11.05.2009. / 12:08

Autor: Martina Čizmić, Hrvoje Šimičević

Afera kamioni: Pozivaju li HDZ-ovi i HSS-ovi članovi povjerenstva na progon Mesića?

Najzanimljivije je spomenuti da je završna riječ o Rončevićevoj nevinosti obrazložena na sjednici povjerenstva na kojoj su sudjelovali samo članovi HDZ-a i HSS-a, jer oporbenih članova tamo nije bilo

Berislav RončevićBerislav RončevićIstražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o nabavi 39 vojnih kamiona zaključilo je na današnjoj sjednici kako bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević u ovom slučaju nije počinio nikakve nezakonite radnje niti je oštetio državni proračun.

Ovakvim je tumačenjem povjerenstvo dalo do znanja kako su višegodišnji apeli pojedinaca upućenih u tzv. aferu kamioni, a koji su tvrdili kako je državni proračun izravnom pogodbom 'olakšan' za barem 14 milijuna kuna više nego što je bilo potrebno - u potpunosti odbačeni.

Čak štoviše, nakon što je sada prema rezultatima istrage rečeno povjerenstvo utvrdilo kako nije bilo nikakvih propusta u MORH-ovoj akviziciji i Rončevićevoj ulozi, danas prisutni članovi nedvosmisleno su ipak zatražili kažnjavanje jednog dijela protagonista ove priče.

Naime, hrvatsko je pravosuđe pozvano da se razračuna s onima koji su upozoravali da se u MORH-u poslovi sklapaju na zanimljive načine. Pritom nitko od prisutnih nije spominjao imena, iako se obzirom na slijed događaja može zaključiti na koga se mislilo. Dakle, prvenstveno na generala Jozu Miličevića, koji je posvjedočio da je baš Rončević najodgovorniji za sklapanje štetnog posla.

S druge strane, ne zna se jesu li članovi povjerenstva time mislili da treba podići optužnicu protiv Stjepana Mesića, budući da je predsjednik republike bio inicijator pokretanja istrage zbog sumnji da je prilikom nabavke vojnih kamiona oštećen državni proračun.

Najzanimljivije je spomenuti da je završna riječ o Rončevićevoj nevinosti obrazložena na sjednici povjerenstva na kojoj su sudjelovali samo članovi HDZ-a i HSS-a, jer oporbenih članova tamo nije bilo. Naime, Goran Beus Richembergh, Boris Šprem, Igor Dragovan i predsjednika povjerenstva Nenad Stazić; koji je dovodio u pitanje logičnost ove izravne pogodbe - nisu bili na sjednici, iako su uredno pozvani. Drugim riječima, o tome su se usuglasili članovi vladajuće partije pod čijim je patronatom Rončević obavljao ministarsku dužnost i stranka koja je u vladajućoj koaliciji s HDZ-om. Članovi povjerenstva koji iz zasad nepoznatih razloga nisu nazočili konačnom umivanju Rončevićevog lica, još se nisu oglasili po ovom pitanju.

Podsjetimo, 'Afera kamioni' pojavila se nakon što je policija utvrdila da je bivši ministar obrane Berislav Rončević, počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora.

Utvrđeno je da je za 39 kamiona koji su bili kupljeni izravnom pogodbom plaćeno 14 milijuna kuna više nego da su kupljeni na javnom natječaju. Također, utvrđeno je da su kupljeni IVECO-vi kamioni za 10 milijuna kuna skuplji od istovjetnih MAN-ovih kamiona.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika