15.04.2009. / 10:37

Autor: Hrvoje Šimičević

Pretvorbeni tajkuni se vraćaju kući: Srpski bogataši fino oprani novac 'vratili' u domovinu

Za ovaj su se 'fenomen' počeli zanimati i brojni srbijanski mediji, pa se tamo trenutačno emitira serijal televizije B92, u kojem se objašnjava način na koji kapital iz egzotičnih otočnih država pronalazi svoj put do Srbije

Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdingaMiroslav Mišković, vlasnik Delta holdingaU Srbiji je u posljednje vrijeme aktualan trend kod tamošnjih tajkuna koji su se na mutne načine obogatili za vrijeme tranzicije i rata, da sada skriveni pod stranim offshore tvrtkama 'patriotski' taj isti oprani novac vraćaju u svoju domaju.

Kako piše Poslovni dnevnik, milijarde tadašnjih maraka iznijeli su pretvorbeni tajkuni iz Srbije za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, a proteklih godina uvriježila se praksa da se taj novac investira u kapital u Srbiji. To je način na koji radi Miroslav Mišković, vlasnik najveće srpske privatne tvrtke Delta holdinga. Prema podacima tamošnje agencije za privredne registre, kao vlasnik Delta holdinga se vodi ciparska kompanija Hemslade Trading Limited.

Od potonje se tvrtke vlasnik ne zna, pošto se njegovo ime skriva iza offshore poslovanja u samom Cipru. S druge strane, Milan Beko, koji je poznat po brojnim akvizicijama po Srbiji, svoj je investicijski fond Worldfin registrirao u Luksemburgu, dok je primjerice Petar Matić, najveći graditelj nekretnina vlasnik kompanije MPC preko tvrtke koju je registrirao u Nizozemskoj. Slično je i sa Zoranom Drakulićem, vlasnikom najveće riječne flote i posla s bakrom, koji posluje iz Cipra. Kako pišu tamošnji mediji, najveći je problem u ovom konteksu što su godine kontinuiteta podržavanja sive ekonomije od strane stare vlasti, a potom i nesposobnost da se nova suoči s korupcijom, dovele do toga da kontroverzno stečeni kapital nerijetko biva opran preko investiranja u srpske nekretnine ili tvrtke.

Također, dobar dio političke elite sudjeluje u cjelokupnom procesu pogodovanja tajkunima, na način da su im isposlovali donošenje zakona prema kojima dobivaju brojne prednosti kao strani ulagači prilikom investicija. Primjerice, lišeni su plaćanja poreza na dobit u sljedećih 10 godina. Kako je za Poslovni dnevnik kazao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, Aleksandar Vujčić, u Srbiji se godišnje opere između 1 i 1,7 milijardi eura. Za ovaj su se 'fenomen' počeli zanimati i brojni srbijanski mediji, pa se tamo trenutačno emitira serijal televizije B92, u kojem se objašnjava način na koji kapital iz egzotičnih otočnih država pronalazi svoj put do Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika