Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Željko Rogošić

DEBAKL vladajuće stranke

Kerum dobio Split na dar od HDZ-a

PODIJELJENI HDZ nije stao iza svog kandidata za splitskoga gradonačelnika, Ivana Kureta, procijenivši da veći utjecaj na grad mogu imati preko tajkuna Željka Keruma

GORKO SLAVLJE
Željko Kerum očekivao je sigurnu pobjedu u prvom krugu izbora, te nije skrivao razočaranje spoznajom da mora ići i u drugi krug; tek poslije
ponoći počelo se 'feštati' u njegovu
izbornom stožeru na petom katu trgovačkog centra JokerGORKO SLAVLJE Željko Kerum očekivao je sigurnu pobjedu u prvom krugu izbora, te nije skrivao razočaranje spoznajom da mora ići i u drugi krug; tek poslije ponoći počelo se 'feštati' u njegovu izbornom stožeru na petom katu trgovačkog centra JokerIako je osvojio 40,21 posto glasova u Splitu i čak devet mjesta u splitskom Gradskom vijeću, Željko Kerum ne slavi. U kasnim noćnim satima atmosfera u njegovu izbornom stožeru u restoranu Sky, na petom katu trgovačkog centra Joker, bila je do ponoći tužna, na trenutke sumorna. Smrknuto Kerumovo lice samo što nije rastjeralo čestitare, muzikante i prijatelje. Ispad pred kamerama TV Nove i svađa s Mislavom Bagom, te napad na novinarku Novog lista Sanju Vukičević koja je zatražila njegov nalaz testa na narkotike, samo su odraz njegovih neostvarenih velikih očekivanja. Kerum je očekivao sigurnu pobjedu u prvom krugu. "Meni su govor'li da ću dobit 60 posto!" ljutio se Kerum na ankete, analitičare, novinare i svoj izborni stožer. Tek kada je duboko u noći shvatio da će se u drugom krugu morati suočiti s Rankom Ostojićem koji je dobio 34,72 posto glasova, a da njegova lista za Gradsko vijeće Splita nije osvojila natpolovičnih 13 mjesta, Kerum je dao znak da usiljena fešta, odnosno, dernek Berlusconija iz Ogorja, kako su mu tepali mediji, izbornog pobjednika Keruma - može početi. Kerum se, izbezumljen, morao pomiriti da Splitom, barem ne još, neće moći vladati apsolutni gospodar, kako je navikao u svojoj tvrtki.


"Ovo nije izborna pobjeda Željka Keruma i njegove nezavisne liste, ovo je najteži i najbolniji poraz HDZ-a od njegova postojanja. HDZ je s 13,8 posto osvojenih glasova i samo pet mandata u Gradskom vijeću Splita ostvario najgori izborni rezultat u svojoj povijesti. Od ovoga poraza HDZ u Splitu će se teško moći oporaviti", rekao je jedan splitski sociolog koji godinama prati izbore. Ivan Kuret je sa 16,9 posto glasova ostvario bolji izborni rezultat negoli HDZ. HDZ se ni proteklih mjeseci, ni tijekom izborne kampanje nije htio ni odrediti, a kamoli distancirati od Željka Keruma. I pri tome ništa nije napravio kako bi pomogao prepoznatljivosti i osobnosti Ivana Kureta. Tek tri dana prije izbora, u vatrenom govoru na splitskoj Pjaci, Ivo Sanader je poručio biračima: "Glas za Keruma je glas za SDP!" Između 12 i 15 posto HDZ-ova biračkog tijela prešlo je na stranu Željka Keruma. Ranko Ostojić i SDP uspjeli su mobilizirati cjelokupno svoje biračko tijelo. S osvojenih 23,9 posto ili osam vjećnika u Gradskom vijeću, SDP je na razini svojih najboljih rezultata, a s gotovo 35 posto glasova Ostojić je bio vrlo blizu planiranog maksimuma. Sasvim je jasno da ni dobar dio članova HDZ-a nije glasovao za Ivana Kureta, pa da se sindrom "Bandić", za kojega glasuju i HDZ-ovi birači, preselio u Split i donio zapaženi izborni uspjeh Željku Kerumu. Kada se zna da je na izbore u Splitu izišao rekordno velik broj birača, čak 76.000 ili 46 posto od 158.500 upisanih birača, debakl i izborni poraz HDZ-a dobiva stvarne dimenzije. Ni u Gradskom vijeću HDZ ništa neće moći napraviti, jer s pet mandata HDZ može biti tek "produžena ruka" Kerumove Nezavisne liste na čelu koje je gradskom vjećnicom postala njegova sestra Nevenka Becić, direktorica tvrtke Kerum. U gradskom vijeću s po jednim vjećnikom su još Nezavisna lista Ljubice Vrdoljak, lista bivšega gradonačelnika Nikole Grabića i HČSP-HSP, uz više nego skroman izborni rezultat Luke Podruga.RANKO OSTOJIĆ SDP-ov kandidat Ranko Ostojić u prvom je krugu dobio 34,72 posto glasova,
no u drugom krugu favorit ipak ostaje KerumRANKO OSTOJIĆ SDP-ov kandidat Ranko Ostojić u prvom je krugu dobio 34,72 posto glasova, no u drugom krugu favorit ipak ostaje Kerum

Pitanje je zašto HDZ nije htio vidjeti stvarno stanje, zašto je vodio potpuno promašenu izbornu kampanju, koja se svodila na feštice po gradskim kotarima i otvaranje novih komunalnih objekata, zašto je HDZ-u bilo potrebno stvarati sliku o sprezi Keruma i HDZ-a i zašto je potpuno nerealno "zabijao glavu u pjesak" gradeći projekcije o izbornoj povjedi Ivana Kureta, kada je svim objektivnim analitičarima bilo jasno da je to nemoguće. Do zadnjeg trenutka visoki dužnosnici HDZ-a uvjeravali su nas da će Ivan Kuret u prvom krugu dobiti 32 posto glasova, a u drugom postati gradonačelnik s 54 posto. Najviše je onih koji za loš izborni rezultat HDZ-a u Splitu prstom upiru u Jerka Rošina. Po mišljenju mnogih, on je stvorio Željka Keruma, ne samo kao arhitekt u Kerumovim graditeljskim projektima, nego kao kreator taktike međusobnog nenapadanja. Na Rošina se prilijepila etiketa da je Kerumov "otac i majka". Naravno da sva krivnja nije na Rošinu. Javna je tajna da je splitski HDZ iznutra ozbiljno podijeljen, i da je najmanje troje čelnika računalo da će biti na Kuretovu mjestu kandidata za gradonačelnika. U konačnici, HDZ je žrtvovao mladog, pametnog i, po općoj ocjeni, poštenog kandidata koji bi znao voditi grad.

Gotovo nevjerojatan uspjeh ostvarila je Kerumova lista za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije. Skrpana od potpuno anonimnih kandidata, ta je lista dobila 26, 35 posto glasova i nadmašila SDP s partnerima (23,59) te postala druga snaga iza HDZ-a i partnera (31,81). Da je kojim slučajem istaknuo kandidata za župana, vjerojatno bi Kerumov čovjek sada bio u drugom krugu, u kojem su Ante Sanader i SDP-ov Veljan Radojković. "Da je na Kerumovoj listi kao kandidat bila istaknuta i njegova plastična vrećica, koju građani nose iz samoposluživanja, pobijedila bi", rekao je s puno gorčine jedan od poraženih. To jasno upozorava na to na koliko je niskim granama utjecaj i popularnost HDZ-a u Splitu i okolici.

Građani su u prvom redu kaznili HDZ-ovu nesposobnost, tromost i uvjerenje da je gradska vlast jako potkupljiva. To što je dosadašnja gradska uprava najviše išla na ruku upravo Željku Kerumu na poticanju njegovih, mahom, neostvarenih projekata, HDZ nije smio upotrijebiti kao argument u izbornoj kampanji.

KANDIDAT SDP-a Andro Vlahušić u drugi krug ulazi s 44 posto glasova, 4 posto više od Dubravke ŠuiceKANDIDAT SDP-a Andro Vlahušić u drugi krug ulazi s 44 posto glasova, 4 posto više od Dubravke ŠuiceU drugom krugu, Kerum je pred Ostojićem veliki favorit. Dobar dio Kerumovih glasača misli da će izbor tajkuna donijeti dobro i njemu i gradu, da će dio Kerumova novca dotaći i njih, ili da će barem biti sretnici kojima će Kerum nešto donirati. Iako pojedini analitičari misle da će Kerum teško moći ponovo mobilizirati toliku glasačku mašineriju da opet iziđe na izbore za 15 dana, sasvim je jasno da će Kerum zaigrati na "antikomunistički naboj", te da će i desno i HDZ-ovo biračko tijelo sasvim prijeći na Kerumovu stranu. HDZ neće ni trebati pozvati svoje birače da glas daju Kerumu. HDZ je izgubio vjerodostojnost, pa će to oni učiniti i sami. Ranku Ostojiću pobjedu u drugom krugu može donijeti samo veliki odaziv birača, velika apstinencija HDZ-ova biračkog tjela ili zamor Kerumovih birača. Ostojić će svoju kampanju u drugom krugu postaviti kroz poziv "protiv primitivizacije Splita", kao jedinu moguću reakciju urbanog Splita na moguću Kerumovu pobjedu. Ostojića očekuje i Kerumova sudska tužba za klevetu, jer je u kampanji kazao: "Da je Kerum Indijanac, zvao bi se Bijeli prah!" Kerum je najavio zahtjev za odštetom od 1 milijun kuna, riječima: "On je uvrijedio mene, i moju djecu, i ženu mi, naravno. Ja nikada nisam bio narkoman!"

Nelojalnost prema Kuretu

PREMIJER IVO SANADER s HDZ-ovim gradonačelničkim kandidatom Ivanom Kuretom; Sanader je došao u Split podržati Kureta tri dana prije izbora, po mnogima prekasno. Za tu priliku premijer se odjenuo veoma elegantno, a da bi upotpunio dojam na zapešću je nosio svoj od ranije poznati Blancpain Villeret Ultra Slim, švicarski ručni sat s automatskim pogonom vrijedan između 9 i 10 tisuća eura.

Vlahušić pomrsio račune HDZ-u u Dubrovniku

HDZ je načet i u Dubrovniku. Iako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji HDZov Nikola Dobroslavić ostvario očekivanu prednost, a HDZ dobio 50,6 posto mjesta u županijskoj Skupštini, slijedi velika borba za grad Dubrovnik. Dubravka Šuica nije uspjela osigurati treći mandat, nego dobiti podršku nešto više od 40 posto birača. U skladu s najavama, račune joj je pomrsio kandidat SDP-a i HNS-a Andro Vlahušić, koji u drugi izborni krug ulazi s 44 posto glasova, odnosno s prednošću od oko 4 posto glasova. Za dubrovačko Gradsko vijeće situacija je obratna, jer su HDZ i HSS ostvarili 40,4 posto glasova, a SDP i HNS 2,6 posto glasova manje. Opet će “jezičak na vagi” biti Nezavisna lista Pere Vićana, koja je suprotno očekivanjima njegova debakla, uspjela dobiti 12,2 posto glasova i odlučivat će o tome tko će u Dubrovniku formirati vlast. Već u noći s nedjelje na ponedjeljak Vićanu su pohrlili emisari obiju strana, pokušavajući ga privoliti na koaliciju. Formira li se ponovo koalicija HDZ - Vićan za Gradsko vijeće, koja se jednom već neslavno raspala, to će biti znak da su izgledi Dubravke Šuice da ostane gradonačelnicom u drugom krugu znatno veće od Vlahušićevih. Uspije li Vlahušić osigurati izlazak birača i u drugom krugu i ako doista uvjeri birače da je Šuica vodila Grad na štetu Dubrovčana, a ne uspije na suradnju privoljeti Vićana, mogla bi se dogoditi kohabitacija - gradonačelnik će biti Vlahušić, a Gradskim vijećem bi dominirao HDZ.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika