02.04.2009. / 08:00

Autor: Nacionalova redakcija

Otkrivena formula prave ljubavi: Bliskost, požuda i pripadanje

Iako ne postoji neka univerzalna definicija ljubavi; mogli bi smo reći da je ljubav stanje svijesti ili osjećaj zadovoljenja osnovnih emocionalnih potreba između dvije osobe koji se manifestira uzajamnom privrženošću

Tri su ključna faktora za ljubavTri su ključna faktora za ljubavO ljubavi je rečeno gotovo sve. Napisane su tone i tone knjiga, ispjevane brojne pjesme, a neki su joj čak podizali i spomenike pa je tako indijski car Shaha Jahana, u čast svojoj prerano preminuloj supruzi Mumtazi Mahal, podigao najveći i najmonumentalniji spomenik ljubavi ikad, Taj Mahal.

Međutim ono što zanima mnoge znanstvenike današnjice utjecaj je ljubavi odnosno ljubavne kemije na naše djelovanje i ponašanje za vrijeme zaljubljenosti. Zašto u ljubavi uvijek otkrijemo nešto novo, intrigantno i nepoznato? Nešto što nam je toliko drago i neophodno da samo spremni na beskompromisno žrtvovanje vlastitih navika, želja, stavova samo kako bi uživali u blagotvornom djelovanju ljubavi?

Znanstvenici takvo stanje opravdavaju tvrdnjom kako je u ljudskoj prirodi da čovjek pod utjecajem serotonina tj. hormona sreće pomalo izgubi svoj vlastiti identitet. Zbog toga instinktivno spušta prag tolerancije pa tako prašta i tolerira stvari koje su do jučer bile neoprostive. U prilog toj činjenici ide podatak da je upravo ljubav najpozitivnija pokretačka snaga većine jer kad smo zaljubljeni onda smo i veseli, raspoloženi i puni energije. Zapravo; kroz ljubav osvještavamo i upoznajemo nepoznati dio sebe.

Dio koji je spreman uvažavati, davati, voljeti, a upravo je to razlog zašto ljubav i dalje ostaje enigma za znanstvenike koji već godinama bezuspješno pokušavaju istraživati kategorije koje nisu mjerljive. Kako za znanstvenike, taj prekrasan osjećaj koji se manifestira nizom tjelesnih reakcija, ostaje nepoznanica i nama samima. Jedino što nas tješi, tri su elementa koja čine pravu ljubav, a to su: bliskost, požuda i pripadanje. Iako ne postoji neka univerzalna definicija ljubavi; mogli bi smo reći da je ljubav stanje svijesti ili osjećaj zadovoljenja osnovnih emocionalnih potreba između dvije osobe koji se manifestira uzajamnom privrženošću.

Kada govorimo o međuljudskoj ljubavi postoje četiri vrste takve ljubavi, a to su: philia - prijateljska/bratska/roditeljska ljubav, eros - osjećaj čežnje prema osobi koju volite, agape - ljubav prema Bogu i platonska ljubav - ona je fiktivna i kod takve ljubavi nema realizacije. Najbolji primjer platonske ljubavi svakako je Francesco Petrarca koji je svoje dijelo od 366 pjesama ˝Kanconijer˝ posvetio imaginarnoj ljepotici Lauri. Bez obzira u kojoj se vrsti ljubavi trenutno pronalazite zapamtite samo jedno: ljubav nije ništa drugo nego otkrivanje sebe u drugima i užitak u tom prepoznavanju. (I. M.)

Vezane vijesti

Foto: Candice Swanepoel

Foto: Candice Swanepoel

'Anđelica' Candice Swanepoel pozirala je u seksi photoshootingu za Victoria's Secret. Poznata južnoafrička manekenka u dosadašnjoj karijeri je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika