24.04.2009. / 08:00

Autor: Nela Simić

Liječenje slijepoće uskoro će biti moguće matičnim stanicama

Ovo testiranje će biti tek drugi pokus u svijetu proveden na ljudima sa korištenjem embrionalnih matičnih stanica. Prva testitanja bit će provedena u Americi na pacjentu sa ozljedama kralježničke moždine

Ovakvi zahvati uskoro bi trebali postati rutinaOvakvi zahvati uskoro bi trebali postati rutinaBritanski znanstvenici su razvili prvu terapiju embrionalnim matičnim stanicama za liječenje najčešćeg uzroka sljepoće. Kirurzi pretpostavljaju da će zahvat postati rutinski te da će biti dostupan za oko šest do sedam godina, a trajati će oko sat vremena.

Tretman se izvodi zamjenjivanjem oštećenog sloja stanica s onima kreiranim od embrionalnih matičnih stanica. Pioniri ove revolucionarne terapije su znanstvenici i kirurzi s instituta za oftamologiju na sveučilištu u Londonu i očnoj bolnici Moorfields.

Ovaj tjedan Pfizer, najveća svjetska kompanija za farmaceutska istraživanja, objavit će financijsku podršku da se terapija provede u praksi i postane dostupna pacijentima. Tretmanom će biti moguće liječenje macular degeneration povezanog sa starenjem AMD, najčešći uzrok slijepoće. Slijepoća pogađa 500,000 Britanaca, a broj je u porastu zato što ljudi duže žive. Bolest uključuje gubljenje očnih stanica.

Uslijed novog tretmana, embrionalne matične stanice se transformiraju u replike stanica koje nedostaju. Onda se stanice ugrađuju na umjetnu membranu koja se postavlja iza mrežnice. Tom Bremridge, izvršni direktor Društva za makularne bolesti, rekao je „Ovo je velik korak naprijed za pacijente, kad jednom postane validiran bit će dostupan velikom broju pacijenata."

Embrionalne matične stanice imaju sposobnost da se razviju u bilo koji tip ljudskog tkiva. Njihova je uporaba kontroverzna zato što uključuje uništavanje ljudskih embrija.
Profesor Pete Coffey, direktor Londonskog programa za liječenje sljepoće, rekao je" tretman bi trajao manje od jednog sata pa se postupak smatra rutinskim". „Pozdravljamo Pfizer kao proizvođača membrana jer nam je potreban veliki farmaceutski proizvođač da garantira reputaciju i kvalitetu". „U Europi imamo blizu 14 milijuna pacijenata sa AMD-om. To će osigurati da terapija na siguran i učinkovit način prođe bolnička testiranja i pokuse.

Peng Khaw, direktor centra za biomedicinska istraživanja u Moorfieldu i UCL instituta za oftamologiju, rekao je „ ova metoda nudi novu nadu svim pacjentima diljem svijeta čije liječenje nije moguće na tradicionalan način."

Uloga Pfizera bit će ključna u dovođenju proizvodnje membrana na industrijsku razinu.
Pfizerov tim apelira na sve agencije i udruženja koja su zadužena za odobravanje provođenja pokusa da što prije izraze svoju suglasnost s provođenjem terapije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika