05.04.2009. / 12:56

Autor: Boris Beck

Uvela HDZ-ova Cvjetnica - od novca do Jasenovca

Mnogi svećenici koje poznajem misle da su desni bolji od lijevih iako su desni zapečatili pljačku crkvenih dobara koju su počinili lijevi; desnima ćemo oprostiti i ono što lijevima nećemo, pa čak i blasfemiju - ako su to kurvini sinovi, ipak su to naši kurvini sinovi. A ja nisam baš siguran

Zadnjih sam godina pročitao stotine članaka o tome kako je Crkva ustašoidna jer biskupi neće ići u Jasenovac. Možda zbilja nadbiskup Marin Srakić nije tamo otišao prije jer su Crkvi simpatičniji desni od lijevih, pa je možda otišao i zbog pritiska tzv. lijevih novinara - možda. No sigurno je da tamo tada nije bio nijedan od autora antickvenih pamfleta, a sigurno je i da nijedan od tih autora neće napisati nijedan pohvalni članak idućih godina. Pouka: išo ti ne išo u Jasenovac, tzv. lijevi novinari misle o tebi isto.

Zadnjih sam dana pročitao desetke članaka o tome kako je Crkva pohlepna jer uzima golem novac od države, a onda je u čudnom obratu ispalo da je država pohlepnija jer ne vraća Crkvi nacionalizirano. Iako HDZ-ova država tvrdi da nije baštinica ni komunističke ni ustaške države, to ne vrijedi za nekretnine: prvo su ustaše pobili vlasnike, onda su to komunisti nacionalizirali, a sada to HDZ koristi. Pouka: kad otvoriš babušku u obliku Sanadera, unutra je babuška u obliku Tuđmana; u Tuđmanu je opet Tito, a u Titu Pavelić.

Zagreb je na Cvjetnicu pun HDZ-ovaca koji dijele maslinove grančice za slučaj da smo zaboravili da je Tuđman baš na Cvjetnicu 1990. održao govor na Trgu Francuske Republike. Kako bismo to mogli zaboraviti? Masa ljudi maše Tuđmanu kao Mesiji, a on, jadan, u to čak i vjeruje. Takva očita blasfemija bila je prvi čin pretvaranja hrvatske demokracije u demonokraciju, ali dobroćudni će seoski župnik i dalje glasati za HDZ. Pouka: išo predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u Jasenovac ili ne, svećenici će i dalje misliti da je HDZ bolji od komunista.

I sad se ti tu snađi: tzv. lijevi novinari ne vole hrvatsku vladu, ali Crkvu mrze još više i baš im je drago da je Sanader pokrao Bozanića (i oni bi učinili isto); tzv. lijevi novinari mogu misliti da su natjerali svojim pisanjem biskupa da učini plemenitu gestu, ali to ih neće usrećiti jer su oni zapravo željeli da biskup nikad ne ode u Jasenovac; mnogi svećenici koje poznajem misle da su desni bolji od lijevih iako su desni zapečatili pljačku crkvenih dobara koju su počinili lijevi; desnima ćemo oprostiti i ono što lijevima nećemo, pa čak i blasfemiju - ako su to kurvini sinovi, ipak su to naši kurvini sinovi. A ja nisam baš siguran.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika