17.04.2009. / 15:35

Autor: Renato Baretić

Trijumf don Ante Bakovića: Do sljedećih izbora prepišat ćemo Kineze

Ako odokativno procijenimo da Hrvatska u stvarnosti raspolaže s nekih 500 tisuća maloljetnika, onda je jasno kako je to minimalan broj listića koji će sigurno upasti u kutije na biralištima, baš kao što su upadali i na ranijim izborima. Koga će zaokruživati ti virtualni građani Hrvatske? Koju stranku, čiju listu?

Sad tek vidimo koliko je u pravu bio don Anto Baković kad je onomad Hrvatice i Hrvate uporno pozivao na neumjereno i nerazumno plođenje te množenje! Tad smo mu se uglavnom smijali i sprdali se s njegovim poslanicama, a sad nam ta arogancija dolazi na naplatu: otkriveno je da Hrvatska ima više birača nego stanovnika! Drugim riječima - u Hrvatskoj danas, 18 godina od njezina osamostaljenja, ne živi nijedna maloljetna osoba! Nema djece, nema adolescenata, a punoljetnih je (onih, dakle, s pravom glasa) iz dana u dan sve više, pogotovo po napuštenim zaseocima Dalmatinske zagore, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom... Galopirajuća "bijela kuga" sustigla nas je, očito, u razmjerima strašnijim i od najapokaliptičnije don Antine propovijedi!

Politički bloger i Kregarov PR-ovac Marko Rakar upustio se u temeljitu analizu biračkih popisa i došao do fascinantnog podatka: prema službenim podacima, Hrvatska ima 4.437.360 stanovnika i čak 4.478.386 birača s pravom glasa na predstojećim izborima. Koji su, da se ne zezamo, lokalni, dakle - nema glasova iz "dijaspore", sve je to samo u Hrvatskoj. Ako odokativno procijenimo da Hrvatska u stvarnosti raspolaže s nekih 500 tisuća maloljetnika, onda je jasno kako je to minimalan broj listića koji će sigurno upasti u kutije na biralištima, baš kao što su upadali i na ranijim izborima. Koga će zaokruživati ti virtualni građani Hrvatske? Koju stranku, čiju listu?

Zna se, reći ćete, ali ne bih bio baš sasvim siguran u to. Lani je, recimo, nakon parlamentarnih izbora objavljen (i nikad ni na koji način demantiran!) podatak o 133 tisuće glasova viška. Uzmemo li u obzir da kandidatu za ulazak u Sabor treba najmanje 17 tisuća glasova, ispada da je tih 133 tisuće virtualnih Hrvata izabralo gotovo osam zastupnika - više nego dosta da HDZ osvoji dovoljnu većinu za pridobivanje HSS-a i HSLS-a u koaliciju. SDP i HNS ispušili su ko magarci, ali - vidi vraga - nakon što je o tome detaljno, argumentirano i dokumentirano pisala kolegica Slavica Lukić, nakon što sam i ja u svojim kolumnama u bivšim novinama pokušavao motivirati nekoga da digne frku, apsolutno se ništa nije dogodilo! Jedino je, samo jednom, u nekoj TV-emisiji Vesna Pusić nešto malo govorila o neurednim biračkim popisima, a onda - muk.

U godini i pol dana (što se čini dovoljno dugim razdobljem za sređivanje tog nereda, zar ne?) između parlamentarnih i lokalnih izbora broj nestvarnih ali itekako postojećih glasača narastao je na, vidimo, najmanje 500 tisuća. Množe se, miloga ti boga, brže nego branitelji! I nitko ništa! Ni u Saboru, ni na oporbenjačkim pressicama, ni na Pantovčaku, ni u TI-u, nigdje, kao da to baš svima odgovara. Trebalo je čekati da jedan, uvjetno rečeno, samostalni strijelac zasuče rukave pa da se to pitanje opet otvori. Ali prekasno je, u mjesec dana nemoguće je izliječiti karcinom koji metastazira već 18 godina. I onda, kad prođu i ovi izbori, opet će zavladati tišina. Do predsjedničkih izbora - hoćete se kladiti? - broj virtualnih birača narast će barem na milijun, a do sljedećih parlamentarnih - ej, ako ne prepišamo Kineze, ništa nismo napravili.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika