04.05.2009. / 15:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Skandal u Lici: Na izbornoj listi HDZ-a djelatnica MORH-a

Koalicija predvođena HDZ-om kandidirala je na svojoj listi u općini Perušić djelatnicu zaposlenu u vojsci, iako je to zakonski nedopustivo. Nakon što su upozoreni, ona je zamijenjena, ali nakon što je istekao predviđeni zakonski rok. SDP traži poništavanje cjelokupne liste, sud u Gospiću odmahuje na optužbe

Ministar Darko Milinović, alfa i omega ličkog HDZ-a, i don Anđelko KaćunkoMinistar Darko Milinović, alfa i omega ličkog HDZ-a, i don Anđelko KaćunkoPredstavnici Socijaldemokratske partije optužili su koaliciju koja se u Ličko-senjskoj županiji natječe pod patronatom Hrvatske demokratske zajednice, da su nedavnim formiranjem izborne liste u općini Perušić prekršili nekoliko zakona, jer su na početku kao kandidata postavili osobu koja radi u vojsci, da bi je potom naknadno maknuli, ali van zakonskih rokova.

Naime, nacional.hr upozoren je od strane lokalnog SDP-a, koji traže da se lista poništi, na brojne nepravilnosti koje se događaju oko slučaja u općini Perušić. Kako nam je kazao Vlado Orešković, čelni čovjek socijaldemokrata u općini sa 3500 stanovnika, koji je o tome prvi obavijestio pravosudna tijela u Gospiću, djelatnica MORH-a Anka Murgić uredno je tijekom predviđenog razdoblja postavljena za jednog od kandidata na koalicijskoj listi HDZ-HSS-HSLS.

"Obzirom na to da prema Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, osobe zaposlene u vojsci ne mogu sudjelovati na izbornim listama, mi smo na nepravilnosti upozorili Županijsko izborno povjerenstvo u Gospiću, nakon što je 29. travnja u jednim dnevnim novinama objavljena ova nezakonita lista. Na drugom mjestu je bila Anka Murgić", kaže Orešković. Naime, dva dana prije, po slovu zakona su zatvorene sve liste na lokalnim razinama, pa je nakon toga bilo nemoguće da se imena kandidata mijenjaju. No, unatoč toj činjenici, HDZ-ovi tamošnji čelnici učinili su upravo to.

"HDZ je sa liste maknuo spornu djelatnicu iz vojske, te umjesto nje stavio drugog pojedinca, i to 29. travnja, puna dva dana nakon zakonski predviđenog roka, čime su svjesno prekršili još jedan zakonski akt. Drugim riječima, ova je lista pravno neutemeljena, što će značiti da je treba poništiti, te slijedom toga onemogućiti koaliciji s HDZ-om na čelu pravo na izbornu utrku u ovoj općini", kazao je za nacional. hr Orešković. Dodao je pritom kako se prema zakonu lista nakon isteka roka može mijenjati jedino u slučaju smrti jednog od kandidata. Pritom, ime te osobe se briše, ali se na njegovo mjesto ne stavlja drugi kandidat.

Iako su dakle na sve nepravilnosti upozorili nadležna sudbena tijela u Gospiću, njihove su optužbe odbačene, upozorava on. Čak štoviše, nastavlja dalje, sudeći prema odgovoru sutkinje Dubravke Rudelić sa Županijskog suda u Gospiću, koji su dobili na uloženu žalbu, spomenute primjedbe ocijenjene su kao neosnovane, pa čak i nepotrebne. U odgovoru, naime, stoji kako je HDZ već otprije i u zakonskim rokovima (prije 27. travnja) odustao od Anke Murgić, pa je ovaj sud listu ocijenio u potpunosti pravovaljanom. Zanimljivo je da je takav zaključak donesen unatoč činjenici da je na koalicijskoj listi objavljenoj 29. travnja uredno stajalo ime sada zamijenjene Anke Murgić. Osim toga, prema njegovim riječima, u samom odgovoru sutkinje Rudelić nekoliko je dvojbenih stvari: kao prvo, nigdje se ne spominju zakonski akti koji su prekršeni kada je Anka Murgić očigledno nezakonito postavljena na listu.

Nadalje, Orešković nam kaže kako je potpuna neistina da je vladajuća partija zamijenila kandidate kada je to zakon dopuštao, već da su to učinili 29. travnja poslijepodne. Dakle, nakon što su oni uložili žalbu. Kao jedan od dokaza tomu, Orešković nam je predočio dokumente u kojima je vidljivo da je njihov službeni prigovor podveden kao LS 38-09, dok je na HDZ-ovom rješenju o izmjeni kandidata pisalo LS 40-09. To će reći da je potonje rješenje doneseno nakon ovog prvog.

Kažu da su tijekom jučerašnjeg dana sa ovim slučajem upoznali i Ustavni sud, jer su tamo podnijeli službenu žalbu. Odgovor još nisu dobili, ali se nadaju da će ovaj sud djelovati u skladu sa zakonom te da će poništiti 'nezakonitu listu'. Podsjetimo, u slučaju da se to dogodi, HDZ-HSS-HSLS tijekom sljedeće četiri godine neće aktivno sudjelovati u kreiranju tamošnje lokalne politike. Drugim riječima, HDZ će po prvi puta od samostalnosti Hrvatske, političke prilike u općini Perušić gledati kao pasivni promatrači, a ne kao suvereni vladari.

Zakon se mijenjao tijekom bivše koalicije

Uniformirani vojnici i časnici koje smo nerijetko tijekom 90-ih godina viđali kako paradiraju u funkciji političkih prvoboraca po predizbornim skupovima vladajuće partije, tijekom bivše koalicijske vlasti lišeni su toga prava. Naime, donesen je 'Zakon o službi u oružanim snagama', koji između ostalog izrijekom zabranjuje djelatnim vojnim osobama ili onima koji su zaposleni u vojsci svako političko djelovanje, osnivanje vlastitih partija, članstvo u političkim strankama ili pak održavanje političkih skupova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika