09.04.2009. / 19:54

Autor: Hina

Turkmenistan za eksploziju plinovoda optužuje Gazprom

"Dana 8. travnja 2009. ruska tvrtka Gazexport (grupa Gazprom) neočekivano je smanjila količinu zemnog plina u cijevima", tumači ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju

Turkmenistan za eksploziju na plinovodu optužuje GazpromTurkmenistan za eksploziju na plinovodu optužuje GazpromTurkmenistansko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je optužilo rusku tvrtku za prodaju plina Gazprom da je odgovorna za eksploziju što se dogodila noću na četvrtak na turkmenistanskom plinovodu.

"Dana 8. travnja 2009. ruska tvrtka Gazexport (grupa Gazprom) neočekivano je smanjila količinu zemnog plina u cijevima", tumači ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"To je uzrokovalo eksploziju u noći između 8. i 9. travnja", dodalo je.

"Takvi Gazexportovi postupci su nepromišljeni i neodgovorni" i očita su "povrjeda" odredaba ugovora između Gazproma i Turkmenistana, ocijenilo je.

Eksplozija je uzrokovala prekid dopreme turkmenistanskog plina Rusiji, koji je dijelom namijenjen Europi, ali je Gazprom u četvrtak ujutro upozorio da taj prekid neće utjecati na opskrbu plinom potrošača.

Čelnik turkmenistanske vlade, koji nije htio otkriti identitet, rekao je da će za popravak oštećena dijela trebati "nekoliko dana". Cjevovod na kojemu je izbila eksplozija dio je mreže za dobavu plina iz srednje Azije (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan) u Rusiju, gradnja kojega je počela 60-ih godina.

Kako navodi Gazprom, Rusija svake godine dobiva iz srednje Azije gotovo 80 milijarda prostornih metara plina, od toga 50 milijarda iz Turkmenistana. Velik dio tog plina preusmjeruje se zatim u Europu.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika