Objavljeno u Nacionalu br. 701, 2009-04-21

Autor: Sandra Županić

Preseljenje iz centra

Zagrebačka Hitna u novoj i opremljenoj modernoj zgradi

SLOBODANKA
KELEUVA, ravnateljica
zagrebačke Hitne
pomoći, sretna je zbog
preseljenja u nove
prostorijeSLOBODANKA KELEUVA, ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći, sretna je zbog preseljenja u nove prostorijeU utorak, 21. travnja, sjedište Hitne pomoći, odnosno Ustanove za hitnu medicinsku pomoć iz stare će zgrade u Đorđićevoj ulici u centru Zagreba biti preseljeno u modernu, novoizgrađenu zgradu u Heinzelovoj ulici 88. Riječ je o najvažnijem događaju za zagrebačku Hitnu pomoć, jer će u godini u kojoj slave stotu godišnjicu postojanja sve njihove službe biti smještene na jednome mjestu. Gradnja zgrade nove Hitne pomoći počela je u svibnju 2007., a stajala je 105 milijuna kuna. S izgradnjom pristupnih cesta te novom medicinskom opremom ukupni troškovi iznosit će 150 milijuna kuna. Površina moderno dizajnirane zgrade nove Hitne pomoći je gotovo 15.000 metara četvornih na šest etaža, a ispod zgrade nalazi se i prostrana podzemna garaža.

Ravnateljica Hitne pomoći Zagreb dr. Slobodanka Keleuva presretna je zbog preseljenja, o čemu je rekla: "Nakon sto godina vjernog služenja Zagrepčanima Hitna pomoć dobiva nov i moderno opremljen prostor u kojem ćemo moći bolje funkcionirati. Na novoj lokaciji nalazit će se sve naše službe, ali će u našem dosadašnjem sjedištu u Đorđićevoj ulici ostati ispostava koja će pokrivati centar grada."
U prizemlju nove zgrade smještena je tehnička služba, parking vozila za intervencije te ambulanta i laboratorij. Na polukatu je prijamno - dojavna jedinica, na prvom katu terenski timovi i voditelji operativnih smjena, a na drugom katu smještena su spremišta medicinske opreme i centar za urgentna stanja. Treći kat također zauzima centar za urgentna stanja, na četvrtom katu su zajedničke službe, a na petom katu smjestila se uprava te moderni nastavni centar. Povodom useljenja u novu zgradu pustit će se u promet i sedam novih vozila.

U 2008. ukupan broj hitnih intervencija iznosio je čak 78.000, što znači da samo u jednom danu djelatnici Hitne obave i preko dvije stotine intervencija, objasnila je Slobodanka Keleuva: "Imamo pet ispostava po gradu kako bismo mogli intervenirati pravovremeno. Posljednja ispostava otvorena je u Gajnicama pa je zbog toga vrijeme stizanja pacijentu smanjeno za 2 do 3 minute. Vjerujemo da ćemo useljenjem u novu zgradu biti još učinkovitiji, ali na faktore poput gradskog prometa ne možemo utjecati. Hitna najčešće intervenira zbog kardiovaskularnih bolesti, nesreća, bolesti dišnog i lokomotornog sustava te duševnih poremećaja."
Hitnu pomoć u Zagrebu osnovala je 1909. Družba Braće Hrvatskog Zmaja, a prvo se sjedište nalazilo u Savskoj cesti. Đorđićeva ulica postala je sjedište ove ustanove 1963. Stotu obljetnicu, osim preseljenjem u novu zgradu, Hitna pomoć proslavit će izdavanjem monografije, snimanjem dokumentarnog filma te svečanom proslavom u Hrvatskom narodnom kazalištu u listopadu.

Vezane vijesti

Ostojić: Očekujem otkaze zbog pogreški Hitne

Ostojić: Očekujem otkaze zbog pogreški Hitne

Slobodanka Keleuva, ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći, na koju je otac donio jednoipolgodišnju Miju Antunović kojoj je u bronhiju zapelo zrno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika