08.04.2009. / 12:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Nastavak osječkog igrokaza: Đapić nakon 'odustajanja' opet najavio gradonačelničku kandidaturu

Vjerodostojnost Đapićevih odluka o povratku u igru utoliko je po intenzitetu i istinoljubivosti mjerljiva njegovoj izjavi da je prije par dana odustao od svega jer se neće sučeljavati sa Glavašem

Anto Đapić u košarkaškom izdanjuAnto Đapić u košarkaškom izdanju

Pod 'zastavom' sa sloganom 'dijela, a ne riječi', čelnih Hrvatske stranke prava jurišati će u još jednu gradonačelničku utrku u gradu Osijeku. Sudeći prema dosadašnjem slijedu događaja koje su iz HSP-a plasirali javnosti u posljednje vrijeme, ova riječ 'riječi' u pravaškoj lajt-krilatici mogla bi se utoliko i dobrano preispitati. Naime, Anto Đapić se neće kandidirati za gradonačelnika. On će se, naime, 'ipak' kandidirati za gradonačelničku fotelju; istu funkciju koje se tamo krajem prošlog tjedna 'umalo' otarasio.

Razočaran činjenicom da se za gradonačelničku poziciju neće natjecati ideolog HDSSB-a i njegov žestoki oponent Branimir Glavaš, Đapić je, kazao je tad, svoje mjesto gotovo sigurno odlučio prepustiti Goranu Matkoviću, koji je, da paradoks bude veći, sve do Đapićevih nedavno probuđenih gradonačelničkih aspiracija, u javnosti predstavljan kao kandidat koalicijskog zdruga. Između stranačkih kolega nastalo je tada i malo zle krvi, a zbog Đapićevih 'dijela i riječi' u ovom kontekstu, raspala se i 'čvrsta' oportunistička koalicija sa SDP-om i HNS-om. Drugim riječima, Matković je dva puta 'zamalo' postao gradonačelnik, pa je oba puta, zasigurno 'konsenzualno' i namagarčen od strane partijskog šefa.

Vjerodostojnost gorenavedenih Đapićevih odluka o povratku u igru utoliko je po intenzitetu i istinoljubivosti mjerljiva njegovoj izjavi da je prije par dana odustao od svega jer nema mogućnost sučeljavati se sa Glavašem. Prije će biti, što je bila i jedna od logičnijih priča, da se Đapić nedavno odlučio povući iz ovih izbora jer su ga, nakon uvida u nimalo obećavajuće recentne rezultate anketa kraj njegovog imena, lokalni HDZ-ovci i koalicijski prijatelji, 'nagovorili' da to ne radi. Priču o anketnoj nepopularnosti, odnosno nedostatnoj popularnosti obzirom na kandidate iz suparničkih tabora, djelomično je potvrdio i sam Anto Đapić. Nakon što je svom ljutom neprijatelju Glavašu spočitao da se iz utrke pokupio podvijenog repa, HSP-ov barjakar prostom je logikom barem na nekoliko dana 'tronizirao' Matkovića, jer on ima za 10 posto bolje razultate od Krešimira Bubala, kandidata HDSSB-a.

Dok ne organizira predizborne aktivnosti u svom ideološkom čedu HDSSB-u, Branimir Glavaš vrijeme provodi u sudnici. Tamo tužiteljstvo pokušava dokazati da je počinio ratne zločine tijekom 1990-ihDok ne organizira predizborne aktivnosti u svom ideološkom čedu HDSSB-u, Branimir Glavaš vrijeme provodi u sudnici. Tamo tužiteljstvo pokušava dokazati da je počinio ratne zločine tijekom 1990-ih

Još smo dakle u onom razdoblju kad je Đapić objavio da 'vjerojatno' ništa od njegove kandidature. Tada je, naime, poručio da ga kolege iz HSP-a 'nukaju' da svoju energiju i ugled iskoristi na lokalnim izborima, ali na nacionalnoj razini. Tu je, sudeći prema priopćenju, nastao mali pozitivistički razdor između središnjice partije i lokalne podružnice. Obje se, naime, otimaju za Đapićevu ruku. "Glavni stan HSP-a nedavno je zauzeo stajalište da bi za stranku bilo dobro kada bi se Đapić angažirao u predizbornoj kamapanji na području cijele Hrvatske i tako pridonio boljim rezultatima HSP-a na lokalnim izborima, no osječki HSP je zauzeo čvrsti stav da Đapić treba biti kandidat koalicije HSP-HDZ-HSU za gradonačelnika Osijeka", stoji u priopćenju kojeg je prenijela Hina.

Što se pak tiče Glavaša, čiji je eventualni povratak u utrku za gradonačelnika Đapić najavio kao glavni uvjet vlastite reafirmacije - što se dakle tiče njega, osumnjičenika za ratne zločine u ratnim 90-ima, on je Đapiću poručio da je 'obični kriminalac'. Dodao je da njegovo odustajanje nema nikakve veze sa Đapićem, te da se HSP-ovac povlači jer su financijeri u njemu prepoznali paradigmu 'političkog Obrovca', pa mu ne daju pare. Također, nije se pritom zaboravio prisjetiti ni Sanadera, koji je prema njegovom mišljenju kumovao tada izvjesnom Đapićevom povlačenju s utrke, koje je trajalo tek nekoliko dana.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika