14.05.2009. / 10:33

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno iz Cannesa: Festival otvoren sjajnim crtićem "Nebesa" i odličnim partyjem

Crtić "Nebesa", prikazan u 3D tehnici, otvorio je u srijedu 62. filmski festival Cannesu i oduševio sve one koji su ga gledali

Autori filma "Nebesa" dolaskom na crveni tepih u Cannesu otvorili su 62. filmski festivalAutori filma "Nebesa" dolaskom na crveni tepih u Cannesu otvorili su 62. filmski festivalAko je bilo nekog čuđenja, a bilo ga je, oko toga zašto 62. filmski festival u Cannesu otvara, po prvi puta u povijesti, dugometražni crtani film, onda je to čuđenje u srijedu potpuno nestalo. Kao novinari, imali smo priliku prvi, u srijedu ujutro, pogledati film «Up» koji će se u nas prikazivati pod nazivom «Nebesa» i to u 3D tehnici.

Reakcije su bile jedinstveno pozitivne, naročito oko činjenice da se radi o crtanom filmu koji je jednako gledljiv za klince kao i za odraslu publiku. Zato ni ne čudi prvo pitanje na konferenciji za novinare koje je novinar Toronto Suna postavio Johnu Lasseteru, čovjeku koji stoji iza svih deset crtića kompanije Pixar, a u ovom se pojavljuje kao izvršni producent. Pitao ga je «John, ovo ti je deseti dugometražni crtani film, a još ni jedan nisi zeznuo. Kako to uspijevaš?».

Veći kompliment Lasseter od novinara nije mogao dobiti.Ashwarya Rai, bivša miss svijeta i glumica, sa suprugomAshwarya Rai, bivša miss svijeta i glumica, sa suprugom
«Nebesa» su film koji je sniman četiri godine, navodno je potrošeno 170 milijuna dolara (Lasseter je rekao da ne može govoriti o financijama) a priča se vrti oko Carla Fredricksena koji se kao klinac divio istraživaču i pustolovu Charlesu Muntzu i želio je postati poput njega.

Nije, ostario je, ostao udovac, ali tada je ostvario svoj želje. Uz pomoć stotine balona odletio je zajedno sa svojom kućom u Južnu Ameriku, ali u kući se u tom trenutku našao i dječak, izviđač Russell. U Južnoj Americi oni pronalaze Muntza i shvaćaju da on nije nikakav pozitivac te postaje njihov neprijatelj.


Kako su autori filma rekli na konferenciji za novinare, pozitivca Fredricksena napravili su na sliku i priliku Spencera Tracyja, Waltera Matthaua te djeda Petea Doctera, jednog od dvojice redatelja filma. Negativac Muntz je kombinacija Erola Flynna i Howarda Hughesa. No, je li moguće da se nečija kuća podigne uz pomoć balona. «Pitali smo stručnjake, rekli su nam da bi bilo potrebno 26,5 milijuna balona da se podigne kuća», izjavio je Docter.

A što je Lasseteru najzabavnije u cijeloj priči? «To što će u srijedu uvečer, na svečanom otvorenju festivala, stotine uzvanika doći u smokinzima i skupim haljinama, a onda će nataknuti 3D naočale da bi gledali film. To čekam, biti će jako smiješno», bio je njegov odgovor.
Glumica Elizabeth Banks i autor crtića John LasseterGlumica Elizabeth Banks i autor crtića John LasseterNakon večernje premijere slijedio je, naravno, party koji je ovog puta održan na plaži ispred hotela Carlton. To ne znači da smo se šetali po pijesku, radi se o te kako uređenom prostoru koji je bio, zajedno s molom, prekriven umjetnim travnjakom.

Party je počeo u 23 sata i od poznatijih osoba prva se pojavila indijska ljepotica i glumica Ashwarya Rai koja je došla sa svojim suprugom. Slijedila ju je Tilda Swinton koja nije došla sa svojim suprugom Johnom Byrneom već sa svojim dečkom Sandrom Koppom a za tu vezu Tilda Swinton ima odobrenje. svog supruga. Iako su organizatori, kao i uvijek, napravili VIP prostor, Tildi Swinton nije padalo na pamet da se tamo smjesti već se družila sa svim ostalim uzvanicima. Većina uzvanika utapala se bocama šampanjca kojeg nije nestalo ni oko četiri ujutro, kada je party završio, kao što su i veselo plesali na glazbu DJ-a koji se nije libio puštati hitove s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih poput «One way or Another» grupe Blondie, «Lowe Will Tear Us Apart» grupe Joy Division i tako dalje.

Jele su se tjestenine i rižota na više načina a zatim su slijedili razni kolačići i sladoledi. Autori filma «Nebesa» bili su poprilično veseli, jedan od najveselijih među njima bio je upravo redatelj Pete Docter za kojeg mi je Martin Milinković, direktor Continental Filma, hrvatskog distributera filma «Nebesa», rekao da je veliki ljubitelj Zagrebačke škole crtanog filma. Na partyju smo očekivali i legendarno francuskog šansonjera Charlesa Aznavoura koji će u francuskoj verziji filma «Nebesa» posuditi glas glavnom liku Carlu Fredricksenu, ali ispostavilo se da je on ipak prestar za ove noćne igre.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika