Objavljeno u Nacionalu br. 700, 2009-04-14

Autor: Robert Bajruši

Protekli tjedan u Vladi

Bajs podnio ostavku zbog vladine 'škrtosti' prema turizmu, Sanader ga ignorirao

Šuker je zaključio da bi Bajsovim prijedlozima proračun više izgubio nego dobio

DAMIR BAJS naljutio se na premijera i ministra Šukera, pa je isti dan u Vladu poslao svoju pisanu ostavkuDAMIR BAJS naljutio se na premijera i ministra Šukera, pa je isti dan u Vladu poslao svoju pisanu ostavkuDamir Bajs, HSS-ov ministar turizma, zaprijetio je ostavkom na sjednici hrvatske vlade koja je održana u četvrtak 9. travnja. Nacionalovi izvori iz Vlade tvrde kako je prijetnja ostavkom izrečena u afektu, jer su Ivo Sanader i Ivan Šuker odbili dvije mjere koje je Bajs predložio u pokušaju spašavanja ovogodišnje turističke sezone. "Bajs se jako naljutio na Šukera, ali, iskreno rečeno, nema namjeru podnijeti ostavku nego sam malo prijeti", smatra jedan HDZ-ov ministar, no prema nekim izvorima, Bajs je nakon sjednice vlade svoju ostavku preko službenog protokola uputio i u pisanom obliku.

Ministra turizma naljutilo je odbacivanje njegova zahtjeva za smanjenje PDV-a na turističke usluge na 10 posto. Ovom je mjerom Bajs namjeravao spustiti cijene skupih turističkih usluga, i time povećati broj stranih turista koji planiraju ljetovati u Hrvatskoj. Sadašnji pokazatelji ne daju povoda za optimizam, budući da najave iz Njemačke, Češke i Austrije govore o smanjenom interesu za Hrvatsku, tako da postoji opasnost da ovogodišnja sezona bude 10-15 posto slabija od prošlogodišnje.

Drugi razlog zbog kojeg je Bajs zaprijetio ostavkom bilo je odbijanje ministra financija da Vlada za domaće turoperatore izdvoji oko 70 milijuna kuna. U Vladi tvrde da je najveći dio te svote Bajs obećao tvrtki Adriatica.net, i strahovito se naljutio kada je uvidio da ni tom zahtjevu neće biti udovoljeno. Glavni suparnik HSS-ova ministra je Ivan Šuker, koji je zbog nepopustljivosti koju pokazuje u posljednje vrijeme u Vladi stekao interni nadimak "Ironman". Sve u svemu, Bajs je zaprijetio ostavkom, ali time nije natjerao na promjenu razmišljanja HDZ-ove ministre.

Iza svega stoji vrlo čvrsta povezanost Ive Sanadera i Josipa Friščića. Sanader dobro zna da je HSS ključni saveznik u vladi, i da bi odlaskom šest zastupnika iz vladajuće koalicije došlo do prijevremenih izbora. Zato je i u nedavnom rebalansu proračuna minimalno smanjio poljoprivredne dotacije, kako ne bi izazvao Božidara Pankretića. Bajs je očekivao da će slično proći i njegov resor, to više što Sanader očekuje da turistička sezona popuni proračunski deficit, no Ivan Šuker je izračunao kako bi udovoljavanjem traženjima iz Ministarstva turizma državni proračun više izgubio nego što bi profitirao.

Osim toga, Bajs je pravnik iz Bjelovara koji se nikada nije bavio turizmom i na ministarski je položaj imenovan isključivo zahvaljujući kvoti koja pripada HSS-u. Malo tko ima povjerenja u njegovu stručnost i Sanader bi ga sigurno smijenio kad to ne bi ugrozilo opstanak vlade ili ako bi Friščić pristao dovesti nekog kompetentnijeg člana Hrvatske seljačke stranke.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika