22.04.2009. / 07:50

Autor: Hina

Chico na tajnoj snimci: Nisam plaćenik, bio sam pozvan braniti Santa Cruz

Kako prenosi mađarska agencija MTI, emitirana je snimka razgovora s Floresom načinjena u rujnu 2008. godine. On kaže da pokrajina Santa Cruz želi neovisnost od Bolivije postići političkim sredstvima ali "da se boji da će doći do nasilja"

Flores je u tom razgovoru kazao kako se ne boji smrti Flores je u tom razgovoru kazao kako se ne boji smrti Eduardo Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena kojega je policija u bolivijskom gradu Santa Cruzu ubila u četvrtak zbog navodne pripreme atentata na predsjednika Eva Moralesa, u ranije snimljenom intervjuu kojega je mađarska televizija emitirala u utorak navečer, kaže da je bio pozvan u Santa Cruz kako bi organizirao obranu te pokrajine koja želi neovisnost od Bolivije.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, emitirana je snimka razgovora s Floresom načinjena u rujnu 2008. godine. On kaže da pokrajina Santa Cruz želi neovisnost od Bolivije postići političkim sredstvima ali "da se boji da će doći do nasilja".

"Nikada nisam bio niti ću ikada biti plaćenik", izjavio je Flores novinaru Andreasu Kepesu. Flores je u tom razgovoru kazao kako se ne boji smrti i ako treba umrijeti onda je najbolje da to bude u njegovoj domovini.

U akciji bolivijske policije prošli tjedan u Santa Cruzu, u navodnom razbijanju skupine međunarodnih plaćenika i terorista, ubijeni su Eduardo Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji je posjedovao i hrvatsko državljanstvo, Irac Martin Dwyaer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadic i Mađar Elod Toaso.

Irska vlada želi osnutak međunarodnog istražnog povjerenstva o tom slučaju, u kojem bi Irska imala svoga predstavnika. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balasz rekao je za agenciju MTI kako se ne može isključiti da su Mađari upleteni u navodni pokušaj atentata u Boliviji ustvari žrtve unutarnjih političkih obračuna

Republika Hrvatska pozorno prati razvoj događaja u Boliviji, ali nije zatražila službena objašnjenja o navodnoj upletenosti dvojice Bolivijaca s hrvatskim državljanstvom u urotu protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, rekao je u utorak za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Dragun.

Bolivijska oporba, pak, smatra da je predsjednik Evo Morales cijeli slučaj pretvorio u sredstvo diskreditacije regije Santa Cruz u kojoj ne uživa potporu.

Vezane vijesti

Branko Marinković optužen za navodnu zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Branko Marinković optužen za navodnu zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Bolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika