15.04.2009. / 14:23

Autor: Berislav Jelinić

Jelavićev poučak: Hrvatska štiti osumnjičenog pljačkaša proračuna na teret poreznih obveznika

Pojednostavljeno govoreći, Jelavić je u BiH bio pravomoćno osuđen radi pljačke hrvatskog državnog proračuna, ali ga Hrvatska u to vrijeme nije mogla izručiti u zemlju koja taj kriminal nije oklijevala procesuirati - zato jer je hrvatski državljanin. Iz takve komotne pozicije Jelavić u Hrvatskoj vjerojatno s podsmijehom očekuje ponovno suđenje u tom slučaju

Ante Jelavić u pratnji policajaca, nakon što je pobjegao otmičarima iz susjedne BiH, države koja već godinama traži njegovo izručenjeAnte Jelavić u pratnji policajaca, nakon što je pobjegao otmičarima iz susjedne BiH, države koja već godinama traži njegovo izručenjeProšlotjedna zagonetna otmica Ante Jelavića, nekoć iznimno utjecajnog hrvatskog političara u BiH, koji je prema ocjenama međunarodnih predstavnika u toj zemlji, vrlo predano radio na razbijanju BiH, na bizaran je način pokazala u kakvom teatru apsurda žive hrvatski građani. Jelavića su prvo iz nepoznatih razloga oteli, potom je on na zagonetan način uspio pobjeći, a nakon što se počelo nazirati što se Jelaviću prošli tjedan dogodilo, ispred zgrade u Zagrebu u kojoj Jelavić stanuje, policija je poslala nekolicinu svojih djelatnika kao preventivnu zaštitu Jelaviću od mogućih neugodnosti.

U svjetlu prošlotjednih zbivanja oko Jelavića, malo tko se prisjetio zbivanja koja su dovela do njegova preseljenja u Hrvatsku. Jelavić je prije nekoliko godina bio u središtu pozornosti zbog ogromnog kriminala koji se pod njegovom političkom paskom godinama provodio u Hercegovačkoj banci.

Kriminal je izišao na vidjelo nakon što su tom bankom privremeno upravljali međunarodni upravitelji. Jelavić je zajedno sa još nekim istaknutim političkim dužnosnicima tadašnjeg HDZ-a u BiH potom uhićen. U spektakularnom sudskom postupku, koga su Jelavićevi branitelji osporavali, na koncu je Jelavić osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Istodobno s time, nadležne hrvatske institucije pokušavale su sa hrvatske strane rekonstruirati tko je odgovoran za masovnu krađu i zlouporabe novca koji su hrvatski građani slali u BiH, gdje ga je kroz Hercegovačku banku, među ostalim, zlouporabio i Ante Jelavić. Iako ti postupci nadležnih hrvatskih institucija još nisu rezultirali nikakvim sudskim epilogom, suđenje u BiH privelo se kraju, ali je na koncu opet vraćeno na početak, te se Jelaviću opet treba suditi za isto kazneno djelo. Iako je Jelavić tvrdio da se radilo o politički motiviranom suđenju, Miroslav Prce, jedan od optuženika u tom procesu, priznao je sve što su stavili na teret, dodatno otežao poziciju Jelaviću, te je on dijelom i zato isprva bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Jelavić čak nije imao hrabrosti pojaviti se pred sudom u trenutku izricanja kazne. Bila je to za njega prilično racionalna odluka. Da se u tom trenutku pojavio pred sudom, smjesta bi ga pritvorili i u tamošnjem zatvoru počeo bi služiti kaznu koja mu je bila dosuđena. Umjesto toga, nedugo nakon izricanja presude Jelavić je osvanuo u Hrvatskoj, kao hrvatski državljanin sa hrvatskim dokumentima. Zbog postojećih propisa Hrvatska ga ne može izručiti u BiH. Posljednjih nekoliko godina za Jelavića se uglavnom nije čulo. Živio je u Zagrebu prilično diskretno, sve dok ga nisu oteli. Na koncu je čak dobio i policijsku zaštitu, opet na teret hrvatskih poreznih obveznika. Pojednostavljeno govoreći, Jelavić je u BiH bio pravomoćno osuđen radi pljačke hrvatskog državnog proračuna, ali ga Hrvatska u to vrijeme nije mogla izručiti u zemlju koja taj kriminal nije oklijevala procesuirati - zato jer je hrvatski državljanin. Iz takve komotne pozicije Jelavić u Hrvatskoj vjerojatno s podsmijehom očekuje ponovno suđenje u tom slučaju. Možda baš zbog mutnih poslova iz vremena afere Hercegovačka banka Jelavić se našao na meti otmičara, pa je na koncu kao osumnjičeni pljačkaš hrvatskog državnog proračuna, u Hrvatskoj na teret tog istog proračuna dobio i policijsku zaštitu. Bitno da je sve po zakonu, što se od uređene države na putu u EU i očekuje.

Vezane vijesti

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Suđenje za otmicu Ante Jelavića: Podignuta još jedna optužnica

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podignulo je u srijedu optužnicu protiv Saše Savinovića, jednoga od petorice otmičara bivšeg člana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika