Objavljeno u Nacionalu br. 704, 2009-05-12

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Hibridi na lokalnim izborima

Totalni mi je mrak HTV-ovo predstavljanje kandidata na lokalnim izborima. Krene šarena špica s ljigavom italo-disko glazbom ko da smo u kamatarskoj birtiji u najcrnjoj provinciji, a onda u studio puste kandidate koji se ubrzo stapaju u jednog hibrida-kandidata - kravata, loša frizura, komunalni problemi i sjajan nos

EMPIRE STATE BUILDING NA VELIKOJ SEOSKOJ ZABAVI
Porin, HTV1, subota, 20.15

Zrinka PavlićZrinka PavlićGotovo ništa u subotnjem prijenosu dodjele nagrade Porin iz Biograda nije bilo vrijedno ni gledanja ni pisanja o tome. Prvo, zbog sastava faca koje su sjedile u publici i šetale po pozornici čitavo me vrijeme prala opaka asocijacija na zasjedanje Sabora - već skoro dvadeset godina ISTA EKIPA. Drugo, scenarističke dosjetke napisane za najavljivačke parove i voditelje svježinom su, razigranošću i duhovitošću više pristajale priredbi za Majčin dan u OŠ Zlatar Bistrica negoli jednom navodno profesionalnom zabavnom glazbenom "iventu". Iako sve to skupa uopće ne zaslužuje čak ni ove riječi pogrde koje sam im udijelila, na čitavu se emisiju osvrćem isključivo zato da bih napomenula koliko su od sve dosade, seljančije, praznog preseravanja i općeg antitalenta svojim nastupom odskočile grupe Elemental i Vatra. Stršeći kao Empire State Building u najgoroj bogu-iza-nogu zabiti, i izvedbom su i energijom i stylingom i kvalitetom pjesama na tu polumrtvu vašarsku glupariju donijeli dašak onoga što se u provinciji naziva "bjelosvjetskim", a zapravo je jednostavno - odlično, iskreno i pršti talentom. Zato ovaj put samo njima i apsolutno nikome drugome tko je sudjelovao u dodjeli Porina...
Ocjena: odličan (5)

PRVA OREHNJAČA ŽUPANIJE
Predstavljanje kandidata na lokalnim
izborima, HTV2, svaki dan, 17.15

Ma, totalni mi je mrak to HTV-ovo predstavljanje kandidata na lokalnim izborima. Sjedneš pred TV s kokicama, pa krene šarena špica s nekakvom ljigavom italo-disko glazbom ko da smo u kamatarskoj birtiji u najcrnjoj provinciji, a onda u studio puste kandidate po sistemu: "Eto ti stolac, bleji u ovu kameru i pričaj, Jura i ja odosmo na jedan gorki". Nakon trećeg odgledanog kandidata sve se nezaustavljivo stapa u jednog kandidata-hibrida (kravata, loša frizura, komunalni problemi i sjajan nos), a gledatelj pred televizorom budi se jedino kad mu ispadne zdjela s kokicama iz krila ili mu se učini da je "onaj mali HŽBRLJK-ovac sa šiškama odrastao u zgradi do moje i jednom pijan opal u kontejner". Svaka čast. Više bi pažnje valjda posvetili i predstavljanju kandidata na izboru za najbolju orehnjaču Podravine. No s druge strane, možda u tome i ima nekog smisla.
Ocjena: presmiješno (0)


BULDOZI I KEČKE
Otvoreno, HTV1, četvrtak, 22.45

Zanimljiva se stvar dogodila u "Otvorenom" od četvrtka, u kojem je najavljena tema bila utjecaj gospodarske krize na medije. Vrlo brzo prešavši s gospodarske na opću krizu tiskanih medija, rasprava se u tili čas razbuktala u prepucavanje između mladih predstavnika buldog-novinarstva i starijih kolega koji se, kao, gnušaju njihovih metoda, ali bi vrlo rado žnjeli njihove uspjehe. Međusobno kokodakanje doseglo je vrhunac kad su se Matija Babić i šefica HINE skoro počupali za kečke, a Dijana Čuljak i ovaj je put pokazala nenadmašne vještine moderiranja, bespomoćno kričeći prevoditeljicama da malo glasnije cijelu priču prevode na njemački za uvaženog gosta iz Austrije. Samo sam čekala kad će poteć krv, popraćena zvučnom kulisom: "Oh, najn, šaci, lasenzi majne rinčica"!
Ocjena: a, jadni (1)

SLUČAJ SABOL
1 protiv 100, HTV1, četvrtak i nedjelja, 20.15

Tarik Filipović nakon prvog dijela nastupa Gorana Sabola u kvizu "1 protiv 100" naveliko se po novinama opravdavao da se samo šalio kad je iritantnom mladcu rekao da će ga ošamariti. Vjerujem mu. Već sam se u nekoliko navrata divila njegovu strpljenju s posebnim slučajevima u obličju natjecatelja. No "slučaj Sabol" svojom je neodlučnošću, glasnim katalogiziranjem svih znanja koje nosi u tintari, pjevušenjem Sinatrinih uspješnica radi bolje koncentracije i pokušajima virenja u voditeljev monitor premašio sve do sada, dosegao granicu izdržljivosti, prešao je i postao gotovo montipajtonovski zabavan. I naravno, štetan po televizijske aparate diljem domovine, koji su, uopće ne sumnjam, nastradali od obilne doze šakomicina gledatelja koji su nešto manje suzdržani i uljuđeni od Tarika.
Ocjena: anali zajamčeni (180 000)

GLASOVANJE IZ SAMOOBRANE
Vaš film tjedna, HTV1, petak, 20.20

Već dulje me vrijeme kopka, ali nikako da se toga dohvatim - kakva je to glupost s gledateljskim odabirom filma koji će se prikazivati petkom nakon Dnevnika? Opet se potežu lopovski brojevi s posebnim tarifama za glasovanje, s tim da se cijela preskupa gadarija s pozivnim brojem 060, kao, poništava činjenicom da moš glasat i besplatno na internetu pa ajde, brajkoviću, ako nemaš kompjuter i net, kupi, plati pretplatu pa će i tebi bit besplatno. No nije samo u tome problem (premda me baš zanima smiju li to činiti po Zakonu o HRT-u). Problem je i to što se pod super-duper odabir uglavnom serviraju filmovi koji su već barem jednom, ako ne i više puta prikazani na HRT-u i što zapravo nije jasno koja je točno svrha tog blesavog glasovanja. Što? One filmove koje gledatelji ne odaberu više NIKADA neće prikazati ni na jednom svojem programu. Jedino bi se u tom slučaju MOŽDA, izdaleka i iz čiste samoobrane isplatilo glasovati za tu kretenariju. Jer se onda možda konačno riješe nekih petsto puta recikliranih "klasika".
Ocjena: WTF???

POSEBNE VJEŠTINE
I POSEBNE POTREBE
Velike zvijezde cirkusa, RTL, četvrtak, 20.00

Cirkuski akrobati, letači, krotitelji divljih životinja, klauni i žongleri nisu najprofinjeniji oblik zabave i ne, gledanje Ruskinje koja nalikuje Marlene Dietrich, ali baca čunjeve u zrak neće vas intelektualno obogatiti, ali kad je već RTL-ov cilj program ispuniti zabavom za nezahtjevne umove, onda je cirkus pravo rješenje. Tamo ljudi barem pokazuju neke posebne vještine. U natjecanjima sa Šolom i klanjima oko cigareta na Tajlandu pokazuju samo posebne potrebe.
Ocjena: zabavno (4)


Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika