28.04.2009. / 16:48

Autor: Hrvoje Šimičević

Bizarna protuofenziva: Voditelj Hrvatskih studija pustio 'taoce', prekid nastave do ponedjeljka

Čuljak je svoju odluku o zaključavanju fakulteta obrazložio tezom da je većina studenata Hrvatskih studija bila protiv blokade nastave, ali i da je to učinio jer je odgovoran za 'materijalna dobra i ljudsku sigurnost.'

Profesor Vladimir Lay našao se između dvije vatre; Foto: PixsellProfesor Vladimir Lay našao se između dvije vatre; Foto: PixsellStudenti fakulteta Hrvatski studiji pušteni su van iz zgrade nakon što su bez svoga pristanka bili 'zatočeni' unutra. Kako neslužbeno doznajemo, vodstvo fakulteta odlučili su da će nastava biti obustavljena do ponedjeljka. To znači da se cijela situacija pretvorila zapravo u sukob profesora i studenata, a ne u blokadu za besplatno školovanje.

Podsjetimo, odluka studenata Hrvatskih studija da se pridruže kolegama iz drugih fakulteta i uspostave blokadu nastave, obilježena je događajima u kojima su glavnu riječ imali voditelj Čuljak i nekoliko drugih profesora istomišljenika.

Kako nacional.hr doznaje, nakon što je održan plenum gdje su se studenti odlučili na blokadu rečenog fakulteta, on je to odbio podržati.

Čak štoviše, kada su tijekom današnjeg dana studenti pokušali provesti u naum blokadu, zaključao je fakultet i nikome nije dopuštao prolaz. Prema izjavama prisutnih, on je odbio propustiti i one koji su htjeli izaći vani, pa su na kraju u ovoj bizarnoj situaciji 'zatočeni' studenti bili primorani iskakati kroz prozore.

U sveopćoj gužvi koja je tada nastala, došlo je do naguravanja na vratima Hrvatskih studija, pa je čak jedan od profesora fizički nasrnuo na nezadovoljnog studenta, koji je pokušao ući u zgradu fakulteta.

Vrata su se na koju sekundu otvorila, student je pokušao ući u zgradu, kad ga je s druge strane dočekao jedan od profesora.

Nakon što je blokadom fakulteta onemogućio studente da uspostave svoju blokadu, Zvonimir Čuljak je izašao pred stotinjak ili više studenata sa namjerom da ih popiše. Ubrzo se uspostavilo da je obzirom na količinu studenata to bila nemoguća misija, pa se on vratio u Hrvatske studije.

Riječ je inače o prvom slučaju da je tijekom ovih tjedan i pol dana Uprava jednog fakulteta odbila podržati studentsku inicijativu, dok će metoda kojom su izrazili svoje 'akademsko' mišljenje, (odnosno upotrebe sile), vjerojatno biti upisan u sveučilišne anale.

Naime, ova odluka je iznimno dvojbena, jer je on u regularnom tijeku nastave odlučio staviti ključ u bravu i ne dopustiti studentima koji posjeduju indekse ove institucije da u njega i uđu. Da se ne govori o činjenici da je jedno vrijeme skupinu studenata bez njihove volje držao zaključane.

Čuljak: 'Odluku o blokadi donijelo je pet posto studenata, ostali su bili s Filozofskog fakulteta'


Čuljak je svoju odluku o zaključavanju fakulteta obrazložio tezom da je većina studenata Hrvatskih studija bila protiv blokade nastave, ali i da je to učinio jer je odgovoran za 'materijalna dobra i ljudsku sigurnost.' Prema njegovim riječima, tu je odluku izglasalo svega 50 do 100 studenata, odnosno njih pet posto. Istaknuo je da su iza svega stajali studenti Filozofskog fakulteta, koji su danas pokušali 'zauzeti zgradu'.

U tom ih je spriječilo nekoliko zaposlenika, došlo je do naguravanja, pa je tada došlo i do zatvaranja vrata zgrade, kazao je Čuljak. S njim se slaže i dio studenata koji su danas kazali kako većina njih nije glasala za blokadu, te da se tome protive. Međutim, oni koji su sudjelovali na plenumu, te su danas pokušali i blokirati fakultet, odbacuju priče da iza svega stoje studenti Filozofskog fakulteta. Prema njihovim riječima, tu je odluku donijela većina studenata Hrvatskih studija, a ne njih pet posto, kako je ustvrdio Čuljak.

Vezane vijesti

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

U Sjevernom Sudanu nakon sukoba demonstranata s policijom poginuo je jedan student, kažu aktivisti, a izvještava BBC. Mohammed Abdulrahman studirao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika