15.04.2009. / 13:47

Autor: Anamarija Kronast

Last minute solution: Riješite se strija prije ljeta

Znamo, nemoguće ih je zauvijek ukloniti, no postoje razni načini da ih učinite što manje vidjljivima, no želite li zablistati u badiću, već sada morate početi s tretmanima

Smanjite strije i zablistajte u badićuSmanjite strije i zablistajte u badićuZbog nezdrave i neredovite prehrane, smanjene fizičke aktivnosti, ali i genetskih predispozicija, većina žena kad tad se suoči s problemom strija. Potpuno ih se nikad ne možemo riješiti, ali možemo spriječiti njihovo nastajanje i djelomice smanjiti već učinjenu štetu.

Strije, izdužene, nekoliko milimetara široke, različito dugačke brazde na koži, nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promjena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika. Problem je što koža vremenom gubi elastičnost pa je i borba sa strijama utoliko teža.

Ovisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek poslije dobivaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svjetliji ton od prirodnog tona vaše kože.

Postupno postaju manje primjetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu gdje se koža rastegnula, a najčešće na dijelovima gdje se skladišti salo, abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.

Prevencija je najvažnija

Loša je vijest da, kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada nestati u potpunosti. Bitno je naći način da ih učinite što manje vidljivima pa zato što ranije počnite tretirati strije raznim preparatima. Dok su još crvene ili crvenkasto smeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizirate.

1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju.

2. Svakodnevno nanosite hranjive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.

3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

Liječenje strija

U ranoj fazi strije se mogu minimalizirati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E koje pomaže općenitom stanju kože može smanjiti vidljivost strija.

Vitamin A također odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao tretinoin ili retin-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave stanice. Kreme su efektne u hidrataciji vanjskog sloja kože, ali ne mogu uvijek prodrijeti dublje u kožu gdje strije u biti i nastaju.

Također, ne mogu promijeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu jako dobro djelovati na strije u nastanku. Može vam pomoći i ružino ulje ili mlijeko za tijelo koje sadrži voćne kiseline (AHA).

Laserski tretmani

Jedna mogućnost uklanjanja strija je i terapija laserom, koja je djelotvorna samo ako su strije još mlade, odnosno u fazi nastanka. No, ni ovaj tretman ne uklanja strije do kraja nego ih samo izblijedi. Laser reagira samo na tamnije nijanse pa, kada su strije tamnocrvene ili smeđe, bit će i najučinkovitiji.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika