Objavljeno u Nacionalu br. 700, 2009-04-14

Autor: Ljubo Jurčić

Krizni stožer

Dolari bez pokrića

Ova kriza je proizvedena 'privatnim' vrijednosnim papirima koji nisu imali pokriće u robama i imovini, a sada se izlaz iz krize pokušava naći pomoću 'državnih' papira koji su trenutno bez pokrića. SAD to može napraviti jer svijet prihvaća dolar kao svjetsku valutu

Ljubo JurčićLjubo JurčićU rješavanju financijske krize razvijene države ulaze u velike proračunske deficite pokrivajući lošu imovinu banaka i drugih financijskih institucija. Kriza je nastala u financijskom sektoru pa je od tuda i počinju rješavati. Očekuje se da će veliki fiskalni stimulansi rezultirati povećanjem ukupne svjetske proizvodnje za 1% do 1,5 %. Najveći utjecaj ovih mjera predviđa se u Americi gdje se i daju najveći paketi fiskalnih potpora, a najmanji u Europi sukladno njihovoj veličini. Procjenjuje se da će vrijednost ovih fiskalnih poticaja i krpanja dubioza nastalih u ovoj krizi do kraja iduće godine u najrazvijenijim zemljama uključujući i Kinu prijeći vrijednost od pet tisuća milijardi dolara. Ovi fiskalni stimulansi trebali bi povećati potražnju, a time proizvodnju, zaposlenost i nacionalni dohodak. Rast nacionalnog dohotka povećava dodatno potražnju i tako bi se trebao svjetski gospodarski trend iz negativnog pretvoriti u pozitivni. Kako je svaka zemlja, više-manje, uvozno ovisna, povećanje njene potražnje povećava i njen uvoz, a time i proizvodnju zemlje odakle uvozi. Zbog toga, najveći efekt fiskalni stimulansi imali bi na svjetsku potražnju u zemljama najvećim uvoznicima, a na proizvodnju u zemljama koji su najveći izvoznici. Ukupan svjetski uvoz roba u 2007. godini bio je 13.940 milijardi američkih dolara.

Najveći uvoznici su bili Amerika s 2017 milijardi dolara, Njemačka sa 1059 milijardi dolara i Kina s 956 milijardi dolara. Povećanje potražnje u ovim zemljama najbrže i najviše bi povećalo svjetsku proizvodnju. S druge strane povećanje svjetske potražnje imalo bi najveći pozitivni efekt na proizvodnju kod zemlja najvećih izvoznica. Ukupan svjetski izvoz u 2007. godini iznosio je 13.570 milijardi dolara. Njemačka je bila najveći izvoznik s 1327 milijardi dolara izvoza. Na drugom mjestu je Kina s 1218 milijardi dolara, a na trećem mjestu Japan sa 713 milijardi.

Zbog ovakvih globalnih međuzavisnosti zaustavljanje globalne gospodarske i financijske krize ne nalazi se u pomoći MMF-a manje razvijenim i financijskom krizom pogođenih zemalja, jer je njihov ukupni uvoz relativno mali. Rješenje je u ponašanju i politici najvećih. Najlakši dio nedavnog sastanka zemalja G 20 bio je dogovor o povećanju sredstava MMF-a iznad 1000 milijardi dolara. Teži dio dogovora, kako pokrenuti svjetsko gospodarstvo i koliko će koja zemlja u tom naporu sudjelovati, očito nije postignut. Taj dogovor, na temelju prije navedenih podataka, morao bi se prvenstveno postići između Amerike, Njemačke, Kine i Japana. Amerika je zasada najizdašnija u svojim fiskalnim stimulansima. Zbog toga će njen proračunski deficit u 2009. godini biti veći od 10%, najvjerojatnije oko 14% bruto domaćeg proizvoda. Amerika to može napraviti jer svijet prihvaća američki dolar kao svjetsku valutu. Međutim, teško je očekivati da će ovoliki deficit u skoroj budućnosti biti pokriven američkom proizvodnjom. Postoji strah od inflacije dolara kad se oni pojave na tržištu i svih štetnih posljedica koje takva inflacija može proizvesti. Ova kriza je proizvedena „privatnim" vrijednosnim papirima koji nisu imali pokriće u robama i imovini, a sada se izlaz iz krize pokušava naći pomoću „državnih" papira koji su trenutno bez pokrića. To je jedan od razloga što se sve češće i sve glasnije iznose ideje da dolar kao svjetsku valutu treba zamijeniti nekom novom valutom. U dogledno vrijeme to nije moguće. Trebat će pričekati eventualni novi međunarodni politički i gospodarski poredak da bi se ta promjena mogla napraviti.

Na drugoj strani, Njemačka ne ide u velike fiskalne stimulanse kao Amerika. Zbog toga se očekuje da će u ovoj godini imati proračunski deficit oko 4%. Prognoze su da će im i gospodarski pad biti 4%, što će rezultirati i padom njihovog uvoza. Izgleda da Njemačka, kao velika zemlja, u prvom koraku traži rješenje izlaska iz krize unutar zemlje, unutar vlastite potražnje za vlastitim proizvodima. Amerikanci su vjerojatno nezadovoljni s veličinom i vrstom njemačkih potpora jer misle da oni ulažu prvenstveno u ozdravljenje vlastite ekonomije, a da će kao najveći izvoznik imati i najviše koristi od ozdravljenja svjetske ekonomije pa da bi trebali i više sudjelovati u povećanju svjetske potražnje. Bez obzira na nezadovoljstvo, oni dobro znaju da im je Njemačka glavni partner, uz Kinu, u projektu izlaska iz Krize. Dosad poduzete mjere još ne mijenjaju trendove u proizvodnom gospodarstvu. Za sada se financijski sektor polako konsolidira i cijene njihovih dionica polako rastu, zahvaljujući „državnoj sanaciji". Novac je iz države stigao u banke, ali se još ne vidi kako će iz banaka u gospodarstvo, u koje sektore i pod kojim uvjetima. Proizvodnja i zaposlenost nastavljaju padati. Pitanje je da li će oporavak financijskog sektora i burza okrenuti trendove u proizvodnji i zaposlenosti ili će pad proizvodnje i zaposlenosti okrenuti trenutno pozitivne trendove na financijskim tržištima. Ako se dogodi ovo drugo, onda će to biti potvrda teze da ovo nije samo globalna financijska i gospodarska kriza, nego da je ovo i kriza svjetskog sustava u svim njegovim dijelovima.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika