Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Nacionalova redakcija

Plinacro kreditom EBRD-a dovršio kupnju plinskog skladišta Okoli

Kompanija je od Europske banke za obnovu i razvoj dobila kredit od 70 milijuna eura

BRANKO RADOŠEVIĆ, čelni čovjek Plinacroa,
uskoro će Vladi predložiti plan razvoja i povećanja skladišnih
kapaciteta plina u HrvatskojBRANKO RADOŠEVIĆ, čelni čovjek Plinacroa, uskoro će Vladi predložiti plan razvoja i povećanja skladišnih kapaciteta plina u HrvatskojUgovorom o zajmu 70 milijuna eura Europske banke za obnovu i razvoj, Plinacro je osigurao 514 milijuna kuna za kupnju stopostotnog poslovnog udjela u društvu Podzemna skladišta plina, čija je osnovna djelatnost skladištenje prirodnog plina. Ugovor o zajmu prošlog su tjedna u Zagrebu potpisali predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević i direktor Sektora prirodnih resursa EBRD Kevin Bortz.

Ugovor o zajmu, koji će Plinacro vraćati prihodima koje će ostvariti uslugom skladištenja prirodnog plina, potpisan je uz suglasnost Vlade RH, čiji povrat ona i jamči. U Plinacrou i Vladi ocjenjuju da je ovo najveći poslovni potez Plinacroa od njezina nastanka, jer su njime stvoreni uvjeti za razvoj novih skladišnih kapaciteta i izgradnju novih podzemnih skladišta plina na lokaciji Okoli, a time je povećana i sugurnost opskrbe plinom u RH.

Ugovor o prodaji stopostotnih udjela u društvu Podzemna skladišta plina d.o.o., potpisan je između Plinacroa i INA-e koncem siječnja ove godine. Plinacro je time stekao vlasništvo nad društvom PSP, dok ugovorom o zajmu s EBRD-om, dobivenim pod povoljnim uvjetima, uz rok od šest godina otplate i relativno niskom kamatom, EURIBOR plus 1 posto, Plinacro u potpunosti kupuje udjele PSP, te osigurava preuzimanje upravljanja i organizacije djelatnosti skladištenja prirodnog plina u podzemnom skladištu Okoli. Plinacro je time stekao status i operatera sustava skladišta plina, dakle, mješovitog operatera, te će Vladi RH uskoro predložiti plan razvoja i povećanja skladišnih kapaciteta, čime će se povećati sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača u Hrvatskoj. Potpisivanju ugovora Plinacroa i EBRD-a prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. (Ž.R.)

Vezane vijesti

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Međunarodne financijske institucije zainteresirane su za projekte u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturi i energetici, a na Hrvatskoj je da te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika