskim zračnim vlastima, Croatia Airlines godišnje gubi četiri milijuna kuna na liniji Zagreb-PrištinaHrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines ne može slijetati na zračnu luku Osijek u uvjetima smanjenje vidljivosti, osobito tijekom jeseni i zime zbog toga što instrumentalni prilaz Osijeku zadire u srbijanski zračni prostor i nadležnost srbijanskih zračnih vlasti s kojima Hrvatska nema potpisan bilateralni sporazum o zračnom prometu između dviju država. Premda je nedavnom posjetom hrvatskog premijera Ive Sanadera Srbiji najavljeno rješavanje problema nepostojanja Sporazuma o zračnom prometu između dviju zemalja, to se neće dogoditi uskoro.

Ne samo da osječka zračna luka trpi štetu već je problem sa srbijanskim zračnim vlastima puno širi. Naime, hrvatski zračni prijevoznik Croatia Airlines gubi 4 milijuna kuna na godišnjoj razini na liniji Zagreb-Priština. Komercijalnim zrakoplovima koji lete za Prištinu srbijanska zračna kontrola ne dopušta slijetanje preko svog zračnog prostora, pa tako niti preko zračnog prostora Crne Gore koji je također pod nadležnošću Beograda. Srbija se još uvijek drži ratnih pravila iz 1999. prema kojima je na prištinsku zračnu luku dopušteno slijetanje isključivo zrakoplova za humanitarne potrebe, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Zbog toga zrakoplovi Croatia Airlinesa na liniji iz Zagreba moraju letjeti do talijanskog Brindisija, potom idu na Skopje u Makedoniju i tek onda slijeću u Prištinu. Pored toga što se na gorivu gubi 4 milijuna kuna više, zbog dužeg leta zrakoplovi gube vrijeme u rotacijama na drugim linijama po Europi. S druge strane, srbijanski zračni prijevoznik JAT pod svaku cijenu želi letjeti u Hrvatsku, osobito u zračne luke na Jadranskoj obali. Letovi JAT-a trebali supočeti voziti koncem ovog mjeseca i to za Pulu, ali su odgođeni za travanj, jer nema bilateralnog sporazuma koji bi trebao uvažiti i hrvatske probleme sa srbijanskim zračnim vlastima kad je riječ o Osijeku i Prištini na koju slijeću i drugi europski prijevoznici kao što su Adria Airways, Swiss, British Airways, Austrian, te Malev. Svi imaju iste probleme s Prištinom kao i Croatia Airlines.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika