13.05.2009. / 13:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Smijenjen Boško Matković: 'Ova je odluka politički motivirana'

Za v.d. ravnatelja će biti imenovan Andrija Markić jer je s planiranom zamjenom Tončijem Peovićem, čovjekom od Sanaderova povjerenja nastao problem s nostrifikacijom stručne spreme

Boško Matković, bivši direktor Zračne luke ZagrebBoško Matković, bivši direktor Zračne luke ZagrebBoško Matković danas je na izvanrednoj skupštinskoj sjednici smijenjen s pozicije direktora Zračne luke Zagreb, nakon tromjesečnog trasiranja puta za postavljanje novog čelnika ove ugledne firme.

Za v.d. ravnatelja će biti imenovan Andrija Markić jer je s planiranom zamjenom Tončijem Peovićem, čovjekom od Sanaderova povjerenja, nastao problem s nostrifikacijom stručne spreme.

Tomu su prethodila dva neuspješna pokušaja Matkovićeve smjene, zbog čega je Božidar Kalmeta, kao HDZ-ov ministar i predstavnik Republike Hrvatske, koja drži 55 posto vlasništva u Zračnoj luci - bio primoran ugovoriti treće vijećanje kako bi se provela Matkovićeva smjena. U tomu ih je do sada sprečavala nemogućnost stvaranja dvotrećinskog kvoruma, jer se predstavnici Zagreba i Velike Gorice nisu pojavili na izglasavanju, čime su ilustrativno iskazali negodovanje ovom odlukom. No, na trećoj sjednici nije bio potreban ovakav omjer glasovanja, što će reći da je vlada samoinicijativno dogovorila smjenu.

Bivši direktor dao je za nacional.hr izjavu odmah nakon što je neslužbeno čuo da više nije čelni čovjek zagrebačkog aerodroma. Naime, na sjednici gdje se odlučivalo o njegovoj poziciji on sam nije nazočio, jer ga nitko nije ni zvao, a službenu obrazloženje još mu nije dostavljeno. Iako je do sada zbog svoje pozicije bio suzdržan ne želeći izlaziti u medije sa predviđanjima o pozadini njegove smjene, razočarani Matković ovaj je put bio rezolutan. "Bez sumnje, posljedica moje smjene je provođenje volje jedne interesne grupacije. Ova se priča od početka pripremala meni iza leđa, da bi onda na poziciju čelnika Zračne luke bio doveden stranački čovjek u poznim godinama, koji se do sada ponajprije bavio ugostiteljstvom. Onima koji su ga doveli on je očigledno jedno prijelazno rješenje, jer se radi o osobi koja će za nekoliko godina u mirovinu. Odabir novog čelnika pokazuje da je potrebno imati samo antenu na Zračnoj luci i da se preko nje sve odluke politički teledirigiraju", slikovito je kazao Matković.

Na pitanje da li se u ovom slučaju radi o politički motiviranoj odluci, bivši čelnik zagrebačke Zračne luke odgovorio je: "Apsolutno". Ministar Božidar Kalmeta u ovom je procesu bio glavni Sanaderov čovjek. Matković kaže da ga je upravo on kontaktirao nakon odluke o smjeni. Iako je očekivao da će mu konačno kazati zašto više nije direktor, to ni ovaj put nije doznao. Zapravo, Kalmeta mu ništa nije kazao. "Nakon što je tajnica prespojila ministrov poziv u moj ured, on više nije bio na vezi. Pokušao sam ga ponovno kontaktirati, da bi mi u njegovom uredu kazali kako sada nema vremena jer žuri na Vladu", priča Matković, te pritom postavlja pitanje legitimiteta cjelokupne procedure njegove smjene.

Kaže da sada ne razmišlja o poduzimanju pravnih koraka ili mogućih tužbi, iako napominje da se čuo sa odvjetnicima u Bruxellesu i Europskoj komisiji. "Izvanredne skupštine koje se organiziraju zbog smjena u pravilu su motivirane lošim, sumnjivim ili kompromitirajućim radom osobe što je smjenjuju. Kako se uz mene ne veže nikakav skandal, radi se o potezu koji nema veze s mojim poslovnim rezultatima, već je očigledno motiviran nekim političkim interesima", kaže Matković.

Iako za sada ne želi izlaziti s imenima koji stoje iza njegove smjene, potvrdio je da su medijski napisi tijekom proteklih tjedana bili poprilično blizu istini. Posebice je spomenuo Nacionalov posljednji tekst o zakulistnim potezima glavnih protagonista u priči oko Zračne luke Zagreb. Okosnica toga teksta je teza da su njegovu smjenu inicirali i proveli u djelo političko-građevinska interesna skupina HDZ-a i IGH-a, koji su pod izravnu kontrolu odlučili staviti projekt izgradnje nove zračne luke Zagreb vrijedne 250 milijuna eura. Jedina prepreka u tomu bio je nestranački čovjek Boško Matković.

Vezane vijesti

Kalmeta podržava Karamarka

Kalmeta podržava Karamarka

Božidar Kalmeta, koji je danas ponovno izabran za predsjednika zadarskoga Županijskog HDZ-a, izjavio je nakon stranačke Izborne skupštine u Zadru,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika