Objavljeno u Nacionalu br. 703, 2009-05-05

Autor: Zrinka Pavlić

Zrinka PavlićZrinka PavlićPETOLJETKA
Rođendanski Exkluziv, RTL, petak, 12.45

Pred kamerom nižući elokventne čestitke velikana poput Simone Gotovac, rođendanski je Exkluziv postigao nešto što se do tada činilo nemogućim. Bio je besmisleniji nego inače i gluplji od vlastitog naslova, a u jednom mi je trenutku čak i izmamio suzu na oko. Naime, iz sirote su djece iz talent showa "Hrvatska traži zvijezdu" ugovornom obavezom izvukli imena najvećih voditeljskih luzera, čudnom ih preraspodjelom slova nazivajući njihovim UZORIMA. Iskreno se nadam da klincima nitko za pet godina neće te snimke tutnuti pod nos jer bi manji bed i blamaža bilo sve da im i netko iskopa amaterske porniće i mladenačko simpatiziranje Al Qaede. Općenito, osim marketinški potkovanih izmišljotina kojima pravdaju vlastito postojanje, teško je pojmiti čime se to u proteklih pet godina, osim možda pokojom humanitarnom akcijom, RTL uopće može ponositi. U hrvatski su televizijski eter uveli nekoliko superdebilnih reality, talent i kuharskih showova u kojima gotovo bez iznimke igraju na poticanje najprizemnijih strasti među konkurentima, više od pola programa sastoji im se od dvadesetak godina starih humorističnih serija, voditelji informativnih emisija neobrazovani su im i neinformirani pa su zbog papagajskog recitiranja vijesti u hrvatski medijski prostor lapsus uveli kao obaveznu disciplinu, a o "Kunolovcima" i "Astro showovima" bolje da niti ne počinjem pisati. Sljedećoj petoljetki raduju se samo oni koje mori teška znatiželja hoće li smisliti nešto niže od dna na kojem već dugo i sigurno borave.
Ocjena: užas (1)



TATU NA INFORMACIJE
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00

Ugostivši Matu Kapovića, višeg asistenta na Filozofskom fakultetu koji podržava studentsku blokadu, Aco Stanković napravio je dobru stvar jer je netko konačno dobio priliku svim gledateljima u detalje i u miru objasniti ciljeve, ideje i prigovore pobunjenih studenata. No Aco ne bi bio Aco da se ne poigra nimalo važnim trivijalijama pa nije odolio a da nas ne obavijesti kako je Mate sin njegova kolege Joze Kapovića te da se Jozo "uhvatio za glavu" kada mu je Aco rekao da mu potomka ugošćuje u emisiji. Super mi je to. Em koga briga čiji je Mate sin, em nije jasno zašto bi mu se otac hvatao za glavu. Što? Sumnja se da je dirigirao pretvorbenim pljačkama? Zagovara sumnjive i polufašističke ideje? Glup je ko top i ne zna sročiti suvislu rečenicu? Pati od takve egomanije da se sam sebi obraća u trećem licu? Potpuno je nesposoban za funkciju koju obavlja pa se skriva iza parola nabiflanih u suvremenim varijantama stranačkih političkih škola? Naime, Stanković je već puno puta ugošćivao upravo takve spodobe, pa im nije starce pozivao na roditeljski i poslije znakovito tvrdio da su se hvatali za glavu. Ali kad je gost mlađi od trideset, a već je doktorirao, ima ideale i o njima zna suvislo razgovarati, to je već druga priča...
Ocjena: Stanković - Kapović 3:5

ZAMEO IH ZAGREB HOLDING
Dnevnik, HTV1, petak, 19.30

Interesantni su ti HTV-ovi dnevničari. Kad ih se pošalje na neku manifestaciju, miting, prosvjed, priredbu ili svečanu akademiju na kojoj nema političkih selebritija za čije bi stavove i izjave mogli privezati ton svojih priloga, izbezume se ko Crvenkapica bez puteljka u šumici. Ne znaju jel bi lijevo, desno, nizbrdo ili uzbrdo pa tutnu glavu u pijesak i počnu lupetati gluposti. Nebeske vrhunce među brojnim izgovorenima u Dnevniku na Praznik rada bez konkurencije ponijela je zadnja rečenica o jutarnjem prosvjedu na Trgu bana Jelačića: "Radnici Čistoće za prosvjednicima su zameli svaki njihov trag". Što je to točno bilo i kakve veze ima bilo s čime u prilogu? Pasmater gradskim komunalcima što nisu solidarniji? Komentar na Zagreb Holding i njegovu ulogu u zataškavanju radničkih problema? Neka neobjašnjiva pjesnička figura na temu zagrebačkih recesijskih veduta koju je novinarka propustila uvrstiti u zadaćnicu iz hrvatskog? Nemam pojma, ali bilo je gluplje od i ove godine neizbježnog obilaženja Maksimira s pitanjem: "Kakav je grah?" na jezičini.
Ocjena: hrkljuš! (-1)

ANA BEZ KIČME
Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.20

Anu Jelinić gosti u studiju tretiraju s toliko poštovanja da samo čekam kad će je netko iscipelarit pred kamerama. Recimo, Čičak u četvrtak. Ne da joj nije dao do riječi, ne da ju je tretirao kao balavicu s obiljem slame pod frizurom, ne da ju je otvoreno vrijeđao, nego joj čak niti nije ime bio u stanju zapamtiti. A ona - ništa. Samo sjedi i kiselo se smješka ko mila gera. Jest da baš i nije pokazala dovoljno vještine i novinarskog nerva, ali malo kičme ne bi je ubilo, bez obzira na učestalost išijasa u Hrvatica mladih.
Ocjena: kmek (0)
Morbidarije s gripom

Reklama za Jutarnji, HTV, subota i nedjelja
"Sigurna zaštita, ostanite zdravi! S Jutarnjim protiv gripe"! Koji im je idiot dopustio emitiranje te morbidarije? Čak i ako zanemarimo činjenicu da maska koju su naumili dijeliti ne bi zaustavila ni virus gripe s teškim mamurlukom i čak ako (u napadu posve neopravdane tolerancije) prihvatimo da jedne komercijalne novine o svom trošku imaju pravo biti glupe i morbidne koliko god žele, javna televizija O MOM TROŠKU i s MOJIM INTERESOM na pameti (što bi joj trebala biti glavna svrha) ne bi ni za kakve pare trebala emitirati takve gadarije. Što će im sljedeće dopustiti u reklamama? "Nagradna igra: riješi Sudoku i osvoji Tamiflu"?
Ocjena: užas (-100)





Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika