10.04.2009. / 18:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Tajna veza Jelavićeva otmičara Marija Miličevića i Ante Prkačina

Slavonskobrodski poduzetnik nedavno je Miličevića Baju i Antu Jelavića direktno optužio za organizaciju ubojstva doministra MUP-a BiH Joze Leutara. Prkačin i Miličević inače su dobri poznanici još iz ratnog Mostara, gdje su obojica sudjelovala u operacijama u odori HOS-a

Ante Prkačin optužio je Miličevića i Jelavića za ubojstvo Joze LeutaraAnte Prkačin optužio je Miličevića i Jelavića za ubojstvo Joze LeutaraMario Miličević zvani Baja, jedan od sedmero otmičara Ante Jelavića i zasad jedan od trojice uhićenih zbog tog nedjela, u nekoliko je navrata u posljednjih desetak godina bio gost novinskih stupaca, pretežito u crnoj kronici. Jednog od zapovjednika HOS-a u ratnom Mostaru kasnije se često povezivalo s kriminalnim miljeom, a za njim je susjedna Bosna i Hercegovina svojevremeno raspisala i tjeralicu zbog sumnje da je sudjelovao u atentatu na Jozu Leutara, doministra MUP-a BiH.

Miličević, koji je potom pobjegao u Hrvatsku, bio je osumnjičen da je zajedno s četvoricom poznanika u ožujku 1999. organizirao postavljanje fatalnog eksploziva ispod Leutarevog automobila. Hrvatska ga je odbijala predati vlastima BiH, jer se državljani RH prema zakonima ne mogu izručiti drugoj državi. Miličević je nakon iscrpne istrage ipak bio oslobođen svih optužbi, kao i drugi suoptuženici - Ivan Andabak, Dominik Ilijašević Como, Željko Ćosić, Zoran Bašić i Jedinko Bajkuša. Nakon procesa koji je trajao godinu i pol, vijeće Županijskog suda u Sarajevu sve ih je oslobodilo zbog manjka dokaza.

Sedam godina kasnije u cijeloj priči se pojavio se Ante Prkačin, slavonskobrodski moćnik i ratni general HOS-a, koji se svojevremeno žestoko sukobio sa Miličevićem. Njih dvojica dobri su poznanici, još iz vremena kada su obojica služili u odorama HOS-a u Mostaru. Početkom 2008. godine, Miličević je na ulici Prkačinu prijetio pištoljem, tražeći od njega novac, što je bivši saborski zastupnik prijavio policiji.

Prkačin je prošle godine u nekoliko medijskih istupa u kontekstu Leutarova ubojstva izravno povezao imena prekjučer otetog Ante Jelavića i njegova otmičara Miličevića. Prkačin ih je u javnosti optužio za Leutarevo ubojstvo, te je uz ovaj dvojac istu odgovornost pripisao i Željku Šiljegu te Stanku Sopti zvanom Baja.

Prije točno mjesec dana bosanskohercegovački mediji objavili su da je Ante Prkačin tijekom svjedočenja u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu, za ubojstvo Joze Leutara izravno optužio spomenutu četvorku. Neposredno prije toga u medijima je izjavio da je do informacija o atentatorima na Leutara došao od "čovjeka koji mu se sam pohvalio da je napravio eksplozivnu napravu."

Zanimljivo, tijekom jučerašnjeg dana, mediji su Stanka Soptu spominjali kao jednog od pojedinaca koji su pomogli Jelaviću u oslobađanju od otmičara. S druge strane, Željko Šiljeg je umirovljeni general HVO-a te Jelavićev kum, koji je jedno vrijeme bio direktor Službe nacionalne sigurnosti.

Što se tiče tvrdnji Ante Prkačina, nekad velikog Jelavićevog prijatelja, njegove su tvrdnje provjeravali i Tužiteljstvo BiH. No, s obzirom na činjenicu da optužnica protiv ove ekipe nije podignuta, navodni dokazi koje je Prkačin predočio očigledno su bili nedovoljni ili lažni.

Vezane vijesti

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podignulo je u srijedu optužnicu protiv Saše Savinovića, jednoga od petorice otmičara bivšeg člana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika