26.04.2009. / 09:00

Autor: Boris Beck

Stipe Mesić oštro osudio postupke partizana u svibnju i lipnju 1945.

U najkatoličkojoj zemlji na svijetu - u kojoj su ateisti zapravo ugroženi, a Vatikan daje instrukcije za sve, od vođenja vanjske politike do određivanja komunalne naknade - čitao sam naslove na web portalima na Veliki petak. "Vjerski fanatici sa Filipina i ove godine se obredno razapinjali na križ", ekskluzivno piše index.hr; "Preduskrsno prežderavanje: labrador Buster se otrovao čokoladnim jajima", donosi velevažnu vijest tportal.hr; "SLIJEPO VJEROVANJE: Kršćani već 2000 godina idu u krivom smjeru", prenosi Jutarnji list tvrdnje "poznatog arheologa Simona Gibonsa". Osim te tri sprdnje, drugih vijesti povezanih s vjerom nije bilo nikakvih.

Nedavno je Glas Koncila potrošio puno papira da objavi kako su korisnici medija izloženi konstrukcijama, preuveličavanjima, umanjivanjima, podvaljivanjima i prešućivanjima, da neznatne ili posve sporedne pojave postaju glavne i bitne, a da za važne i zanimljive stvari nema mjesta i da su time posebno pogođeni kršćani - i za to požnjeli prezir tih istih medija. S pravom! Čitatelji žele znati sve o psu koji ne posti na Veliki petak, svake godine jedva čekaju da opet gledaju luđake s Filipina (i svake će godine željeti taj video, opet i opet, sve do smrti), gladni su vijesti o "poznatom arheologu" koji je otkrio da križni putovi u Jeruzalemu kreću s krive polazne točke. Još bi možda ovaj zadnji članak i bio zanimljiv, ali kratko surfanje po internetu otkriva da je riječ o Shimonu, a ne Simonu, i da se taj "poznati arheolog" dosad istakao raznim bombastičnim otkrićima kojima jedino konkurira Semir Osmanagić, otkrivač bosanskih piramida.

Ali je i takav šarlatanski iskaz dobro došao za zluradi naslov - u kojem je tijekom dana urednička ruka SLIJEPO VJEROVANJE promijenila u 'SLIJEPA' VJERA, a ne mogu nikako dokučiti zašto. I sad vi meni recite da nema pravo Glas Koncila kad piše "o smišljenom anticrkvenom djelovanju vođenom nevidljivom rukom". A možda je Veliki petak samo pao kao još jedna nevina žrtva uredničkog trenda po kojem naslov nema veze s tekstom. Dosad se to primjenjivalo samo na selebritije pa ako pročitate na webu da je neka poznata glumica postala lezbijka ili da je poznati glumac pobjegao iz ringa, to vam nije bilo za stvarno, nego će ona glumiti lezbijku, a on je odbio ulogu boksča. Ako ste se zabrinuli jer je "Nina u Harijevom zagrljaju" - možete odahnuti: nije ostavila muža zbog Harija Varešanovića, nego se malo grle na spotu za pjesmu "Ne mogu ti reći što je tuga". Ta glupa navika sada se počela širiti na Crkvu, a i na politiku. "Sarkozy ljubi Michelle, a Obama Carlu?" idiotski je naslov iza kojega se skriva fotografija na kojem bezazlenim poljupcem dobrodošlice francuski predsjednički par dočekuje u Strasbourgu američki.

Budući da je igra naslovima igra koju mogu igrati dvoje, predlažem Glasu Koncila da se i sami okušaju u takvim naslovima. Zašto bi drugi samo dizali tlak njima? Evo par mogućih:

VELEČASNI SUDAC LETIO avionom Croatia Airlinesa na skup vjernika u SAD-u

SANADER KRENUO U POTPUNO POGREŠNOM SMJERU izlazeći iz Banskih dvora prema svojem autu pa se morao vratiti par koraka

MILAN BANDIĆ ODBIO PONUDU KUMA ZA SKLAPANJE POSLA S HOLDINGOM i rekao mu da može tražiti i triput više

IVAN ZVONIMIR ČIČAK PRIZNAO DA JE 1971. ŠPIJUNIRAO susjedu dok se kupala

IVAN ŠUKER REKAO SANADERU DA DRŽAVNI PRORAČUN IMA DOSTA NOVACA za još samo tri dana

STIPE MESIĆ OŠTRO OSUDIO POSTUPKE PARTIZANA U SVIBNJU I LIPNJU 1945. kada su imena domobrana brisali s popisa za strijeljanje

Svakako bih preporučio da se ovaj zadnji naslov objavi 22. lipnja, kao mali doprinos raspravi o "o smišljenom djelovanju vođenom nevidljivom rukom".

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika