05.04.2009. / 15:06

Autor: Hrvoje Šimičević

Optužbe iz Crne Gore: 'Šeks je bio nalogodavac ratnih zločina'

Šeksa kao odgovornog nalogodavca nezakonitih uhićenja 1992. godine optužuje Jovan Pejović, kojeg je uhitila hrvatska vojna policija, pod optužbom da je sudjelovao u organiziranju oružane pobune

Potpredsjednik Sabora Vladimir ŠeksPotpredsjednik Sabora Vladimir ŠeksTužiteljstvo Crne Gore prikuplja informacije o nezakonitim uhićenjima crnogorskih državljana 1992. na području dubrovačke općine pod optužbom da su pripremali oružane pobune, piše crnogorski Dan, spominjući pritom kao odgovornog nalogodavca potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Isti izvor navodi kako bi u ovom slučaju crnogorsko tužiteljstvo trebalo ispitati Jovana Pejovića, jednog od uhićenih u Dubrovniku od strane hrvatske vojne policije, koji je nedavno u 'Danu' kao odgovornog nalogodavca prokazao upravo Šeksa.

„Vezanih očiju i ruku odveden sam u logor Kerestinec kod Zagreba i bilo nam je rečeno da idemo na strijeljanje u Hercegovinu. Vodili su nas po Hrvatskoj i pričali da vode četnike na strijeljanje", kazao je nedavno Pejović, ističući da je tada dakle Šeks u funkciji glavnog tužitelja naređivao uhićenje civila i svima uručio zahtjeve za istragu za oružanu pobunu.

To je Pejoviću navodno potvrdio i Pero Miloglav, tadašnji istražni sudac u Dubrovniku. Pejovića su uhitili na temelju optužbi da je s tadašnjim crnogorskim predsjednikom Momirom Bulatovićem spremao ljude za oružanu pobunu u svibnju 1990. godine. No, tada mu je Miloglav otvoreno kazao da je Šeks naredio općinskim državnim tužiteljima skupljanje taoca za razmjenu kojima bi se uručili istražni zahtjevi za pobunu. 'Dan' piše da je u Zagrebu navodno bilo dovedeno 200 civila i dvoje zarobljenika. 14. Kolovoza, oni su razmijenjeni, a pritom su nosili vojne odore koje su im dali tom prilikom, što je 'vidljivo i na televizijskim snimkama'.

Pejović se osvrnuo i na nedavne izjave iz HHO-a, kada je rečeno kako je Šeks lažno svjedočio u Haagu o ratnim okolnostima u Osijeku i Kerestincu. „Ja sam, nažalost, bio svjedok svega toga što sada kaže Hrvatski helsinški odbor. Tijekom 1992. godine bio sam u hrvatskom Zagorju i po nalogu hrvatske policije priveden sam u dubrovački zatvor, gdje sam bio zadržan 45 dana - od 28. lipnja do 12. kolovoza iste godine", tvrdi Pejović. Očekuje se da će se ubrzo pokrenuti istrage protiv više osoba iz Hrvatske.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika