Objavljeno u Nacionalu br. 699, 2009-04-07

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Dolče i Debilana

Đurica Drobac i Silvija Luks na kraju priloga o summitu NATO-a u Strasbourgu analizirali su šarm, modni izričaj i privlačnost francuske te američke prve dame i zaključili da se u njihovoj ljepoti i dobroj odjevenosti očituje važnost žena za međunarodne odnose. Mrak.

POSTANI LIK IZ BAJKE

Reklamna kampanja "Postani kadet", HTV (zasad viđeno samo ondje), razni dani i termini

Zrinka PavlićZrinka PavlićAjme, zbljuvat ću se. Tek što smo se učlanili u NATO, već je počelo s vojno-propagandnim užasima u američkom stilu. Govorim, dakako, o kampanji "Postani kadet", u kojoj momak kulerskog nadimka Struja igra košarku, studira elektrotehniku, nabacuje se frajerskim uzvicima s drugovima suborcima u civilu, vozi se kabrioletom i sveudilj šegači ko da je na maturalcu s pridruženim maskenbalom. Njegova se škvadra još usput dere: "BESPLATNA HRANA!" ko da im se tako zove omiljeni prvoligaš, a sve završava scenom koja kao da je preslikana iz "Top Guna" - četvoro mladih i uniformiranih Rvat'ca i Rvata u slow motionu kroči po pisti te vršnjacima poručuje: "I ti to možeš"! Odmah me oprala neugodna asocijacija na vojne spotove koje sam viđala u Americi, a koji su tamošnjoj mlađariji poručivali: "Budi sve što možeš biti!" (uključujući i ratni vojni invalid) i "Proputuj svijet!" (naročito naftom i teroristima plodonosne pustinje). S tim da se u domaćem slučaju, za razliku od američkog, ne prikrivaju namjere prikupljanja ljudstva potrebnog za ostvarenje strateških ciljeva u inozemstvu nego se šminkerajem Top Guna prikriva vozanje u neispravnim helikopterima i slična veselja. Premda i sve druge reklame koje gledamo na televizijama pate od istog licemjerja kao i MORH-ov spot, glamuriziranje i frajeriziranje vojske malo je ipak odvratnije od gluposti o sredstvu za odstranjivanje mrlja i lažnog prodavanja životnog stila koji će te zacijelo zadesiti ako kupiš točno određenu vrstu mobitela. A ideju da bi se vojsci trebali pristupiti zato da budeš frajer s džeparcem i u životu prođeš što jeftinije - bolje da niti ne počnem komentirati.


Ocjena: užas (1)

VAŽNOST ŽENA

Dnevnik, HTV1, petak, 19.30

Đurica Drobac i Silvija Luks na kraju priloga o summitu NATO-a u Strasbourgu kao da su se pokušali isfurati na gerijatrijsko-seljačku varijantu voditeljskih dvojaca iz "Red carpeta". Đurica je započeo, a Silvija finalizirala analizu šarma, modnog izričaja i privlačnosti francuske te američke prve dame ili, da se pokušam prisjetiti konkretnog bisera: "Obje lijepe i lijepo odjevene, mogle bi postati prijateljice, što ne bi bilo loše za ukupnost euroatlantskih odnosa". Još je i nadodala da se u tome očituje važnost žena za međunarodne odnose. Mrak. Za političko-modnu opservaciju tjedna i idejni doprinos percepciji ravnopravnosti spolova tim bi ih povodom trebalo nagraditi lentom iz linije "Dolče i Debilana".

Ocjena: nula (0)

MEĐUNARODNO PRIZNANJE?

Iza ekrana, HTV1, petak, 18.05

Umjesto da se posveti gledateljima, njihovim prijedlozima, pitanjima i prigovorima, HTV u emisiji "Iza ekrana" gnjavi prilozima u stilu "naš arhivist koji u slobodno vrijeme plete makrame" i "što će naš dopisnik iz Prnjavora gledati ovog vikenda uz roštilj". No to sam već napisala osamsto puta pa ovaj put neću detaljizirati. Ipak, kada u istoj toj emisiji ulete s bezočnom laži o vlastitom, pa onda još i međunarodnom uspjehu, fakat mi dođe da pretplatu počnem uplaćivati na račun fonda za naoružanje gledatelja. Upravo su to, naime, izveli ovaj petak, u najavi priloga tvrdeći da im je jako drago kada njihovi projekti dobivaju međunarodna priznanja, kao što je to slučaj s emisijom "Evergreen". Priznajem, najava me zaintrigirala pa sam se ozbiljno zapitala koja je to međunarodna skupina dala priznanje "Evergreenu", znatiželjno očekujući odgovor u prilogu i potajno tipujući na kefiristanski savez gluhoslijepih ljubitelja kiča. Ispalo je još gore. Priznanje kojim se hvale sastoji se u tome što su si HTV-ovci "Evergreen" SAMI PRIJAVILI za prezentaciju na okupljanju EBU-a (European Broadcasting Union) i sad su jako ponosni na to. Uspjeli su ispuniti prijavnicu. I poslati snimke na pravu adresu. U inozemstvu. Nismo niti očekivali da su im kriteriji puno viši.

Ocjena: lažovi (-100)

ZBRKA U INDEKSU

Indeks, HTV2, četvrtak, 18.35

Već dugo nisam vidjela takvu zbrku i papazjaniju kao u prilogu Sunčice Findak u ovotjednom "Indeksu". Ni nakon nekoliko gledanja nije mi jasno koja mu je točno trebala biti tema ni svrha, a dojam da to ne zna ni Sunčica Findak pojačava to što ga je najavila tek kao "našu sljedeću priču". Petnaestak minuta razgovora s djecom poginulih HRT-ovih novinara i snimatelja te izvještaja o povlasticama braniteljske djece pri upisu na fakultet možda bi čak i bili zanimljivi da nisu bili nabacani bez ikakve poveznice, sistema ili logike te usput prošarani megadigresijama. Sin pokojnog snimatelja HTV-a Žarka Kaića simpatičan je momak, još je bolji dojam ostavio superelokventni sin Siniše Glavaševića, ali snimke razgovora s njima, počevši od tema koje su se u njima obrađivale, a završivši na stilu snimanja nikako se nisu uklapale ni u kakav opći kontekst niti se iz njih dala iščitati tema koja bi bila relevantna za emisiju o školstvu. O čemu je sve to zapravo trebalo govoriti? O djeci poginulih hrvatskih novinara koja studiraju? O njihovu životu bez očeva? O upisnim povlasticama za potomke branitelja? O usporedbi privatnih i državnih sveučilišta? O auto-školama i uvjetima na gradskim prometnicama? Ovo zadnje se uopće ne šalim - razgovor s Bojanom Glavaševićem snimljen je u truckajućem kombiju na ulicama Zagreba, što me nije samo tektonski dekoncetriralo nego i držalo u stalnom strahu da će se ekipa svakog časa zabiti u semafor.

Ocjena: WTF???

ZVIJEZDE ALAN FORDA

Zvijezde pjevaju, HTV1, subota, 20.15

I tako je Katja Kušec na krilima glasa publike po treći put prošla u sljedeću emisiju. Nemam ništa protiv žene - dapače, skroz je simpa, ali riječima Boba Rocka iz stripa "Alan Ford" - pjeva ko prehlađeni jarac koji mutira. Zbilja mi je teško zamisliti da bi to itko htio ponovno slušati. Iz toga mi se rađaju dva poriva, od kojih još uvijek ne znam koji je jači. Onaj koji govori da bi HTV-ovce trebalo upitati za točan broj telefonskih glasova ili onaj da padnem u vox populi depresiju kakva me obično zahvati nakon svakih parlamentarnih izbora.

Ocjena: bez uvrede, ali... (1)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika