15.05.2009. / 16:30

Autor: Renato Baretić

Zašto Kerum prašta Sanaderu i Ostojiću, a nama neće?

Nevjerojatnu količinu bijesa i žuči izlili su javno jedni po drugima svi ti lokalni kandidati, poslovni konkurenti i pravednici s figom u džepu. Ali ne osvrćite se odveć na te njihove međusobne uvrede. Nijedan se od njih nije doista uvrijedio, nijedan se zapravo ne zgraža, zgražamo se samo mi čiju lovu oni hoće

Prije mjesec dana neki se naš političar, ne pamtim više koji, javno požalio kako će ova predizborna kampanja biti prekratka. Čuj - prekratka!? Prekratka za što? Za iznošenje neizmjerivo brojnih kandidatskih vizija bolje budućnosti? Možda za turneju od Prevlake do Vukovara, kako bi se dobilo što više glasova za mandat načelnika Svetoga Križa Začretje?!

Da je trajala i samo tjedan dana, ova bi kampanja opet bila preduga. U zemlji zasićenoj negativnom energijom, pored globalne recesije, njenih ovdašnjih prevoditelja i provoditelja, pored blokiranih pregovora s EU, studentskog bunta, štrajka javnih službi, sapunice "Glavaševi", reality showa "Maestro" i koječega još, sad su nas dva tjedna maltretirali i kojekakvi likovi kojima ne bi bilo pametno na upravljanje povjeriti ni istrošenu bateriju, a kamoli selo, grad ili županiju. Nevjerojatnu količinu bijesa i žuči izlili su javno jedni po drugima svi ti lokalni kandidati, poslovni konkurenti i pravednici s figom u džepu. Ali ne osvrćite se odveć na te njihove međusobne uvrede. Nijedan se od njih nije doista uvrijedio, nijedan se zapravo ne zgraža, zgražamo se samo mi čiju lovu oni hoće.

Naučio sam tu lekciju davno, u prvim godinama prošlog desetljeća, dok sam još, kao novinar, redovito dolazio na zasjedanja Sabora: imate dva lika koji se bjesomučno svađaju na sjednici, naravno - još bjesomučnije ukoliko je HTV uživo prenosi, a onda se u saborskom kafiću kucaju čašama i druže kao da su rod rođeni. I svađaju se jedino oko toga tko će platiti račun: "Nemoj, ja častim!"; "Nema šanse, ja ću! Inzistiram!"... I onda se vrate gore (onaj koji je "izgubio" inzistira na još jednoj rundi, kasnije, ali na njegov račun) pa u sabornici nastave svoj žestoki boj oko udbaša i ustaša.

Drugim riječima - to što je Ostojić jučer Keruma izokola proglasio narkomanom a Sanader (u Kuretovo ime) alkoholičarom, to će postati apsolutno irelevantno istog onog dana kad se proglase službeni rezultati izbora i krene se štrikati novu gradsku vlast. Niti će oni te svoje uvrede ikad ponoviti (uostalom - ako imaju dokaze, zašto ih kriju?) niti će im on ikad ozbiljno zamjeriti išta izgovoreno za vrijeme kampanje. Meni i supotpisničkoj ekipi s onog nedavnog apela - hoće. Zna, naime, da mi s njime nikad ne bismo sjeli za isti stol i dogovarali bilo što.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika