26.04.2009. / 11:00

Autor: Hina

Prešutio intervju sa Chicom: Bolivija tuži mađarskog novinara zbog prikrivanja terorizma

Dužnosnik u bolivijskoj vladi Sacha Llorenti optužio je Kepesa za "zavjereničku šutnju" jer je intervju držao u tajnosti sedam mjeseci

Bolivijske vlasti namjeravaju tužiti mađarskog novinara Andrasa Kepesa zbog navodnog prikrivanja plana o terorističkom napadu na Boliviju koji je počinio držeći u tajnosti intervju snimljen s "glavnim urotnikom" Eduardom Roszom Floresom "Chicom".

U razgovoru snimljenom u rujnu prošle godine, Rosza Flores, Bolivijac mađarskih korijena koji posjeduje hrvatsko državljanstvo, rekao je da će otputovati u Boliviju kako bi branio autonomiju provincije Santa Cruz, gdje je oporba predsjedniku države Evu Moralesu najjača.

Intervju je emitiran na mađarskoj televiziji nakon što je Flores ubijen u hotelu u Santa Cruzu, u policijskoj akciji s ciljem razbijanja navodne međunarodne skupine terorističkih plaćenika koja je namjeravala pokušati atentat na Moralesa i destabilizirati zemlju. Zajedno s Floresom ubijeni su Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Dužnosnik u bolivijskoj vladi Sacha Llorenti optužio je Kepesa za "zavjereničku šutnju" jer je intervju držao u tajnosti sedam mjeseci.

"Oni koji prikrivaju terorizam moraju prema međunarodnom pravu biti optuženi i kažnjeni. Ponašanje mađarskog novinara potkopalo je bolivijsku državnu sigurnost. Stoga ćemo poduzeti sve potrebne zakonske akcije u Boliviji i u inozemstvu kako bi zajamčili da to ne prođe nekažnjeno", rekao je Llorenti.

Kepes je u razgovoru za BBC ovoga tjedna rekao da ga je Flores Rosza zatražio da se razgovor ostane u tajnosti i da posluži kao objašnjenje u slučaju njegove smrti. Mađarski novinar je naglasio kako je intervju pogrešno shvaćen i da "Chico" nije imao namjeru organizirati oružanu pobunu u Santa Cruzu već upravo suprotno, pripremiti obranu za slučaj napada vladinih snaga na tu pokrajinu.

Mađarska i Irska vlada sumnjaju u postojanje terorističke zavjere protiv Moralesa i zatražile su objašnjenje bolivijskih vlasti i međunarodnu istragu cijeloga slučaja. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija osnovalo je radnu skupinu za praćenje situacije u Boliviji. MVPEI će ovih dana bolivijskom ministarstvu vanjskih poslova također uputiti konzularnu notu i zatražiti službenu obavijest o okolnostima u kojima je poginuo hrvatski državljanin Eduardo Rosza Flores te razlozima uhićenja hrvatskog državljanina Marija Tadića.

Vezane vijesti

Branko Marinković optužen za navodnu zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Branko Marinković optužen za navodnu zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Bolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika