Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Dean Sinovčić

72 SATA S ĆIROM

Novi bosanski nacionalni junak

NOVINARI NACIONALA proveli su tri dana s trenerom reprezentacije BiH Miroslavom Blaževićem u Sarajevu, koji je u deset mjeseci postao obožavana osoba u podijeljenoj državi

AUTORITET
U FORMI
Na treningu reprezentacije na Ilidži
Miroslav Blažević je radio sve vježbe
zajedno s igračima, koje je motivirao
riječima poput 'Zlatane, opušteno, ti
si moja srna, a ne slon, kao što neki
hoće da kažuAUTORITET U FORMI Na treningu reprezentacije na Ilidži Miroslav Blažević je radio sve vježbe zajedno s igračima, koje je motivirao riječima poput 'Zlatane, opušteno, ti si moja srna, a ne slon, kao što neki hoće da kažuDeset mjeseci nakon što je postao izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, naročito nakon prošlotjedne pobjede nad Belgijom u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, Miroslav Blažević uspio je stvoriti respektabilnu reprezentaciju, pridobiti bosansku javnost na svoju stranu i, što je možda za njega najvažnije, odvući pažnju s čelnih ljudi nogometnog saveza BiH koje su javnost i mediji optuživali za brojne nemoralne i kriminalne radnje. Blažević je, koristeći se nogometnim znanjem, ali i dobro poznatim medijskim trikovima, postao obožavana osoba u Bosni i Hercegovini, u što smo se uvjerili kada smo prošlog tjedna proveli tri dana s njime tijekom priprema za utakmicu s Belgijom. Odnosno, kako mu je to dobacio jedan prolaznik kada smo s Blaževićem šetali Baščaršijom: "U Zagrebu su vam govorili 'Ćiro pederu', a ovdje vam se obraćaju s 'gospodine Ćiro'. Pa vi sada recite gdje vam je bolje?".


Blažević i reprezentacija uvijek se pripremaju na Ilidži, smješteni su u hotelu "Hercegovina" i kada smo ga posjetili u utorak uvečer, odmah nam je rekao da je on šef i da se svaki igrač pridržava pravila koje je on postavio. "Ovdje ti je, sine, prije bio javašluk. Rekli su mi da su se reprezentativci, tijekom zajedničkih večera, međusobno gađali kruhom. Toga više nema, mene ovdje respektiraju, ali i vole. Kada me prestanu respektirati, ja ću otići", rekao nam je Blažević u svom optimistično-tugaljivom stilu koji i dalje trenira zajedno s igračima. "Ne mogu trčati kao i prije, boli me lijevo koljeno, ali sve ostale vježbe odradio sam zajedno s igračima", pričao nam je tijekom večere kojoj su prisustvovali i njegovi suradnici na čelu s prvim pomoćnikom Borčetom Sredojevićem, bivšim nogometašem Rijeke i Partizana, i drugim pomoćnikom, Ivicom Barbarićem, bivšim nogometašem Veleža. Njegovo raspoloženje te je večeri podigao belgijski novinar koji je došao u Sarajevo kako bi intervjuirao Blaževića i koji mu je rekao kako ga svi hrvatski nogometaši koji igraju u Belgiji, poput Gorana Ljubojevića, izuzetno cijene i pričaju o njemu sve najbolje. Blažević ga časti urmašicama, svojim omiljenim bosanskim kolačima i pomalo se žali jer on voli one koje su malo bolje pečene, malo smećkastije. "Još da vam je donio belgijske čokolade, uz ovakve komplimente sigurno bi vas kupio", rekli smo Blaževiću, na što je on odgovorio "ne mogu se belgijske čokolade mjeriti s onim švicarskim koje ja volim" i nastavio razgovarati s belgijskim novinarom na francuskom dodajući "vidi ga kako se pripremio, sve zna, još je napisao i pitanja na papir. To kod bosanskih novinara nisam vidio".

Već srijeda ujutro donijela je šok za Blaževića. Dočekao nas je nervozan, sa zalizanom kosom, a onda nam je pokazao novine. Dnevni list "San" obavio je tekst pod naslovom "Ovi iz Izvršnog odbora su mi bacili bombu u gaće", citirajući time Blaževića, a on kaže da to uopće nije izjavio. Kako je napisao novinar tog lista, u čarter za Genk, osim igrača, ukrcati će se čak 11 članova izvršnog odbora nogometnog saveza BiH i samo četiri novinara, iako se trebalo naći mjesta za deset novinara. Naravno, novinari su zbog toga napali Blaževića jer je on, prema riječima članova izvršnog odbora, trebao odabrati novinare. Blaževiću su novinari bitniji od svega i najradije bi izbacio neke članove izvršnog odbora iz aviona kako bi novinari letjeli s njime u Genk. "Raja je najbitnija a novinari su duša raje, što ovi iz izvršnog odbora ne razumiju", žalio nam se Blažević, čime je između redaka pokazao da ni sam nije najsretniji s članovima izvršnog odbora.

Naime, još prije godinu dana predsjedništvo i izvršni odbor nogometnog saveza bili su među najomraženijim osobama u BiH. Mediji i javnost tražili su smjenu predsjedništva koji čine Hrvat i predsjednik Iljo Dominković, Srbin i potpredsjednik Bogdan Čeko te Musliman i drugi potpredsjednik Sulejman Čolaković. Zahtijevali su i odlazak glavnog tajnika Saveza Muniba Ušanovića, kojeg se sumnjiči za pronevjeru novca Saveza, zbog čega je većina reprezentativaca odbila igrati za reprezentaciju dok oni ne odu, ali ništa se nije dogodilo. Dolaskom Blaževića svi su se reprezentativci, osim Saše Papca iz Glasgow Rangersa, vratili igranju za reprezentaciju, ali u Bosni još uvijek postoji ona manjina koja ne želi zaboraviti tko je na čelu nogometnog saveza.

NA BAŠČARŠIJI Blaževića su zaustavljali znani i neznani, dajući mu savjete i tražeći novacNA BAŠČARŠIJI Blaževića su zaustavljali znani i neznani, dajući mu savjete i tražeći novac"Napiši slobodno, nogometni savez je skup kriminalaca koji može parirati kriminalcima u politici i državnom vrhu", rekao nam je Danis Tanović, redatelj koji je prije sedam godina osvojio Oscara za film "Ničija zemlja", dok smo s njim i fotografom Reutersa Danirom Šagoljem sjedili u hotelu "Europa" u centru Sarajeva. Obojica ne negiraju dobre igre bosanske reprezentacije otkako je Blažević izbornik, ali smatraju da je Blažević veliki sretnik. "U ruke mu je došla nevjerojatno talentirana generacija izvrsnih mladih igrača poput Ibiševića, Salihovića, Džeke, Misimovića i ostalih koji će učiniti sve za uspjeh bosanske reprezentacije", smatra Šagolj. Priznaju da je Blažević svojim dolaskom odvukao pažnju javnosti s problema u savezu, ali i dodaju da postoji još uvijek onaj dio javnosti koji želi smjenu predsjedništva saveza. Zato nas upućuju na sarajevsku grupu "Dvadesetorica" koja je nedavno snimila pjesmu "Baraž" posvećenu bosanskom nogometu i čiji refren kaže: "Baraž, baraž/mi nikada nećemo proći/ jer uš je pakaš/i sad nam Ćiro zamazuje oči". Za neupućene, baraž je srpski izraz za doigravanje, uš je Munib Ušanović, a pakaš je slengovski izraz za šupak.

"Smijenili bi oni Ušanovića, ali ja im ne dam. Čak su mi neki govorili kako su vidjeli Ušanovića kako šmrče. Ma što šmrče, pitam ja njih, ne šmrče on ništa", rekao nam je na to Blažević, a njegova obrana Ušanovića nije nas iznenadila, s obzirom na to da je baš Ušanović bio glavni zagovaratelj dovođenja Blaževića za izbornika BiH reprezentacije. Blažević nas je tada zamolio da ga odvezemo na sarajevsku televizijsku postaju "Alfa", gdje je u srijedu u podne gostovao u emisiji "Mozaik". Dok smo ga vozili, objasnio nam je problem koji je imao s tom postajom. 2Zamisli, sine, zovu jučer mene i s Federalne televizije i s Alfe, zovu me u goste. A ja, jadan, mislio da je to jedna te ista televizija, rekao im da dolazim i gostovao na Federalnoj televiziji. Nakon gostovanja, zovu mene s Alfe i pitaju me zašto nisam došao. Ja ne znam o čemu pričaju, a voditeljica meni kaže "čujem da ste imali proljev". Ono što ja nisam znao jest da je taj razgovor tog trenutka pušten uživo u program i kažem joj 'ma tko je imao proljev, kakav proljev, majku ti'. I zato im sada moram doći u emisiju". Na ulazu nas dočekuju Ekrem Milić, direktor Alfe i Arnela Lojo, voditeljica koja je pustila u program razgovor s Blaževićem. Svi se grle i ljube, Blažević se ispričava zbog nesporazuma, priča im istu priču kao i nama i, iako mu nitko ne vjeruje, svi koji su se tamo našli žele se fotografirati s Blaževićem.

"Ćiro Blažević i Neda Ukraden jedine su osobe koje se mogu prilagoditi i cvijeću i korovu", kaže nam Milić dok Blažević ulazi u studio kako bi započela emisija. Milić je oduševljen s Blaževićem i kaže nam: "Ne znate vi što je sve Blažević napravio ovdje, da je barem 20 takvih kao što je on Bosni bi tada bilo daleko bolje. Pa on je sredio sve političare. Kada mu je novinar Radio-televizije Republike Srpske rekao da bosanski Srbi ne navijaju za reprezentaciju BiH, on mu je odgovorio 'boli me kurac, ja stvaram nacionalnu reprezentaciju'". Kasnije se Blažević susreo s Miloradom Dodikom, premijerom Republike Srpske, i tom prilikom poklonio mu nogometnu loptu na kojoj je napisao: "S osobitim poštovanjem! Mili od srca. Ćiro" i dres reprezentacije BiH s brojem 11. Pogledali smo emisiju na TV Alfi, gdje je Blažević briljirao u svom istlu izjavama poput "igrači će ovaj napaćeni narod oduševiti, to je njihov zadatak", a na pitanje gledatelja jesu li očekivanja javnosti da će Bosna pobijediti Belgiju u Genku ipak prevelika te mu stvaraju teret, odgovor je započeo s "hvala vam na izuzetno inteligentnom pitanju". Po izlasku iz studija slijedi nova serija fotografiranja s onima koji su naknadno shvatili da je Blažević došao na njihovu televiziju, a on GOSTUJUĆI NA SARAJEVSKOJ TV ALFA Blažević je ponovo osvojio publiku
izjavama kako igrači moraju igrati da bi zadovoljili napaćeni narodGOSTUJUĆI NA SARAJEVSKOJ TV ALFA Blažević je ponovo osvojio publiku izjavama kako igrači moraju igrati da bi zadovoljili napaćeni narodbeskrajnim strpljenjem pozira sve dok se i posljednja osoba s nije fotografirala s njime.

Već smo bili navikli da se šaroliko društvo mota po recepciji hotela "Hercegovina" na Ilidži, pa je tako po povratku s Blaževića dočekao 84-godišnji Mehmed Kenović, dekan pravnog fakulteta u Kiseljaku, koji mu je poklonio knjigu "Sport i sportsko pravo". Blažević, kada je čuo koliko Kenović ima godina, kaže "pa ti si razlog mog optimizma". Onako usput ga pita "pa jel' još uvijek ševiš?", na što Kenović odgovara "ako mislite na viagru, kažem vam da nema bolje viagre od tuđe žene".

U srijedu poslijepodne BiH reprezentacija trebala je igrati prijateljsku utakmicu s lokalnim klubom Bosna na stadionu u Koševu, ali kako je dan prija padao snijeg utakmica je otkazana pa je Blažević prvo popričao s još jednim belgijskim novinarom kojem je rekao "da nisu ozlijeđeni Ibišević, Salihović, Rahimić i golman Hasagić, ova reprezentacija bila bi jednako jaka kao i Hrvatska 1998. godine", što je poprilično iznenadilo smouvjerenog belgijskog novinara. Uslijedio je trening na kojem je Blažević psihološki djelovao na igrače u svom poznatom stilu pa je tako Zlatanu Muslimoviću govorio "Zlatane, opušteno, ti si moja srna, a ne slon, kao što neki hoće da kažu, majku im jebem!". Po povratku u hotel Blaževića su čekali novinari, ispituju ga hoće li se naći još neko mjesto u avionu, a on nam sa strane kaže "Radeljić se ozlijedio i ne putuje u Belgiju, jedan mi je golman višak, znači to su još dva mjesta za novinare, ukupno ih je sada šest. Kada bih ugurao još jednog, sve bi probleme riješio". Na njihovo pitanje što će napraviti ako BiH pobijedi Belgiju u Genku kaže: "U životu nisam popio alkohola više no što stane u jednu čašu. Ako u subotu pobijedimo, napit ću se". To je bila izjava koja je osvanula u četvrtak ujutro na naslovnicama većine bosanskih novina. Jasno je da je Blažević namjerno dao takvu izjavu znajući da time osigurava novinske naslovnice.

U četvrtak prije podne Blažević je održao konferenciju za novinare, ponovno dajući izjave poput "Belgijanci su crveni đavoli, stoga mi moramo biti Luciferi", a kada ga je jedan novinar podsjetio da danas govori jedno a sutra nešto sasvim drugo, Blažević mu je odgovorio "to što ja izjavljujem, ma jebo to, pa i ti svašta pišeš pa ja šutim".

Kako je u četvrtak konačno zatoplilo, odvezli smo se s Blaževićem do Baščaršije, kako bi provjerili kolika mu je popularnost među "rajom" nakon deset mjeseci vođenja reprezentacije. Reakcije su bile nevjerojatne, djeca i odrasli htjeli su se slikati s njima, prosjaci su tražili novac, a navijači predlagali taktiku. "Slušaj, da si naredio onima svojima da pobijede u Belgiji", bila je preporuka jednoga, dok su drugi zabezeknuto gledali u njega, ne vjerujući da je njihov omiljeni izbornik odlučio prošetati Baščaršijom. "Ma, gdje ste me ovo doveli, majku vam vašu", govorio nam je Blažević dok mu je vlasnik dućana s nogometnim dresovima davao navijački šal, a krezuba djevojka objašnjavala mu kako joj je dijete već tri dana bolesno te nema novaca da ga odvede na liječnički pregled. Naravno da je Blažević otvorio novčanik i dao joj nešto novaca. Euforija je ponešto splasnula kako smo se približavali centru grada gdje je Blaževićeva prijateljica otvorila "Swiss shop", luksuzan dućan sa satovima. Gledajući svoje omiljene marke satova Blažević se uspio opustiti te je zatim odlučio pobjeći natrag na Ilidžu. Tamo su ga u hotelu dočekale urmašice, nešto bolje pečene, sa smeđom bojom izvana. "Sine, evo upravo ovakve volim", rekao nam je Blažević na odlasku. Sutradan, u petak, reprezentacija je odletjela za Genk gdje je u subotu pobijedila Belgiju sa 4:2, što je Blaževiću samo donijelo potvrdu jedne od najobožavanijih osoba u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika