Objavljeno u Nacionalu br. 701, 2009-04-21

Autor: Davor Pašalić

CRVENA ZVEZDA u crnoj rupi

Crvena Zvezda - gladne igrače gazde tjeraju iz stanova

BIVŠI PRVAK SVIJETA i Europe duguje više od 22 milijuna eura, igrači tajno bježe iz kluba, a Delije predsjednika kluba Dana Tanu zovu konobarom

BIVŠI PRVAK SVIJETA
i Europe duguje više od 22 milijuna eura, igrači tajno bježe
iz kluba, a Delije predsjednika
kluba Dana Tanu zovu
konobaromBIVŠI PRVAK SVIJETA i Europe duguje više od 22 milijuna eura, igrači tajno bježe iz kluba, a Delije predsjednika kluba Dana Tanu zovu konobaromNekadašnji nogometni prvak svijeta i Europe, Crvena zvezda, na rubu je propasti: duguje više od 22 milijuna eura, predsjednika kluba navijači posprdno nazivaju "konobarom", ekipa derbi protiv novosadske Vojvodine igra bez publike, nogometaši se žale da mjesecima ne primaju plaću, gazde ih izbacuju iz stanova, a dvojica su u posljednjem trenutku, na beogradskom aerodromu, spriječeni da pobjegnu iz Srbije.
Sve to zvuči nevjerojatno za klub koji više od šest desetljeća ima status jednog od četiriju "stupova srpstva" - uz Srpsku pravoslavnu crkvu, Srpsku akademiju nauka i umetnosti i novinsku kuću Politika. Zvezda je 1991. bila prvak svijeta i Europe. Jugoslavensko prvenstvo osvojila je 19 puta, a nakon raspadu SFRJ nacionalni prvak bila je šest puta. Trenutačno je na drugom mjestu prvenstva Srbije, ali za prvoplasiranim Partizanom zaostaje nedostižnih 14 bodova. U klubu se nadaju da bi mogli osvojiti nacionalni kup, nakon što su se plasirali u polufinale tog natjecanja.


Predsjednik Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, u rujnu je, prije nego što je stupio na funkciju, izjavio: "Daj bože da je dug kluba samo 8 milijuna eura." Sedam mjeseci poslije iznesen je podatak da je klub u minusu od 22,3 milijuna eura, uz naznake da je to posljedica ponašanja i poslovanja nekadašnje Zvezdine igračke legende Dragana Stojkovića Piksija.
Stojković je kao predsjednik kluba 2006. i 2007. stvorio posljednju šampionsku generaciju Crvene zvezde, s kojom je izborio dvije titule prvaka Srbije i osvojio dva nacionalna kupa. Sadašnja uprava kluba tvrdi da je Stojković rasprodao tim vrijedan 45 milijuna eura, potrošio za dvije godine 43 milijuna eura i doveo Crvenu zvezdu u sadašnju situaciju.

Navodi se da Stojković zarađeni novac nije iskoristio za rješavanje gubitaka iz prethodnog razdoblja, ni investiranje u igrački pogon, nego se ponašao neodgovorno - primao je 5000 eura mjesečno, plaće zaposlenih u klubu su udvostručene, primanja nogometaša i trenera povećana za 80 posto, troškovi reprezentacije u Zvezdi su iznosili 1,1 milijun eura, odnosno za "iće i piće" mjesečno se trošilo 50.000 eura. Po odlasku Stojkovića je, kako se sada tvrdi, Zvezda u cijeloj 2008. godini potrošila na reprezentaciju samo 160.000 eura.

Te podatke iznijeli su Tanasijević i glavni tajnik Crvene zvezde Saša Kozić, koji su bili članovi i uprave kluba na čijem je čelu bio Stojković. Sportski direktor Crvene zvezde Ilija Ivić dramatičnost situacije naglasio je riječima da svlačionica prve momčadi prokišnjava i da klub nema ni medicinski blok, ni teretanu. Ivićeva plaća je, međutim, 25.000 eura, što su mnogi nedavno, kad se još nije ni znalo koliki je Zvezdin dug, ocijenili neprimjerenim situaciji. Ivić je odgovorio da ima visoka primanja, ali da "nije pao s Marsa" u Zvezdu, jer je prethodnih godina, kao direktor grčkih klubova Olympiacos i AEK, omogućio tim ekipama da ostvare profit od 34 milijuna eura.
Stojković se iz Japana, gde trenira ekipu Nagoye, oglasio riječima da je šokiran lažima kako je potrošio 50 milijuna eura. "Zvezda te pare nikada nije imala", izjavio je Stojković, uz konstataciju da mu je "plaća bila 1800 eura u dinarskoj protuvrijednosti". Za Tanasijevića jedini krivac za stanje u Zvezdi nije Stojković, nego i mediji, kao i navijači - Delije. Navijače je Tanasijević optužio da vrijeđaju igrače i upravu i ruše ugled kluba, što bi moglo potvrditi i to što je ovog vikenda Zvezda suparnika za drugo mjesto Vojvodinu dočekala na praznom stadionu, jer je kažnjena da igra bez prisutnosti publike, jer su Delije prethodno na stadionu Partizana spalili 1200 sjedala, nezadovoljni porazom 0:2 od "vječitog rivala".

Delije su se, međutim, aktivno uključili u borbu za financijski spas Zvezde. Predložili su plan "Dobro znaj da uvijek tu sam ja", koji predviđa skupljanje članarine 100.000 navijača u iznosu od po 10 eura godišnje. Očekuju da bi na taj način mogli prikupiti milijun eura, ali novac ne bi išao izravno u klub, nego kane osnovati udruženje građana koje će odlučivati hoće li novac biti uložen u kupnju igrača, pripreme ili nešto treće.
Delije smatraju da Zvezda mora biti organizirana kao madridski Real ili Barcelona, da je budućnost u dioničkom društvu, gdje bi svi članovi birali predsjednika, s tim da bi kandidati prethodno morali položiti novac. Navijači nemaju povjerenja u sadašnju upravu kluba: 74-godišnjeg "konobara" Tanasijevića, vlasnika poznatog hollywoodskog restorana "Dan Tana", optužuju da je nesposoban. On je vlasnik "najboljeg talijanskog restorana u Los Angelesu", čiji su redoviti gosti rock legenda Bob Dylan, glumci George Clooney, Brad Pitt, Benicio Del Torro, Meg Ryan, Gwyneth Paltrow, televizijska zvijezda Jay Leno. Potpredsjednika kluba

Marka Miškovića, sina najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića, sumnjiče da, u dogovoru s ocem, čini sve što može da Zvezda što više propadne, kako bi je kupio za male pare.
Marko Mišković je iz SAD-a poručio da je Zvezdi dao 3,5 milijuna eura i da očekuje da mu taj novac bude vraćen kad se situacija u klubu stabilizira. Mišković je izjavio da klub neće biti privatiziran, nego, slično navijačima, smatra da bi Zvezda trebala djelovati kao udruga građana, po ugledu na Real i Barcelonu.
Uprava kluba je, u potrazi za stabilnim finacijerom, biznismenu Milanu Jankoviću, poznatom kao Philip Zepter, ponudila da uloži 1,5 milijuna eura za trogodišnji sponzorski ugovor. Čak i da Zepter tu ponudu prihvati, teško je da ona može dugoročno riješiti bilo kakav problem. Baš kao i ideja Delija o godišnjoj članarini od 10 eura. Da račun Crvene zvezde iziđe iz minusa, bilo bi potrebno da po 10 eura uplati trećina stanovništva Srbije.
U takvoj besparici Tanasijević je odriješio vlastitu kesu, izvukao 30.000 eura i za Uskrs poklonio po 200 eura svakom od 150 zaposlenih u klubu, koji od početka godine nisu dobili plaće. Prije toga je, navodno, novcem iz vlastitog džepa spriječio bijeg Zvezdinih igrača iz Gane i Južne Afrike Mohammeda Awala Issaha i Bernarda Parkera.

LIDERI ZA
GUBITKE
Bivši čelnik Dragan Džajić optužen
je da je uzimao novac od transfera,
za njegova nasljednika Dragana
Stojkovića Piksija se tvrdi da je
prodao tim vrijedan 45 mil. eura
i za dvije godine potrošio 43 mil.
eura, a sadašnji predsjednik Dan
Tana naslijedio je dugove; sportski
direktor Ilija Ivić rekao je da svlačionica prokišnjava, ali on i dalje ima plaću od 25.000 eura.LIDERI ZA GUBITKE Bivši čelnik Dragan Džajić optužen je da je uzimao novac od transfera, za njegova nasljednika Dragana Stojkovića Piksija se tvrdi da je prodao tim vrijedan 45 mil. eura i za dvije godine potrošio 43 mil. eura, a sadašnji predsjednik Dan Tana naslijedio je dugove; sportski direktor Ilija Ivić rekao je da svlačionica prokišnjava, ali on i dalje ima plaću od 25.000 eura.Budući da od dolaska u Beograd u siječnju nisu dobili ni centa, uz zaključak da novac ne mogu očekivati ni u bliskoj budućnosti, Awal Issah i Parker su prije nekoliko dana spakirali kofere i krenuli na aerodrom. Kad se za to doznalo u Zvezdi, Tanasijević i sportski direktor kluba Ivić upustili su se u potjeru i uspjeli "uhvatiti" afričke nogometaše na putovničkoj kontroli i, tko zna kako, uvjeriti ih da se vrate. Navodno je Tanasijević dao Awalu Issahu i Parkeru po 30.000 eura. Brojni svjedoci na aerodromu su vidjeli tu dramu, ali Parker i uprava kluba demantirali su da se išta izvanredno dogodilo.

Zli jezici tvrde da Zvezda sada razmišlja o uvođenju dežurstava na beogradskom aerodromu, kako bi spriječili nove bjegove nogometaša. Sljedeći bjegunac mogao bi biti napadač Zvezde iz Konga Ibrahim Some. On je napravio telefonski račun od oko 2000 eura u stanu u kojem živi. Kad je vlasnik stana zatražio da plati račun, Some mu je rekao da se obrati Zvezdi, jer on nema novca, budući da od prosinca nije primio plaću.
Slovenski reprezentativac Mirnes Šišić našao u još delikatnijoj situaciji. On je stigao u Beograd iz grčkog Olympiacosa ove zime, a stanodavac mu je nedavno rekao da ga mora izbaciti zbog neplaćanja stanarine. "Otkad sam u siječnju došao, nisam primio ni dinara. Prva dva mjeseca sam plaćao stan sam, ali zaista nema smisla da to i dalje činim", izjavio je 27-godišnji Šišić.

Nogometaši više nemaju besplatan ručak u klupskom restoranu. "Mi stariji igrači svakog dana mlađima dajemo po 1000 dinara (oko 10 eura), da imaju. Barem sedmorica igrača ne mogu danas reći da će sutra imati za kavu i sok", rekao je Šišić, uz komentar da je to "sramota". Tanasijević je na to izjavio da "nitko u Srbiji nije gladan" i dodao da bi za neke nogometaše bilo bolje da gladuju, jer se praznog želuca lakše trči.
Zadatak da stane na put gladovanju nogometaša preuzeo je Milan Pejić, vlasnik restorana "Avalica" u neposrednoj blizini stadiona. On je ponudio da se igrači kod njega nekoliko tjedana hrane besplatno, o tome razgovarao s Tanasijevićem i, kako kaže, dobio određene naznake, ali ne i pozitivan odgovor. "Crvena zvezda je institucija, srpsko nacionalno dobro. Kao svaki zvezdaš i čestiti Srbin želim pomoći. Naravno, ne mogu samo ja gasiti požar u Zvezdi. Hrana će biti besplatna prvih nekoliko tjedana, a poslije bismo se mogli dogovoriti. Naravno, za Zvezdu bi se uvijek našao popust. Rekao sam Tani da želim pomoći. Od srca se obradovao. Međutim, odgovor još nisam dobio. Budala je ako ne prihvati", izjavio je Pejić.

'Nekad Zvezda nije štedjela ni na čemu'

■ Goran Jurić samo je jedan u nizu hrvatskih nogometaša koji je u vrijeme bivše Jugoslavije bio igrač Crvene zvezde, najmoćnije i za mnoge najbolje momčadi na tim prostorima. Jurić je u Crvenu zvezdu došao 1987. iz Veleža, a unatoč tome što je i mostarski klub bio stabilan i uspješan prvoligaš, njegovi dojmovi i iskustva u Crvenoj Zvezdi potvrđuju da je Zvezda bila klub na najvišem nivou. “Iako sam u Veležu zaista imao vrhunski status i plaće nikada nisu bile problem, dolazak u Zvezdu pokazao mi je kako se živi u velikim europskim klubovima. Bez obzira na sve što sam prošao u karijeri i sve što je iza nas, moram biti iskren i priznati da je Zvezda u to vrijeme bila ‘balkanski Real’.
■ Počevši od plaća igrača, navijača, osiguranja, vodstva kluba i svega onoga bitnog za funkcioniranje vrhunske momčadi, Zvezda je bila na najvišem nivou”, rekao je Jurić. Zanimljiva je njegova usporedba i s Dinamom, s kojim je također igrao u Ligi prvaka i koji je prema njegovim riječima po statusu i svemu bio uz bok Crvene zvezde.
■ “Možda je teško uspoređivati tadašnja vremena jer promijenilo se u nogometu puno toga, ali kad se gostovalo s Crvenom zvezdom, nije se štedjelo ni na čemu. Dinamo je bio i jest veliki klub, ali u onim okvirima i europskim razmjerima nije bio na Zvezdinoj razini. Sjećam se jedne anegdote. Kad smo bili u Belgiji, pili smo kavu u hotelu i iako je sve bilo na račun kluba i nismo imali nikakvih potreba za vlastitim troškovima, tadašnji kapetan Crvene zvezde Dragan Stojković Piksi dao mi je 1000 dolara, eto, tek tako da imam za kavu. To dovoljno pokazuje kakav su status igrači imali u Zvezdi. Mi smo tada u Beogradu bili ‘mali bogovi’. Teško mi je uopće riječima opisati kako je to bilo, ali skoro pa su tepih prostirali ispred nas kad smo ulazili u diskoteke, restorane, kafiće. Ljudi su nas obožavali. Od običnog puka do najvjernijih navijača."
O plaćama se nikad nije govorilo, ali se na vlastitom primjeru uvjerio da je Zvezda i po tome bila na europskoj razini: “Ma kakvo kašnjenje, uvijek bi sve bilo na vrijeme i uvijek bi nas zbog nekog razloga dodatno nagradili. U Zvezdi se nije štedjelo. Kad sam potpisivao ugovor, dogovorio sam jednu svotu, a dobio sam pet puta veću tijekom sezone.

Vezane vijesti

Crvenoj zvezdi prijeti jednogodišnja suspenzija UEFA-e

Crvenoj zvezdi prijeti jednogodišnja suspenzija UEFA-e

Zbog dugovanja prema bivšim igračima, trenerima, zaposlenicima u klubu, kao i drugim klubovima, Crvenoj zvezdi prijeti jednogodišnja suspenzija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika