Objavljeno u Nacionalu br. 701, 2009-04-21

Autor: Berislav Jelinić, Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO - Zaokret u istrazi

Tajni svjedok: 'Ubojstvo Ive Pukanića naručio je Joca Amsterdam'

SRBIJANSKI MAFIJAŠKI BOSS Sreten Jocić od prošlog je četvrtka u bezizlaznoj situaciji: mafijaški pokajnik dao je pred sudom u Zagrebu neoboriv iskaz kojim ga je optužio za organizaciju atentata na Ivu Pukanića

Žrtva ciljanog
terorističkog napada u
centru ZagrebaŽrtva ciljanog terorističkog napada u centru ZagrebaHrvatski istražni organi napokon su ostvarili ključni napredak u istrazi o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, jer napokon imaju u rukama ključni dokaz o tome tko je naručio, a tko sve izvršio taj atentat 23. listopada prošle godine. Taj dokaz sudski je verificiran iskaz tajnog svjedoka, i to čovjeka koji se dosad u sklopu istrage uopće nije spominjao. Dosad su istražitelji pritisak vršili na uhićene Roberta Matanića i Slobodana Đurovića, nudeći im znatne povlastice ako progovore. Sad je to učinio čovjek koji se dosad uopće nije spominjao, što je velik uspjeh istražitelja jer se napokon može ići u sljedeću fazu postupka - prema hapšenju glavnog organizatora. Ta nova faza vuče istragu izvan granica Hrvatske.

A tajni svjedok pokajnik prošlog je tjedna istražiteljima rekao: "Ubojstvo Ive Pukanića naručio je i organizirao Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. On je za to angažirao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, koji su mjesecima pomno planirali ubojstvo u Zagrebu, plaćali ostale pripadnike kriminalne skupine Jocićevim novcem i pomogli u izvršenju likvidacije novinskog izdavača Pukanića. Đurović je Jocićev kum i glavni operativac koji za njega odrađuje sve prljave poslove, a Matanić je još prije nekoliko godina u Bugarskoj ubijao po Jocićevim nalozima, pa je tako imao i veliku ulogu u slučaju Pukanić." Te je rečenice, uz mnogo više korisnih detalja, nedavno hrvatskim istražiteljima ispričao tajnoviti svjedok pokajnik, muškarac s hrvatskim državljanstvom koji osobno poznaje Matanića, Đurovića i Jocića i koji je s njima proteklih godina obavljao razne kriminalne aktivnosti. Najviše je bio povezan s Matanićem, o čijoj je kriminalnoj karijeri policiji ispričao niz detalja koji bi mogli pomoći i u rasvjetljavanju nekih likvidacija u Srbiji i Bugarskoj.


Da je riječ o pravom insideru, vjerodostojnom svjedoku čiji iskaz vrlo detaljno objašnjava ubojstvo Ive Pukanića, teško tereti sve aktere kriminalne skupine i predstavlja dosad najveći napredak u policijskoj istrazi, pokazuje i činjenica da je taj pokajnik uz maksimalni stupanj sigurnosti i u potpunoj tajnosti prošlog četvrtka na nekoliko sati doveden u Zagreb. Ondje je pred istražnim sucem Županijskog suda pet sati svjedočio o svim detaljima Pukanićeve likvidacije, a potom je, nakon što je njegov iskaz u cijelosti ušao u sudski spis kao vrijedan dokaz koji izravno i teško tereti Roberta Matanića, Slobodana Đurovića i Sretena Jocića, odveden na tajnu lokaciju gdje ga uz maksimalne mjere zaštite čuvaju policijski djelatnici.
Informacija o velikom napretku u istrazi o ubojstvu Ive Pukanića posljednjih je dana procurila i do Nacionala došla iz redova zagrebačkih odvjetnika koji zastupaju Roberta Matanića, Slobodana Đurovića, Luku Matanića i Amira Mafalanija. Njihovi su odvjetnici prošlog četvrtka bili prisutni na Županijskom sudu kad je svjedok pokajnik davao svoj iskaz, a prema nekim izvorima loše vijesti za sve aktere, uključujući i Sretena Jocića, ovog su vikenda doprle i do Srbije. Ondje je u redovima srbijanskog podzemlja nastala velika nervoza jer pojedini odvjetnici mafijaša predviđaju da bi sljedeći korak hrvatske policije mogao biti raspisivanje međunarodne tjeralice za Sretena Jocića, a u konačnici i suđenje koje bi mafijaškog bossa moglo odvesti u dugogodišnji zatvor. Osim toga, navodno bi već i iskaz hrvatskog svjedoka-pokajnika mogao pomoći u rasvjetljavanju nekolicine likvidacija u raznim zemljama, koje su se i prije pripisivale Jociću, ali dosad nije bilo dokaza dostatnih za njegov kazneni progon.
Prema Nacionalu dostupnim informacijama, više je osoba iz kriminalnog miljea odlučilo surađivati s policijom u istrazi o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića jer su iz srbijanskog kriminalnog miljea doznale da Sreten Jocić namjerava likvidirati sve osobe koje bi za njega i Matanića mogle biti neugodni svjedoci koji će ih dodatno povezati s atentatom na Pukanića. U takvim okolnostima shvatili su da im jedino preostaje potpuna suradnja s policijom u zamjenu za određenu vrstu zaštite. Glavni svjedok-pokajnik na suradnju s policijom odlučio se iz istoga razloga, nakon što su mu istražitelji predočili opasnost koja mu prijeti i nakon što se on konzultirao s obitelji.
Iako su podaci o identitetu novih svjedoka najstroža tajna, Nacional je doznao da je glavni svjedok pokajnik kriminalac koji je proteklih godina najviše radio s Robertom Matanićem, ali i pripadnicima srbijanskog podzemlja. Budući da je bio Matanićeva osoba od povjerenja, kad je Matanić krajem svibnja prošle godine pušten iz bugarskog zatvora, tajnoviti pokajnik ubrzo mu se pridružio u planiranju raznih kriminalnih djela, a Matanić mu je potom otkrio i detalje narudžbe likvidacije Ive Pukanića. Tjedan dana nakon eksplozije u središtu Zagreba policija je uhitila većinu aktera, a za pokajnika tada očito nije bilo dovoljno dokaza pa nije bio ni uhićen. Zadovoljan što nije i on završio u pritvoru, što je vrijeme više odmicalo, počeo je vjerovati da mu od policije ne prijeti nikakva opasnost. To je, uostalom, bilo točno, ali nije mu padalo na pamet da opasnost prijeti s druge strane, odnosno da ga želi likvidirati Sreten Jocić.
Kad je shvatio da mu život visi o koncu, odlučio se na suradnju s policijom, djelomice i zato što je i iz osobnih prijašnjih iskustava znao da mafijaši uklanjaju sve moguće tragove eliminacijom svih onih koji bi ih ikad mogli ugroziti. Tako se na koncu odlučio na suradnju, ali pod uvjetom da mu hrvatska policija, Državno odvjetništvo i Uskok zajamče apsolutnu sigurnost i pokajnički status. Prema nekim izvorima, ministar Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Vladimir Faber, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan o svemu su informirali i stranog časnika Interpola koji je u Zagrebu zadužen za praćenje cijele istrage.
Budući da mu je sve do davanja iskaza pred istražnim sucem prijetila velika opasnost, tajnoviti pokajnik prošlog je četvrtka u strogoj tajnosti i pod velikim sigurnosnim mjerama dovezen na Županijski sud u Zagrebu. Potom su na davanje iskaza pozvani i odvjetnici Roberta Matanića, Slobodana Đurovića, Luke Matanića i Amira Mafalanija. Ono što je uslijedilo tijekom poslijepodneva šokiralo je odvjetnike koji su se Tajni svjedok
tvrdi da je
Matanić znao da
je planirana žrtva
atentata PukanićTajni svjedok tvrdi da je Matanić znao da je planirana žrtva atentata Pukanićsuočili s iscrpnim tvrdnjama koje teško terete njihove klijente.
U početku davanja iskaza svjedok pokajnik izjavio je istražnom sucu da je i on osobno sudjelovao u pripremnim radnjama za izvršenje atentata na Ivu Pukanića. Izjavio je da se s Robertom Matanićem poznaje više godina, te da ga poznaje još iz vremena kad je on bio aktivan u Bugarskoj. Izjavio je da je Robert Matanić plaćeni ubojica koji je u Bugarskoj sudjelovao u više likvidacija koje je naručio Sreten Jocić. O Mataniću je pričao kao o vrlo cijenjenom plaćenom ubojici, koji mu je osobno potvrdio da su od njega svojedobno tražili i da likvidira Hrvoja Petrača. Svjedok pokajnik izjavio je da je pomagao Mataniću prilikom njegova izvlačenja iz Bugarske, te vrlo detaljno potkrijepio svoj iskaz preciznim opisivanjem mjesta gdje su zajedno noćili i boravili prilikom putovanja iz Bugarske prema Hrvatskoj.
Nadalje, pokajnik je istražnom sucu opisao kako mu je Robert Matanić ispričao da je prvi atentat na Ivu Pukanića, koji se dogodio 9. travnja 2008. nešto prije ponoći, također organizirao Sreten Jocić. Robertu Mataniću poznato je i ime tog ubojice koji je stigao iz Srbije, a u razgovoru sa svjedokom pokajnikom Matanić se čudio kako se moglo dogoditi da taj čovjek nije uspio odraditi taj "posao". Svjedok pokajnik izjavio je da mu je Matanić nakon tog neuspjelog pokušaja ubojstva ispričao da se on zato osobno odlučio prihvatiti rada na tom svirepom činu. Svjedok pokajnik izjavio je i da mu je Matanić još u svibnju 2008. vrlo detaljno ispričao koga se namjerava likvidirati. Matanić mu je precizno ispričao tko je Ivo Pukanić, rekavši mu da je on poznati hrvatski novinar i izdavač. Već taj detalj iz iskaza svjedoka pokajnika otkriva da je Robert Matanić lagao kad je policiji tvrdio da on zapravo sve do nekoliko dana uoči likvidacije uopće nije znao koga je trebalo ubiti.
Kako svjedoku pokajniku nije bilo jasno zašto bi Sreten Jocić želio likvidirati Pukanića, on je izravno pitao Matanića. Matanić mu je tada rekao da se Pukanić Jociću zamjerio zbog više stvari, ali najviše zato što je pretjerao s pisanjem o crnogorskoj duhanskoj mafiji, koju Jocić "pokriva".
Svjedok pokajnik izjavio je i da mu je Robert Matanić objasnio kako je upravo Sreten Jocić slao novac izvršiteljima atentata mjesecima prije, kako bi se sve moglo pomno isplanirati. To ne mora nužno značiti i da je Jocić izravni financijer tog ubojstva, nego je moguće da su taj novac osigurale i neke druge osobe iz miljea crnogorske duhanske mafije.
Svjedok pokajnik ispričao je kako su tekli pripremni razgovori o atentatu, te kako i koliko često su kontaktirali Robert Matanić i Željko Milovanović i Bojan Gudurić, dvojica izvršitelja atentata koji su još u bijegu. U iskazu se precizno opisuje i koliko su često oko atentata kontaktirali Robert Matanić i Slobodan Đurović. Svjedok pokajnik izjavio je i da je prisustvovao telefonskim razgovorima u kojima je Robert Matanić o atentatu izravno razgovarao sa Sretenom Jocićem.
U iskazu se precizno opisuje i dan kad je odlučeno da će Pukanića likvidirati eksplozivom, kako će se to točno izvesti, kao i tko je operativno isplanirao dovoženje eksploziva u dvorište u kojem se nalazi zgrada NCL Media Grupe. Navodno je toga dana postojala i druga varijanta likvidacije Ive Pukanića ako atentat bombom ne uspije.
Tajnoviti pokajnik pred istražnim sucem otkrio je i posve novi detalj u istrazi, odnosno ulogu 25-godišnjeg Milenka Kuzmanovića. Ispričao je da je Kuzmanović bio čovjek koji je u pripremi atentata bio podređen Slobodanu Đuroviću. Ispričao je i to da je Kuzmanović u više navrata radi kontrole priprema za atentat boravio u Zagrebu, te da je ondje čak obilazio i dvorište u Vlaškoj 40 u Zagrebu, gdje se nalazi zgrada poslovnog sjedišta NCL Media Grupe. Milenko Kuzmanović uhićen je istoga dana kad i ostali uhićeni osumnjičenici za atentat, i to također na benzinskoj postaji u Spačvi. Kuzmanović se ondje pojavio nešto kasnije od ostalih, a u Hrvatsku čak nije bio ušao na isti granični prijelaz kao i Slobodan Đurović. Isprva se sumnjalo da su Đurović i Kuzmanović bili umiješani samo u pomaganje u bijegu izvršiteljima atentata. Te su optužbe poslije izmijenjene, jer je Matanić dao iskaz protiv Đurovića, a 25-godišnji Kuzmanović zvani Kojot pušten je iz pritvora zbog nedostatka dokaza. Kuzmanović je u pritvoru proveo 55 dana - od 29. listopada do 24. prosinca 2008. Nakon što je pušten, toliko se drznuo da je čak odlučio tužiti Republiku Hrvatsku zbog pretrpljene štete. U intervjuu za beogradske Večernje novosti Kuzmanović je tada izjavio: "Proveo sam u zatvoru skoro dva mjeseca bez ikakvih dokaza. Hrvatska policija me označila kao vozača koji je trebao omogućiti bijeg Roberta Matanića, osumnjičenog za ovo dvostruko ubojstvo. Moj jedini grijeh je bio što već nekoliko godina poznajem Roberta." Sudeći po najnovijem razvoju događaja, Kuzmanović bi uskoro mogao u promijenjenim okolnostima policijskim istražiteljima objašnjavati otkud i kako poznaje Roberta Matanića.
Sudeći po ozbiljnosti svjedokovih tvrdnji, Uskok bi već tijekom ovog tjedna mogao zatražiti proširenje istrage, i to protiv Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića. Potom bi Državno odvjetništvo trebalo uputiti svojim srbijanskim kolegama zahtjev za međunarodnom pravnom pomoći u tom slučaju, a vrlo je vjerojatno da će nadležna hrvatska tijela istodobno raspisati i međunarodnu tjeralicu protiv Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića, a u to bi se trebao uključiti i Interpol. Takav razvoj događaja mogao bi izazvati puno napetosti u Srbiji i Crnoj Gori. Srbijanska policija dobit će vrlo čvrste razloge za pritvaranje Sretena Jocića i Milenka Kuzmanovića. To za njih neće biti jednostavan zadatak, jer je srbijanska država dosad prema Jociću bila vrlo obazriva. Već idući tjedan te bi se okolnosti mogle dramatično promijeniti. Srbijanski politički vrh dobit će priliku pokazati pred srbijanskom, hrvatskom, ali i međunarodnom javnošću jesu li njihov ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i predsjednik Boris Tadić govorili istinu kad su nedavno izjavili da će se Srbija odlučno obračunati s mafijom. Ovakvim razvojem događaja Hrvatska bi zapravo Srbiji napravila veliku uslugu. Hrvatska policija osigurala je svojim srbijanskim kolegama čvrste dokaze da je Jocić doista hladnokrvni ubojica, o čemu se potiho govori već godinama. U takvoj situaciji srbijanska policija moći će reći da ona s time zapravo nema ništa, nego da je za sve kriva Hrvatska. Imat će u tome pokriće da doista uhiti Jocića i Kuzmanovića. Potom bi srbijanska država njima dvojici trebala i suditi zbog atentata na Pukanića. Istovremeno, istraga će se nastaviti u Hrvatskoj, pogotovo nakon indicija da je, osim veza u kriminalnom miljeu, Robert Matanić održavao i neke veze s osobama iz državnog i poslovnog sustava.
Sljedećih dana bit će vrlo zanimljivo pratiti što će se u Srbiji događati, naročito nakon što Hrvatska i Glavni državni odvjetnik
ima u rukama jak i sudski
verificiran dokaz
Glavni državni odvjetnik ima u rukama jak i sudski verificiran dokaz službeno raspiše međunarodnu tjeralicu za Jocićem i Kuzmanovićem, te nakon što nove dokaze učini dostupnima srbijanskoj policiji. Moguće je da nitko u Hrvatskoj zasad ne želi službeno komentirati ovaj slučaj upravo zato što nadležne hrvatske institucije žele poštivati protokol i o svemu prvo informirati svoje srbijanske kolege. Međutim, loše vijesti za Jocića i Kuzmanovića u Srbiju su stigle još tijekom vikenda, jer su im to navodno dojavili odvjetnici koji zastupaju ostale aktere ubojstva Ive Pukanića.
Za Sretena Jocića mogla bi biti vrlo neugodna i činjenica da je, prema nekim navodima, svjedok pokajnik izjavio i da je Jocić tijekom proteklih pola godina određeno vrijeme u Beogradu skrivao i odbjegle atentatore na Pukanića - Željka Milovanovića i Bojana Gudurića. Njih dvojica zasigurno neće moći postati pokajnici i trgovati svojom budućnoću s nadležnim institucijama. Za sve ostale, a tu se prvenstveno misli na Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, ta utrka tek bi mogla početi. Obojica jako dobro znaju tko bi još, osim Jocića, mogao biti pravi naručitelj atentata, osobito ako se jednim dijelom radi i o miljeu crnogorske duhanske mafije. Međutim, samo jedan od njih može dobiti pokajnički status, i to onaj koji prvi otkrije sve što zna o naručiteljima i zato osigura upotrebljive dokaze. Dosad su i Matanić i Đurović šutjeli, najvjerojatnije u strahu od Jocića, jer oni najbolje znaju o kako se opasnom čovjeku radi. Međutim, u situaciji u kojoj bi i Jocić trebao završiti 40 godina u zatvoru, moguće je da će se i oni predomisliti i otkriti preostale nepoznate detalje o pozadini tog monstruoznog atentata.

Pokajnik u piramidi

■ Prema informacijama dostupnima istrazi, svjedok pokajnik je djelomično je sudjelovao u pripremi ubojstva Ive Pukanića, i to kao prijatelj i bivši kriminalni suradnik Roberta Matanića. U međuvremenu je shvatio da previše zna o uroti pa je odlučio progovoriti u strahu da će biti ubijen. Uz Jocića, tjeralicu može očekivati i Milenko Kuzmanović, Đurovićev suradnik koji je bio uhićen pa pušten u Hrvatskoj. On je kasnije po medijima izjavljivao da će tražiti odštetu od Hrvatske jer je bespravno zatočen, ali pokajnik tvrdi da je Kuzmanović za Đurovićev račun kontrolirao Matanićevu skupinu dok je pripremala teren za ubojstvo.

Ostaje samo još pitanje naručitelja ubojstva

■ Uspješnim radom hrvatske policije razotkrivena je cijela mreža koja je organizirala i izvršila brutalni napad bombom, u kojem su u središtu Zagreba 23. listopada prošle godine ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić.
■ Na policiji je sada da raspiše međunarodnu tjeralicu za Jocićem, koji se nalazi na poznatoj adresi u Srbiji. Nakon njegova uhićenja, kao osumnjičenika za organizaciju ubojstva, može se otvoriti i pitanje postoji li nad njim još neki viši naručitelj.

Vezane vijesti

Srpska mafija prijetila Karamarku

Srpska mafija prijetila Karamarku

Ministar Ostojić potvrdio je da zna za informaciju da je njegov prethodnik na ministarskom položaju Tomislav Karamarko primio prijetnje od srbijanske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika