01.05.2009. / 01:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Grah i kobasice: Kako je Jasen Mesić izumio manijakalnu hiperaktivnost

Obzirom na poduže radno vrijeme, ti i takvi društveni radnici imaju luksuz da barem većinu od 24 sata sade mladice jasenova, zbijaju šovenske viceve na otvaranjima sportskih borilišta, vlastoručno pospremaju blokove temeljce na nova buduća mastodonska zdanja, a da su pritom lišeni bilo kakve namjere da jeftino prikupljaju političke bodove

Jasen Mesić, HDZ-ov partijski pionir i gradonačelnički kandidat u gradu Zagrebu, odlučio je u ova predizborna vremena svoje potencijalne birače na nadasve originalan način podsjetiti kako i on ima muda, odnosno fizičke kapacitete za vođenje grada koji je bio u dosadašnjem vlasništvu Milana Bandića.

Naime, Mesić i njegov PR odjel dosjetili su se, vjerojatno nakon mjesec dana konzultacija, kako će obilježiti današnji 1. svibnja, odnosno praznik rada. Oni će ovu međunarodnu svetkovinu posvećenu odmoru davno zapostavljene kategorije stanovništva, umjesto prigodnog maksimirskog pira sa grahom i kobasicama, provesti - na poslu. "Kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS za gradonačelnika Zagreba, Jasen Mesić i kandidati za dogradonačelnike Darko Vuletić i Darinko Kosor provest će 24 sata za Praznik rada sa svima koji na taj dan rade", stoji tako u priopćenju, odaslanom iz koalicijskog štaba rečenih partija. Sve je to prigodno upakirano pod naslovom: "ZA OVAJ GRAD I NJEGOVE GRAĐANE MOGU RADITI I 24 SATA DNEVNO!".

Naravno, nakon ovakve tvrdokorne izjavne rečenice, postavlja se legitimno pitanje što je cilj ove akcije, osim što Mesić prigodno i nekonvencionalno ispituje granice vlastite radne izdržljivosti. Da li se možda radi o deklarativnoj najavi još opširnijeg priopćenja, koji bi mogao biti donesen pod originalnim naslovom 'ZA OVAJ GRAD I NJEGOVE GRAĐANE MOGU RADITI I 24 SATA DNEVNO, 365 DANA U GODINI'!? Možda se ipak radi o tomu da će drugi put, kada svi drugi budu radili, Mesić i ekipa, senzibilizirani sa onima koji su nezaposleni, protestno zabušavati 300 i nešto dana u godini?

"Cilj akcije je upoznati dio naših sugrađana koji rade na dan kada svi ostali uživaju, rade kako bi život u gradu mogao normalno funkcionirati. Kandidati koalicije poslušat će primjedbe radnika s kojima će se susresti, vidjeti što ih muči i kako im, kao budući gradski dužnosnici mogu pomoći", otkrivaju nam u ovom priopćenju, koje je zapravo manje priopćenje, a više smjerokaz gdje će i u koje doba biti Jasen Mesić.

Tako nas obavještavaju da će Mesić u ovu 'akciju' točno u 24 sata krenuti iz Dugava. Od tada, pa sljedeća 24 sata, sudeći prema ovom iscrpnom tumaču njegove turneje, Jasen će Mesić nastojati dokazati kako je HDZ izabrao pravog čovjeka za kardinalne političke promjene u Zagrebu. Naime, da skratimo priču, on će otići u klub Sax i popiti kavu sa konobarima, potom malo u Movie pub na karaoke, zatim u posjet bolnice Merkur, onda do Plinare, pa Vodovoda, na policiju....Vrhunac političkog simbolizma zrele demokracije i transparentnosti, Mesić će ostvariti najavljenim metenjem praznih zagrebačkih ulica, pošto će građani na Maksimiru u to vrijeme kusati narodne delicije, itd., itd.

Da živimo u nekom paralelnom svemiru, potez Jasena Mesića uoči samih izbora mogao bi se protumačiti kao suptilni primjer simboličkog suprostavljanja populističkim metodama koje koristi njegov najveći oponent Milan Bandić: Manijakalno hiperaktivnim jednodnevnim trčkaranjem po metropoli, Mesić, naime, odašilje poruku kako će njegova buduća vladavina pod hadezeovskim patronatom biti sušta suprotnost dosadašnjem načinu medijske prezentacije zagrebačkog poglavara. Bandić se primjerice, kao prokušani bezlični birokratski aparatčik i vlasnik parola koje mu piše stranačka središnjica, a koji radne dane provodi van zagrebačkih naselja i u udobnosti svoga ureda - nikada ne bi sjetio ovog maratonskog podviga.

On je naime, prirepak svoje partije, kojeg ne plaćaju da razmišlja, već da se ponaša kao profesionalni klimač glavom. Suprotno njemu, u tom Mesićevom svemiru, HDZ-ov buntovni kandidat ima ideju da iz jednog kvarta u drugi trči u neviđenom radnom zanosu, ljubi starčad, diže u vis čeljad, rukuje se s komunalcima u 3 ujutro i mojsijevskim umijećem se probija kroz lokve poljskih puteva zabačenih prigradskih vukojebina: pritom se kesereći kamerama i prkoseći fizičkoj iscrpljenosti. Jednom riječju, politička metodologija osvježenja na učmaloj nacionalnoj sceni. Političari, naime, trebaju biti fakini, a ne šonje; misli se Mesić dok orca na karaoke aparatu sa početka priče.

Obzirom na poduže radno vrijeme, ti i takvi društveni radnici imaju luksuz da barem većinu od 24 sata sade mladice jasenova, zbijaju šovenske viceve na otvaranjima sportskih borilišta, vlastoručno pospremaju blokove temeljce na nova buduća mastodonska zdanja, a da su pritom lišeni bilo kakve cinične namjere da jeftino prikupljaju političke bodove.

Vezane vijesti

Premijerka otvorila knjižnicu koja nije spremna na rad

Premijerka otvorila knjižnicu koja nije spremna na rad

Premijerka Jadranka Kosor otvorila je Narodnu knjižnici i čitaonicu u Ogulinu koja nije spremna za rad, ustanova je nakon posjeta premijerke,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika