18.05.2009. / 20:17

Autor: Željko Rogošić

Načeti partijski bastioni: Smanjen politički utjecaj HDZ-a u Dalmaciji

HDZ gubi Trogir, a ni Kaštela više nisu HDZ-ova sigurna utvrda. U Trogiru je SDP-HNS kandidat za gradonačelnika Damir Rilje dobio 42,4 posto glsaova, a čuveni Vinko Brkan, koji je samog sebe promovirao za HDZ-ovog kandidata, tek 32, 1 posto, te će oni u drugi krug

Iako je u Dubrovačko - neretvanskoj županijskoj skupštini HDZ dobio 50,6 posto mjesta, predstoji velika borba za grad Dubrovnik. To vrijedi i za gradonačelničku poziciju; Premijer Ivo Sanader sa suprugom. U pozadini Dubravka ŠuicaIako je u Dubrovačko - neretvanskoj županijskoj skupštini HDZ dobio 50,6 posto mjesta, predstoji velika borba za grad Dubrovnik. To vrijedi i za gradonačelničku poziciju; Premijer Ivo Sanader sa suprugom. U pozadini Dubravka ŠuicaHDZ je načet i u Dubrovniku. Iako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvario očekivanu prednost HDZ-ov Nikola Dobroslavić, a HDZ dobio 50,6 posto mjesta u županijskoj Skupštini, predstoji velika borba za grad Dubrovnik. Dubravka Šuica nije uspjela osigurali treći mandat, već dobiti podršku nešto manje od 39 posto birača. Sukladno najavama, račune joj je pomrsio kandidat SDP-HNS Andro Vlahušić, koji u drugi izborni krug ulazi sa 43 posto glasova, odnosno sa prednosti od oko 4 posto glasova. Za dubrovačko Gradsko vijeće situacija je obratna, jer su HDZ i HSS ostvarili 40.4 posto glasova, a SDP-HNS za 2,6 posto glasova manje.

Opet će „jezičak na vagi" biti Nezavisna lista Pere Vićana, koja je suprotno očekivanjima njegova debakla, uspjela dobiti 12,2 posto glasova i odlučivat će tko će u Dubrovniku formirati vlast. Već u noći s nedjelje na ponedjeljak su Vićanu pohrlili emisari obiju strana, pokušavajući ga privoliti na koaliciju. Ukoliko se opet formira koalicija HDZ-Vićan za Gradsko vijeće, koja se jednom već neslavno raspala, to će biti znak da su izgledi Dubravke Šuice da ostane gradonačelnicom u drugom krugu, znatno veće od Vlahušićevih. Ukoliko Vlahušić uspije osigurati izlaznost birača i u drugom krugu i ukoliko doista uvjeri birače da je Šuica vodila Grad na štetu Dubrovčana, a ne uspije na suradnju privoliti Vićana, mogla bi se dogoditi kohabitacija - gradonačelnik će biti Vlahušić, a Gradskim vijećem bi dominirao HDZ.

Iako je u Metkoviću još jedanput osigurao fotelju gradonačelnika sa oko 60 posto glasova, a u županiji Dubrovačko-neretvanskoj dobio 8, 5 posto glasova, Gabrić slabo skriva nezadovoljstvo izbornim neuspjehom. Njegova NL neće moći biti jedini „jezičak na vagi" u županijskoj Skupštini, kako se Jambo nadao, jer je i Nezavisna lista Pere Vićana dobila 6, 5 posto. Dovoljno da u suradnji sa HDZ-om i HSS-om formiraju vlast. U izboru za župana/županicu potpuno je podbacila Jambina kandidatkinja Mira Buconjić, i ispala iz utrke za drugi krug.

U Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji se pokazala da HDZ gubi svoje stečene pozicije. U drugi krug za gradonačelnika Šibenika ušla je HDZ-ova kandidatkinja Neda Klarić sa 35, 4 posto glaova, ali i SDP-ov kandidat Ante Županović sa čak 30.4 posto glasova. Tako dobar rezultat Županovića je iznenađenje, iako se procjenjuje da u drugom krugu neće uspjeti ugroziti pobjedu Nede Klarić. U Gradskom vijeću HDZ je osigurao većinu, ali sa tek 34,9 posto glaova, pa će biti prisiljen na koaliciju sa nekom od tri nezavisne liste - Zlatka Štrbinića, Ante Gašperova ili Ivana Ninića. Iako se nagovještavao daleko jači Ninićev proboj, birači su Niniću dali tek 7,8 posto glasova i dva mjesta u Gradskom vijeću. U Šibensko-kninskoj županiji situacija nije dobra za HDZ, koji je osvojio 35,6 posto glasova. Iznenađenje je priredila Nezavisna lista Stipe Petrine, agresivnom načelnika Primoštena, koja je osvojila čak 21,4 posto glasova, dok su njegovi koalicijski partneri SDP-HNS osvojili 15,2 posto. HDZ će očigledno morati koalirati sa HSP-o i HČSP-om.

HDZ gubi Trogir, a ni Kaštela više nisu HDZ-ova sigurna utvrda. U Trogiru je SDP-HNS kandidat za gradonačelnika Damir Rilje dobio 42,4 posto glsaova, a čuveni Vinko Brkan, koji je samog sebe promovirao za HDZ-ovog kandidata, tek 32, 1 posto, te će oni u drugi krug. Lista SDP-HNS za Gradsko vijeće dobila je 42,8 posto, HDZ-ova lista 35,6 posto. Tko bude spretniji u koaliranju obnašat će vlast u Trogiru. U Kaštelima se vodi mrtva utrka za gradonačelnika. HDZ-ov kandidat Ivan Udovičić ima samo 100 glasova prednosti pred nezavisnim kandidatom, poduzetnikom Joškom Berketom. U Gradskom vijeću Kaštela HDZ će imati 11 mjesta, ali i Berket devet, te će HDZ da bi formirao vlast opet biti potrebna koalicija sa HSP-om koji je dobio dva vjećnika.

Vezane vijesti

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne...

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti

Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika