Objavljeno u Nacionalu br. 704, 2009-05-12

Autor: Marko Biočina

Ministar Ivan Šuker našao kupce za 750 milijuna eura vrijedne državne obveznice

Ministar financija Ivan Šuker prošlog je tjedna finalizirao i posljednje dogovore vezane za prodaju državnih obveznica vrijednih 750 milijuna eura. Država će te obveznice na tržište plasirati uz pomoć tri velike inozemne banke, talijanskog Unicredita, francuskog BNP Paribasa i njemačkog Deutsche Banka. Kako je Nacional doznao iz izvora bliskih vrhu Ministarstva financija, Šuker je s predstavnicima stranih banaka postigao dogovor na temlju kojeg će same banke agenti kupiti sve obveznice koje ostanu nakon što se ponude na zapadnoeuropskim tržištima kapitala. Ako je takav dogovor uistinu postignut, on se može smatrati značajnim uspjehom ministra Šukera.

Naime, na taj način on je uspio osigurati priljev 750 milijuna eura, a rizik plasmana obveznica prepustio je bankama. Taj novac navodno bi trebao poslužiti za povrat starih državnih dugova koji dolaze na naplatu, kao i osiguranje za nesmetano funkcioniranje državne blagajne do rujna. Do tada će biti poznati rezultati turističke sezone, o kojoj uvelike ovisi fiskalna stabilnost države u posljednjem kvartalu 2009. godine. Ne budu li turistički prihodi na razini očekivanog, Šuker će vjerojatno biti prisiljen napraviti novi rebalans proračuna ili tražiti nove inozemne kreditore. Ipak, zbog uspješnog plasmana ove tranše obveznica može se očekivati stabilizacija financijske situacije u zemlji, barem tijekom idućih nekoliko mjeseci. Naime, poznato je kako je država od početka 2009. godine bila glavni generator nelikvidnosti na tržištu. U tom razdoblju država je nedostatak novca pokušavala kompenzirati na dva načina, kroz zaduživanje kod domaćih banaka i kroz povećanje odgoda plaćanja.

Oba načina rezultirala su problemima za gospodarstvo, tako da analitičari sad računaju kako bi ti negativni trendovi mogli biti ublaženi. Inače, pregovori o plasmanu ovih obveznica započeli su još krajem ožujka, kad je Hrvatsku posjetio čelni čovjek Unicredita Alessandro Profumo. On je tada u Zagrebu, u društvu Franje Lukovića, prvog čovjeka Zagrebačke banke koja je u vlasništvu Unicredita, održao sastanak s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Šukerom. Iako u Vladi nisu željeli otkriti o čemu se na sastanku razgovaralo, u medijima je objavljeno kako je premijer tražio Profuma da preuzme brigu o plasmanu obveznica. Slične aranžmane Šuker je kasnije dogovorio s francuskom i njemačkom bankom. Ministar je računao kako će uz njihovu pomoć puno lakše pronaći zainteresirane ulagače, osobito s obzirom na poljuljani kreditni rejting Hrvatske. Na sreću, situacija na tržištu kapitala od onda se donekle popravila, hrvatska vlada provela je rebalans proračuna i usvojila paket antirecesijskih mjera, a to je pozitivno utjecalo na potražnju za hrvatskim obveznicama.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika