12.04.2009. / 17:15

Autor: Hina

Zimbabve odbacio svoj dolar i okrenuo se američkom

Krajem siječnja, jedan američki dolar dostigao je vrijednost od 20 bilijuna zimbabveanskih

Zimbabveanski dolar posljednjih je godina u potpunosti izgubio vrijednostZimbabveanski dolar posljednjih je godina u potpunosti izgubio vrijednostNova zimbabveanska koalicijska vlada odlučila je iz optjecaja povući svoju bezvrijednu valutu na najmanje godinu dana i osloniti se isključivo na čvrste strane valute, stoji u izvješćima od nedjelje.

Državni list Sunday Mail prenio je izjavu ministra za gospodarsko planiranje Eltona Mangome da će zimbabveanski dolar, čija je vrijednost uništena gospodarskom politikom režima Roberta Mugabea, "biti izvan uporabe najmanje godinu dana jer nema ničega što bi podržavalo njegovu vrijednost".

Krajem siječnja, kada je zbog galopirajuće inflacije jedan američki dolar dostigao vrijednost od 20 bilijuna zimbabveanskih, vlada je prihvatila strane čvrste valute, većinom američki dolar i južnoafrički rand, kao legalno sredstvo plaćanja zajedno s lokalnom valutom.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika