Objavljeno u Nacionalu br. 701, 2009-04-21

Autor: Eduard Šoštarić

Smjena u Glavnom stožeru

Mesić odabrao Barića za vrh HV-a

STJEPAN MESIĆ odabrao je Slavka Barića za načelnika Glavnog stožera HV-a jer je prije kraja predsjedničkog mandata novom šefu države htio ostaviti glavnog vojnog savjetnika

ODLUKA VRHOVNOG
ZAPOVJEDNIKA
Predsjednik Stjepan Mesić na jednoj od konferencija s bivšim ministrom obrane Berislavom Rončevićem
i generalom zbora i
aktualnim načelnikom
Stožera Josipom LucićemODLUKA VRHOVNOG ZAPOVJEDNIKA Predsjednik Stjepan Mesić na jednoj od konferencija s bivšim ministrom obrane Berislavom Rončevićem i generalom zbora i aktualnim načelnikom Stožera Josipom LucićemHrvatski predsjednik Stjepan Mesić prošlog je tjedna dao naslutiti da je došlo vrijeme za odlazak s dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josipa Lucića. Mesić je, među ostalim, izjavio kako je Lucić svoj posao obavio. Pod time je mislio da je čelni čovjek Hrvatske vojske proveo sve potrebne reforme u oružanim snagama dostatne za punopravno članstvo u NATO-u i da je došlo vrijeme za njegovu smjenu nakon šest godina na čelu Hrvatske vojske.

Lucićev odlazak s dužnosti očekuje se do početka listopada ove godine. Jedini ozbiljni kandidati za mjesto prvog čovjeka oružanih snaga su dosadašnji Lucićev zamjenik general pukovnik Slavko Barić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general pukovnik Darko Grdić, s tim da je Slavko Barić znatno izgledniji kandidat, doznaje Nacional iz izvora bliskih hrvatskoj vladi. General pukovnik Slavko Barić je i do sada odrađivao najveći dio operativnog posla u Glavnom stožeru. Iznimno dobro poznaje sve procese transformacije u oružanim snagama i projektima modernizacije, odlično poznaje ostale vojne zapovjednike, njihove sposobnosti i mane, pa bi Barić bio logičan izbor. Njemu je sklon i predsjednik Mesić i ministar obrane Branko Vukelić. Barić je rođen 1957. u Belišću, magistar je društvenih znanosti. Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu Hrvatske vojske. Bio je zapovjednik ratne 108. brigade HV-a, zapovjednik Zbornog područja Osijek.


Nekoliko je razloga zbog čega general Lucić odlazi baš ove godine s dužnosti. Njegova smjena se očekivala 2008. nakon isteka petogodišnjeg mandata. Uobičajeno je u svim vojskama svijeta da načelnik Glavnog stožera odlazi s dužnosti nakon isteka svog mandata bilo da se radi o tri, četiri ili pet godina. Stoga je za većinu promatrača prošlogodišnja odluka državnog vrha da Lucić dobije još jedan mandat bilo svojevrsno iznenađenje. Ipak, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader složili su se kako bi bilo neumjesno smijeniti Lucića neposredno uoči ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a s obzirom na to da je Lucić u pet godina mandata sa svojim suradnicima uspio provesti sve potrebne organizacijske i kadrovske reforme u oružanim snagama, te osposobiti Hrvatsku vojsku da bude vjerodostojan partner savezničkim snagama na terenu koje svakodnevno upućuju riječi pohvale na račun hrvatskih vojnika.
Stoga je državni vrh u znak zahvalnosti za obavljeni posao dopustio generalu Luciću da još neko vrijeme ostane na čelu vojske koju je na kraju uveo u NATO. Govorilo se da bi Lucić mogao otići s dužnosti onda kad s dužnosti predsjednika iduće godine bude otišao i predsjednik Mesić. Međutim, Mesiću to ne bi odgovaralo, jer tada ne bi utjecao na odabir Lucićeva nasljednika. Ne treba zaboraviti kako će se Mesić i dalje baviti politikom nakon odlaska s dužnosti predsjednika, a svakako da će imati i svog favorita na predsjedničkim izborima. Pobijedi li "njegov" kandidat na predsjedničkim izborima, u nasljedstvo bi mu ostavio i prvog čovjeka na čelu vojske s kojim bi ovaj mogao uspješno surađivati.

S obzirom na to da je načelnik Glavnog stožera istovremeno i glavni vojni savjetnik predsjednika države, Mesić svakako želi utjecati na njegov izbor. Slavko Barić se pokazao vojnim profesionalcem svih prošlih godina, samozatajno je odrađivao veliki dio posla u organizacijskom i operativnom smislu, pa je i logičan izbor predsjednika Mesića.
Nadalje, afera koja se stvorila oko nabave vojnih kamiona 2004. ne ide na ruku generalu Luciću i ostanku na dužnosti načelnika Glavnog stožera. HDZ je posve otvoreno napao generala Jozu Milićevića, a time i generala Lucića koji se zbog nabave vojnih kamiona sukobio s tadašnjim ministrom obrane Berislavom Rončevićem. Odlaskom Mesića, general Lucić bi pao u nemilost HDZ-a, jer mu se afera s kamionima, koju je prvi potaknuo, ne bi zaboravila.

Kad smo već spomenuli generala Jozu Milićevića, treba reći kako je pred njim zapravo svijetla budućnost kako god to trenutačno nekom izgledalo besmisleno, jer se proteklih tjedana stekao dojam da je Milićević zbog svog svjedočenja protiv Rončevića zauvijek zatvorio vrata svom napredovanju i karijeri. Jozo Milićević je nedavno poslan na najprestižniju američku ratnu školu National War College u trajanju od jedne godine. Nema sumnje da je Milićević otišao na školovanje zahvaljujući podršci generala Lucića i predsjednika Mesića, upravo zbog Milićevićeve uloge u aferi kamioni. Kako drukčije objasniti činjenicu da Milićević ima čin general bojnika još od 1996. Dakle, trinaest godina bez promaknuća i jačeg pozicioniranja unutar oružanih snaga, potpuno marginaliziran. Bilo bi zlonamjerno tvrditi kako je HDZ jedini marginalizirao Milićevića, i to zbog afere kamioni, jer Milićević nije ništa bolje prošao ni kad je SDP-ova koalicijska vlada bila na vlasti. Milićevića su bili zaboravili i predsjednik Mesić i general Lucić svih šest prošlih godina. Razlog tomu je činjenica da je Milićević najveći dio svoje karijere bio uglavnom neraspoređen ili je bio na bolovanjima, nema karizmu među generalima Hrvatske vojske i nitko ga ne doživljava kao potencijalnog vođu s organizacijskim ili diplomatskim sposobnostima. Preokret se dogodio SLAVKO BARIĆ nasljednik je Josipa Lucića na mjestu načelnika GS-aSLAVKO BARIĆ nasljednik je Josipa Lucića na mjestu načelnika GS-akad je Milićević kao obnašatelj dužnosti glavnog inspektora MORH-a sastavio nalaz u kojem tvrdi da je pri nabavi kamiona 2004. bilo nepravilnosti i da je državni proračun oštećen za milijunske iznose. Zapravo, Milićević je sastavio izvješće koje se podudaralo s već izrečenim tvrdnjama predsjednika Mesića o nezakonitostima u nabavi kamiona.

Mesiću je pak o svemu prethodno ispričao general Lucić. Nakon toga počinje Milićevićev karijerni uzlet, a prva je stepenica školovanje u SAD-u čim se za to ukazala prilika. Njegov nedavni oštar istup protiv Rončevića zapravo mu je osigurao budućnost. Milićević je od zaboravljenoga generala preko noći postao za oporbeni SDP jedini istinski borac u borbi protiv korupcije, njegov istup je naišao na snažnu podršku još uvijek aktualnog vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Stjepana Mesića. Odlazak Milićevića na prestižno školovanje u SAD u HDZ-u smatraju svojevrsnom predsjednikovom nagradom Milićeviću za inspekcijski nalaz nabave kamiona, a taj dojam još je više pojačan svjedočenjem Milićevića pred saborskim povjerenstvom protiv tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića. Velikim dijelom u to je uključen i general Lucić koji ga je i predložio za školovanje, pa je i Lucić vjerojatno sada postao svjestan kako broji posljednje tjedne na dužnosti načelnika Glavnog stožera, jer da ne ode uskoro, već bi ga HDZ prvom prilikom smijenio.

Da kojim slučajem ministar obrane Vukelić nije potpisao odluku o Milićevićevu upućivanju na školovanje u SAD, HDZ bi uoči lokalnih izbora bio pribijen na stup srama s obzirom na to da je Milićević za većinu hrvatske javnosti i medija postao sinonim borbe protiv korupcije. Ne treba zaboraviti da je SDP-u general Milićević poslužio kao snažno oružje u službi politike, odnosno obračunu s HDZ-om uoči lokalnih izbora, a to SDP neće zaboraviti kada dođe na vlast. S druge strane, postoji mogućnost da će predsjednik države prije isteka svog mandata promaknuti Jozu Milićevića u čin general pukovnika, a to onda nosi sa sobom i određene posljedice. Ako do toga i ne dođe, Milićevića svejedno čeka dobra pozicija.

Naime, HDZ bi mogao imati mnogo veće glavobolje zbog generala Milićevića kad se on 2010. vrati s jednogodišnjeg školovanja iz SAD-a. Američka strana će pomno pratiti karijeru generala Milićevića u Hrvatskoj vojsci, jer je velikim dijelom platila njegovo školovanje na najprestižnijoj američkoj ratnoj školi. HDZ-ova vlada neće moći Milićevića marginalizirati nego mu s obzirom na školu i čin morati osigurati primjereno mjesto. Nacional doznaje kako će Milićević poslije školovanja biti poslan kao vojni izaslanik u jednu od zemalja članica NATO-a. Možda bi i to bilo samo prijelazno rješenje, jer bi na sljedećim parlamentarnim izborima na vlast početkom 2012. mogao doći SDP, čime bi Milićević bio u izglednoj poziciji da kroz neko vrijeme zauzme i vrlo visoku poziciju u Hrvatskoj vojsci.

Očekivani izbor šefa države

■ General pukovnik Slavko Barić je bliski Lucićev zamjenik. Rođen je 1957. godine u Belišću, a magistrirao je društvene znanosti. Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu Hrvatske vojske. Bio je zapovjednik ratne 108. brigade Hrvatske vojske i zapovjednik Zbornog područja Osijek i pročelnik kabineta pokojnog predsjednika države Franje Tuđmana i prema svim očekivanjima on je logični izbor predsjednika Stipe Mesića. Za Barića se tvrdi da ima izrazite vojne kvalitete i stručnost te potrebno iskustvo u Glavnom stožeru Oružanih snaga.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika