27.04.2009. / 15:30

Autor: Andrea Belin

Kako ponovno voljeti nakon razvoda?

Jedna od najgorih emocionalnih kriza u životu svakako je razvod. Iako je danas razvod postao socijalno prihvaćen u slučajevima kada ne postoji bolje rješenje, ostavlja velike ožiljke na većini žena. Ako ste, na žalost, trenutačno u takvoj situaciji, poslušajte naše savjete kako da ovo razdoblje preživite što bezbolnije i da skupite snage nastaviti dalje!

I samački život ima svoje prednostiI samački život ima svoje prednostiUsamljenost razvedene osobe razlikuje se od svake druge usamljenosti jer se takva osoba mora suočiti s činjenicom da sama mora izgraditi novi život. Razvedena žena predstavlja ogledalo za pukotine drugih brakova.

Takve osobe moraju upoznavati nove ljude, moraju svladati novčane probleme koji su, naravno neizbježni. Prihvatite činjenicu da ste razvedeni, da živite život takav kakav je sada, a ne da svoje trenutačno stanje shvatite kao jedno negativno razdoblje iščekivanja nove veze. Najteža stvar za razvedenu ženu je proživljavanje osjećaja krivnje što brak nije zauvijek opstao.

Doduše, danas se na razvod ne gleda kao na životni promašaj, na nešto čega se treba sramiti, već na jedan hrabar korak mirnijem i zadovoljnijem životu. Svaka razvedena žena vremenom i uz napor može izgraditi zadovoljavajući stil života.

Da biste to postigli, trebate prihvatiti izazov i biti otvoreni za nova iskustva. Razvod vam daje šansu za novi život, drugačiji i bolji. Međutim, sve zavisi o vama jer to možete postići samo pozitivnim razmišljanjem. Ne zaboravite, ovakav način života ima i svoje prednosti kao što su sloboda, nezavisnost, samostalnost...
Naime, poslijerazvodna depresija proživljava se kroz nekoliko faza!

1. Osjećaj krivnje

Svaka žena koja proživljava razvod, čak i ako je željela ovakav razvoj situacije, proći će kroz ovu fazu koja traje otprilike od dva mjeseca do godinu dana. Potrudite se da u vašem slučaju to razdoblje traje puno kraće. Ne trebate se sramiti osjećaja krivnje.

To znači da prolazite kroz jednu neizbježnu fazu od patnje do zdravlja i samopouzdanja. U ovom razdoblju nije preporučljivo prihvaćati veće profesionalne izazove i odgovornosti, ali je poželjno biti aktivan u svim sferama privatnog života, naći neki hobi, baviti se sportom koji će smanjiti osjećaj bijesa.

2. Euforija

Oko 40 posto žena poslije razvoda zapne u fazu euforije što nije nimalo loše. No, oni kasnije proživljavaju osjećaj krivnje i onda to razdoblje traje mnogo duže.
U ovoj fazi imate osjećaj da je sve ružičasto, da vam stvari koje su vam nekada smetale više ne smetaju, čini vam se da nemate nikakvih problema ili ne želite o njima razgovarati, osjećate se kao da lebdite nekoliko centimetara iznad zemlje. Ova faza traje otprilike dva mjeseca.

3. Rad, rad i samo rad

Mali postotak žena koje prođu kroz ovu fazu ne dozvoljavaju sebi priliku za zadovoljstvom, razonodom ili uzbuđenjem. One ne doživljavaju fazu euforije, svu pažnju usmjeravaju na posao i brigu oko djece.

Odlično je ako im to zaista pruža zadovoljstvo i ako u tome uživaju, iako je to teško za povjerovati. Odvojite malo vremena za sebe, posjetite neki kozmetički salon, otiđite na dobru masažu, družite se s prijateljicama...

4. Traganje za osobnošću

Ova faza nastaje nekoliko godina nakon razvoda. Žena postavlja sebi dva ključna pitanja: "Tko sam ja i što postajem?" Sada ima bolji uvid u samu sebe, izgrađuje osobnost i ne želi se vratiti tamo gdje je već jednom bila, naprosto više pripada samoj sebi.

Zanimljivo je da se žene u ovoj fazi često opredjeljuju za nekadašnje aktivnosti koje su odbacile udajom. Iako i dalje tragaju za životom u dvoje, mnoge žene postaju svijesne prednosti ovakvog života.

Vezane vijesti

Razvod sam po sebi nije problematičan za djecu

Razvod sam po sebi nije problematičan za djecu

Razvod sam po sebi nije taj koji može izazvati probleme kod djece, već je to razvod povezan sa sukobom među roditeljima, nedostatkom suradnje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika