27.04.2009. / 13:05

Autor: Hrvoje Šimičević

HDZ u kampanji umivanja Rončevićevog lica: 'Za izbor skupljih kamiona kriv je Glavni stožer'

Saga o kamionima se nastavlja, a današnje svjedočenje glavne državne revizorice Šime Krasić, koja u cijeloj priči od početka glumi ulogu statista zaduženog za 'nečinjenje', Rončević će dočekati sa spoznajom da su mu stranački drugovi poboljšali situaciju

Bivši ministar obrane Berislav RončevićBivši ministar obrane Berislav RončevićU višetjednoj potrazi za dokumentom koji će anulirati krivnju bivšeg ministra obrane Berislava Ročevića od sporne nabavke vojnih kamiona, koji su suludo kupljeni za 5-6 milijuna kuna više nego što je to trebalo, vladajući partijski kadar priopćio je da su nabasali na nešto takvo.

Predsjednik Kluba saborskih zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang kazao je na sjednici povjerenstva koje istražuje spornu nabavu vojnih kamiona da je njegov partijski kolega Berislav Rončević nevin od optužbi za osobne greške tijekom provođenja natječaja. Hebrang je, naime, kazao da najeftiniju ponudu za kamione nije odbio bivši ministar obrane, već Glavni stožer, vodeći se pritom prema dopisu Uprave za logistiku GS-a, potpisanom od strane generala Mate Oltojića, a u kojem su oni suglasni sa dvije ponude - tvrtki Euroline i Eurokamion, dok ostale odbijaju.

Andrija Hebrang, donositelj dokaza kojim se potvrđuje da jedan HDZ-ov ministar nije mogao pogriješitiAndrija Hebrang, donositelj dokaza kojim se potvrđuje da jedan HDZ-ov ministar nije mogao pogriješitiSlijedom ovog dokumenta, Hebrang je zaključio kako Rončević nije imao izbora, već je slušao GS, koji daje savjete ministru oko nabave, 'jer su mjerodavni za to'. Prema njegovim riječima, Glavni stožer je odbio jeftinije ponuđače, ali i druge koji su bili u natječaju, jer su svi redom pokazali neke manjkavosti: jedan od njih nije imao svu dodatnu opremu koja se traži, već samo osnovnu verziju modela, pa je time automatski i snizio cijenu. Nadalje, drugi ponuđač nije imao NATO certifikat, dok je treći krivotvorio podatke o nosivosti.

Sada kada je prema HDZ-ovom otkriću i HDZ-ovom mišljenju jasno da se Rončević i nije trebao toliko zdušno opravdavati pred javnošću, već da je i prije mogao okriviti GS, stvorena je plodonosna klima da se značaj izvješća v.d. glavnog inspektora obrane generala Joze Miličevića; koji je Rončevića prozvao za nemušti ishod nabavke kamiona - dobrano umanji. Drugim riječima, da se obrambene tvrdnje saborskih zastupnika HDZ-a, izrečene tijekom posljednjih nekoliko tjedana, prigodno oplode.

Podsjetimo, Miličevićevo izvješće nazvano je nestručnim i nepotpunim. Saga o kamionima se nastavlja, a današnje svjedočenje glavne državne revizorice Šime Krasić, koja u cijeloj priči od početka glumi ulogu statista zaduženog za 'nečinjenje', Rončević će dočekati sa spoznajom da su mu stranački drugovi u ovoj maratonskoj utrci prikrivanja počinitelja, znatno poboljšali situaciju.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika