12.05.2009. / 11:01

Autor: Ozren Podnar

U potrazi za savršenim: Sakrijte glad za ljubavlju!

Čim uđete u ljubavnu vezu s novim partnerom, ili čim upoznate novog dopadljivog muškarca, poput hobotnice ga obuhvaćate pipcima, da vam ne bi slučajno zbrisao? Vjerojatno će se čovjek prepasti i nastojati se iskobeljati iz čeličnog zagrljaja. Malo kome odgovara ljubavni odnos koji nalikuje na zatvorsku kaznu

Zbog ljubavi ne morate pristati na poniženjaZbog ljubavi ne morate pristati na poniženjaIako bojažljive i tjeskobne žene nisu loše ni pokvarene, nego štoviše iznadprosječno vjerne i privržene, većina ih muškaraca izbjegava. Za njih su skovali i pogrdne nadimke kao što su očajnice i pijavice.

Postoje razlozi zašto se neke žene prebrzo i prečvrsto "lijepe" za muškarce.
Moguće je da su već proživjele raskid i teško ga podnijele. Ranija bolna iskustva čine osobe posebno ranjivima i navode ih da se čim prije i čim bolje osiguraju od novog raskida.

Potom, žena možda osjeća da nema dovoljno aduta da bi zadržava muškarca koji joj se sviđa. Takav osjećaj može biti utemeljen u stvarnosti, jer neki su ljudi doista manje privlačni, zanimljivi i seksualno nadareni od drugih. Bilo da si je žena umislila neprivlačnost ili je ona stvarno prisutna, nastojat će taj nedostatak nadoknaditi pojačanim pripijanjem.

Osjećaji koje u muškarcima izazivaju žene gladne ljubavi paradoksalno su suprotni onima koje žele pobuditi.

"One svojom grčevitom čežnjom za vječnom i neraskidivom ljubavi rastjeruju sve osim najtolerantnijih partnera."

"Malo tko je voljan podnositi pritisak žena koje su pretjerano uplašene da će izgubiti voljenu osobu", veli austrijski psiholog Herbert Schachner.

Među najčešćim greškama koje ranjive žene čine jest da brzo počinju govoriti o ljubavi, braku i majčinstvu te da nastoje kontrolirati partnera i uvlačiti se u sve pore njegovog života.

Razumljivo je da se očajna žena ne može preko noći promijeniti, no potrebno je barem da prepozna postupke koji imaju najodbojniji učinak. Čak i ako se u dubini duše osjećaju tjeskobno i nesigurno, isplatilo bi im se da svoje sumnje i čežnju prikriju i pred drugom stranom se prikažu kao stabilne i ravnopravne osobe. Skrivanjem vlastitih slabosti lakše će ostvariti postojanu i dugotrajnu vezu o kojoj sanjaju.

Ne preskačite stepenice

Jedan od zaštitnih znakova očajnice je preskakanje uobičajenih stepenica u ljubavnoj vezi. Brzo pravljenje planova za predstavljanje partnera roditeljima, određivanje datuma vjenčanja, bračnog putovanja i imena buduće djece uzaludni su pokušaji pridobivanja trajne partnerove privrženosti. Malo se tko voli u ljubavi utrkivati s vremenom. Gdje je u tome užitak?

Sačuvajte svoje ja

Ženska popustljivost u početku može goditi muškarcu, no ubrzo mu prestaje imponirati. Slažete se sa svime što on kaže? Volite i mrzite baš ono što on voli i mrzi? Podnosite njegove nedostatke i pogreške? Vrlo humano od vas, no tako ćete teško zaraditi njegovo poštovanje. Ne kažemo da trebate stvarati povode za svađu, no nemojte mu u svemu ni povlađivati i s vremena na vrijeme pokažite da razmišljate svojom glavom.

Umjereno s ljubimcima

Ljubav prema životinjama je lijepa osobina. Tisuću puta ljepša od ravnodušnosti prema tim stvorenjima. No, opsesivna navezanost na psa, mačku ili drugo dlakavo ili pernato biće muškarcu također pali alarmnu lampicu. Ako s kućnim ljubimcem postupate kao s partnerom ili s djetetom, probudit ćete kod njega sumnju da ste ljubavna očajnica. Pogotovo nikad nemojte životinje nazivati "djecom", jer bi ga to moglo izbezumiti.

Znajte kad je dosta

Ako ste već počinile dovoljno pogrešaka i otjerali muškarca od sebe, najgore što možete činiti jest da ga nastavite progoniti, špijunirati i praviti scene. Takvim postupanjem nećete ga navesti da se predomisli, već samo da se još više povuče u svoju ljušturu. Osim toga, mogli biste steći vrlo loš ugled među njegovim i svojim znancima, što će vam otežati potragu za partnerom u budućnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika