Objavljeno u Nacionalu br. 698, 2009-03-31

Autor: Robert Bajruši

Political report

Pupovac prijeti rušenjem Sanadera

ŠEF SDSS-a NAPAO je premijera i zaprijetio izlaskom iz koalicije jer je u rezanju proračuna oduzeo manjinama 500 mil. kuna

MILORAD PUPOVAC prije
lokalnih izbora prvi je
potencijalni prebjeg iz desnice
na ljevicu, a izlaskom SDSS-a
iz koalicije Sanaderova vlada
bi snažno skrenula udesnoMILORAD PUPOVAC prije lokalnih izbora prvi je potencijalni prebjeg iz desnice na ljevicu, a izlaskom SDSS-a iz koalicije Sanaderova vlada bi snažno skrenula udesno"Ako Vlada u idućih tjedan dana ne promijeni strategiju i odustane od drastičnog smanjenja sredstava za obnovu, Samostalna demokratska srpska stranka će glasovati protiv prijedloga koji je iznio ministar financija Ivan Šuker. Za nas je neprihvatljivo da se štedi na najranjivijem dijelu stanovništva, a to su povratnici i izbjeglice, dok se čuva svaka kuna koja bi mogla naštetiti koaliciji HDZ-a i HSS-a. Glasovanje za proračun temelj je svake koalicije na vlasti, i ako SDSS neće podržati najavljeni rebalans, mislim da vam ne trebam objašnjavati što to znači u pogledu našeg ostanka u ovoj vladi", ispričao je u ponedjeljak Milorad Pupovac za Nacional.


Nekoliko sati prije toga, Pupovac je i na saborskom odboru za nacionalne manjine snažno napao politiku vlade Ive Sanadera te ponovio kako Hrvatska tone u krizu, a u vladajućoj koaliciji neki samo pokušavaju ušićariti na idućim lokalnim izborima. Time je najpoznatiji srpski političar u Hrvatskoj dva puta u istom danu, ne samo kritizirao Vladu, nego i najavio mogućnost izlaska SDSS-a iz koalicije. Neposredni je povod Sanaderovo rezanje proračuna, pri čemu je manjinama oduzeto oko 500 milijuna kuna, a to povlači znatno smanjenje gospodarskih aktivnosti u, ionako, siromašnoj Lici i Dalmaciji.

Ako trojica srpskih zastupnika prestanu podržavati koaliciju HDZ-HSS-HSLS, još uvijek neće nastupiti kriza vlasti, jer Sanader bi zadržao parlamentarnu većinu, ali Pupovac smatra kako bi došlo do znakovite političke promjene u Hrvatskoj. "Nama je jasno da će Vlada opstati, uostalom u nekoliko navrata su nam rekli da u parlamentu postoje rezervni glasovi koji se mogu aktivirati. Stvar je u tome da bi izlaskom SDSS-a ova vlada u političkom smislu napravila snažan zaokret udesno, a to nije dobro", kazao je Milorad Pupovac.

U sjeni najnovijih sukoba u Vladinoj koaliciji, već dulje vrijeme traje lagani odmak SDSS-a od HDZ-a i Sanadera. Posljednjih nekoliko mjeseci Milorad Pupovac i Zoran Milanović intenzivirali su kontakte i na skoro redovitim tjednim sastancima dogovorili su suradnju SDP-a i SDSS-a na lokalnim izborima koji će se održati 17. svibnja.

Razlozi zbližavanja su dvojaki: Pupovčev SDSS se nalazi u prilično kompleksnoj situaciji i već dulje od godine, otkako je vlada Ive Sanadera priznala Kosovo, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović su kritični prema izvršnoj vlasti. U ožujku 2008. bilo je i najava o izlasku SDSS-a iz koalicije, ali prevagnulo je uvjerenje kako bi time izazvali smanjenje državne pomoći za srpske povratnike. Zato je Pupovac nastavio podržavati Sanadera, no nakon najava rebalansa proračuna, njihovi su odnosi na najnižoj mogućoj razini.

Osim toga, poslije parlamentarnih izbora 2007. došlo je do promjena na srpskoj političkoj sceni u Hrvatskoj. Najprije je Srpska narodna stranka gotovo nestala, onda je umro njezin vođa Milan Đukić, ali potom se u političkom životu reaktivirao Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma. Džakula je žestoki protivnik SDSS-a, čije vodeće članove optužuje za korumpiranost, podilaženje vlastima i zanemarivanje položaja "običnih" Srba.

I u normalnim okolnostima dio srpske zajednice podržava tu vrstu kritika, a nakon što je Vlada rebalansom proračuna smanjila dotacije povratnicima, Pupovac se objektivno našao u teškoj situaciji. Postoji opasnost da SDF na predstojećim lokalnim izborima u nekim sredinama porazi SDSS, što bi značilo da se dio srpskih birača protivi politici Milorada Pupovca i ostanku SDSS-a u Vladinoj koaliciji. Zato je Pupovac radikalizirao odnos prema Sanaderovoj vladi i najavio da ne želi podržati rebalans proračuna, a česti kontakti s SDP-om dio su pritisaka na Vladu.

Ali u SDP-u su prilično skeptični oko iskrenosti srpskih političara - unatoč činjenici da Milanović u privatnim razgovorima iznosi vrlo pozitivno mišljenje o Pupovcu - i u najkraćem, smatraju da u SDSS-u kalkuliraju. Pravi test međustranačke suradnje trebao je biti Vukovar, gdje istraživanja javnosti pokazuju da najveće šanse za položaj gradonačelnika ima SDP-ov kandidat Željko Sabo, a prije tjedan dana Zoran Milanović je Pupovcu direktno ponudio koaliciju u kojoj bi SDSS dobio položaje dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća. Odgovor nije stigao i u Socijaldemokratskoj partiji takvo ponašanje iznose kao dokaz dvolične politike SDSS-a, koji ucjenjuje HDZ i Vladu, ali na terenu ih se ne odriče.

Međutim, pitanje je koliko u SDP-u razmišljaju o rušenju Sanaderove vlade i prijevremenim parlamentarnim izborima. Ako je suditi po razgovoru s osobom koja se nalazi u stranačkom vrhu, ali i dvojicom utjecajnih saborskih zastupnika, odgovor je negativan. Na određen način, Milanović počinje kopirati nekadašnju strategiju Ivice Račana koja se svodila na čekanje da se HDZ uruši sam od sebe, a u međuvremenu su ostvarene pobjede na lokalnoj razini. U grubim crtama, Milanović također želi osvojiti najveće gradove i regije koje su u financijskom smislu vodeće u državi dok bi na nacionalnoj razini sudjelovao u političkoj eliminaciji samo pod uvjetom da Ivu Sanadera počnu napuštati partneri, a tu je ključan HSS, koji je i dalje čvrsto uz HDZ. Milanović je prije nekoliko mjeseci pokušao dogovoriti susret s Josipom Friščićem, koji je predsjednik HSS-a odbio, baš kao i mogućnost suradnje tih dviju stranaka, osim u pojedinim manje važnim gradovima i županijama.

"Siguran sam kako ćemo osvojiti Zagreb, Rijeku, Koprivnicu, Primorje, Međimurje, Zagorje, a velike izglede imamo i u Vukovaru, Velikoj Gorici, Sisačkoj županiji, Zadru i Šibeniku. Ali treba biti realan, čak i u slučaju ovakvog raspleta, izgledi za smjenu Vlade su minimalni. HDZ će se hvaliti osvajanjem gomile općina za koje nitko nije čuo, tu je i nekoliko siromašnih gradova i županija, a teško će ih napustiti i sadašnji partneri. Hrvatska seljačka stranka se drži Sanadera, i dok je tako, ova vlada će imati parlamentarnu većinu, makar ih napustio SDSS, u što još uvijek prilično sumnjam", smatra Nacionalov sugovornik iz vrha Socijaldemokratske partije.

Kako bi u budućnosti privukao srpske političare, Milanović je eksplicitno obećao da će dolaskom na vlast VLADA, osim Pupovca, ima
nekoliko velikih problema, a
to je zadržavanje ekonomske
stabilnosti prodajom
obveznica i turistička sezonaVLADA, osim Pupovca, ima nekoliko velikih problema, a to je zadržavanje ekonomske stabilnosti prodajom obveznica i turistička sezonaSDP promijeniti zakone i omogućiti dvostruko pravo glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Tu su se vodili i pragmatičnim motivima, budući da u najjačoj oporbenoj stranci misle kako će u tom slučaju manjinski birači glasovati za njih, a tu je riječ o približno 50.000 dodatnih glasova.

No za sada u SDP-u dominira razmišljanje kako bi preuzimanje vlasti u gospodarski najtežem razdoblju nakon Drugog svjetskog rata bilo jako loše za stranku. "Danas bi nam bilo teže voditi državu negoli je bilo Račanu kada je 2000. došao na vlast. On se morao boriti protiv raznih paraobavještajnih grupacija, a da Milanović postane premijer, morao bi riješiti gotovo nerješive ekonomske probleme. U ovih pet godina koliko su na vlasti, hadezeovci su rasprodali svu vrijednu državnu imovinu, podijelili gomilu povlastica različitim socijalnim skupinama i, jednom riječju, Hrvatsku doveli do bankrota. Situacija je takva da sada i mi socijaldemokrati moramo moliti da Sanader proda obveznice, a onda uspije i turistička sezona. Stanje je tako očajno da u prvom redu treba misliti o tome kako preživjeti, a tek onda o smjeni ove loše vlasti", smatra član vodstva SDP-a.

No u HDZ-u su prilično opušteno primili najave o suradnji na relaciji SDP - SDSS. Sanader u ovom trenutku ima kudikamo važnijih problema od, po mišljenju koje prevladava u vladajućoj stranci, sporadičnih i još uvijek nedefiniranih razgovora između Pupovca i Milanovića. "Što god oni radili, satrt ćemo ih na lokalnim izborima", smatra visoki dužnosnik HDZ-a, a to je ujedno bio i njegov jedini komentar o eventualnom izlasku vodeće srpske stranke iz vladajuće koalicije.

Jednostavan je odgovor zašto se za sada u HDZ-u ne uzbuđuju zbog najava o upitnoj budućnosti Sanaderove vlade. Prije svega, vanjskopolitičke okolnosti su se poboljšale i Hrvatska će za nekoliko dana postati članica NATO-a, a unutar Europske unije jača pritisak na Sloveniju, od koje se zahtijeva deblokiranje pregovora. Ako i nisu povijesni uspjesi, ovo su barem neke nove i pozitivne vijesti koje si u zasluge može pripisati aktualna vlada.

Sljedeći na redu su lokalni izbori koji vjerojatno neće dovesti do dramatičnih političkih promjena. SDP bi mogao osvojiti nekoliko većih gradova i nekoliko županija, na nekim mjestima iskočit će nestranački tipovi kao što je Željko Kerum, ali HDZ će pobijediti u većini županija i općina, i makar se uglavnom radi o najsiromašnijim krajevima, Sanader će se ponovo proglasiti izbornim pobjednikom. Čak i u slučaju poraza u Zagrebu, Splitu i Rijeci, hadezeovci će uz pomoć medijskog spina tvrditi kako je važnije osvajanje 10-15 siromašnijih županija i 200 općina.

Na financijskoj razini, Sanader krajem travnja planira prodati obveznice od kojih očekuje priljev 800.000.000 eura, a potom zaraditi od turističke sezone, što bi trebalo biti dostatno za popunjavanje ovogodišnjeg državnog proračuna. Sve se svodi na zadržavanje kakve-takve makroekonomske stabilnosti, barem do predsjedničkih izbora koji se trebaju držati početkom 2010., uz nadu kako će iduća godina označiti kraj recesije u svijetu, pa tako i Hrvatskoj.

U ovom trenutku to je strategija koju je osmislio Sanader, upravo kao što je pobjeda na lokalnim izborima i malo-pomalo privlačenje stranaka koje sada podržavaju Vladu strateška inicijativa Zorana Milanovića. Negdje između našli su se Pupovac i SDSS, kao prvi potencijalni prebjezi iz desnice na ljevicu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika